Film

Skribent

Alexander Kardelo

28 april 2021 | 10:20

Någon har sabbat ”Citizen Kanes” perfekta betyg

En sågning har publicerats på Rotten Tomatoes. Hur vågar de?
Pratar vi odödligam mästerverk i filmvärlden så är det svårt att inte nämna ”Citizen Kane”, Orson Welles svartvita drama från 1941. Den koras ofta av kritiker till tidernas bästa film, och har länge haft det perfekta betyget på Rotten Tomatoes - 100% Fresh.

Ja, fram tills nyligen. Sajten som sammanställer kritikerbetyg har nämligen grävt fram - hör och häpna - en sågning!

En negativ recension planterar en rutten tomat på ”Citizen Kanes” Rotten Tomatoes-sida, och drar ner filmens snitbetyg till 99%. Recensionen publicerades först i Chicago Tribune år 1941 och skrevs av Mae Tinee, ytterst oimponerad av skildringen av en excentrisk, egoistisk tidningsmogul. Hon skriver:

”Ni har hört massor om filmen, och jag ser i annonserna att en del experter tycker det är den bästa filmen som gjorts. Jag håller inte med. Den är intressant. Den är annorlunda. Den är bisarr nog för att höra hemma på ett museum (…) men den saknar all underhållningsvärde.”
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
I ärlighetens namn är Mae Tinee inte den enda som vägrar kliva på hyllningståget. MovieZines recensent Jonna Vanhatalo delade ut 2/5 i betyg för några år sedan: ”Möte mellan ett fototekniskt mästerverk och ett magplask till historia föder en film som inte engagerar men dock intresserar rent visuellt”, kan du läsa i MovieZines recension av ”Citizen Kane”.
 
Vilken film som har tagit över platsen som den bäst betygsatta på Rotten Tomatoes? 2017 års charmiga familjefilm "Paddington 2".
 
Vad tycker ni om "Citizen Kane" - är filmen värd alla hyllningar eller överskattad?
| 28 april 2021 10:20 |