LISTA

Skribent

Sebastian Lind

28 maj 2021 | 15:00

MovieZine listar sommarens 22 hetaste biopremiärer

Vilka sommarfilmer kommer få dig att hitta tillbaka till biomörkret?
Efter en lååång vinter och vår står nu sommaren äntligen för dörren. Men det är inte bara tempen utomhus som stiger, även biograferna är glödheta igen eftersom fler storfilmer än vanligt får premiär under årets sol-och-bad-månader! Filmsommaren 2021 ser alltså ut att bli något i hästväg eftersom så många filmer skjutits upp fram tills nu. Vilka tänker du se?
 
 

Godzilla vs. Kong (28 maj)

 
Japanska urmonstret Godzilla och jätteapan King Kong är tillbaka i en CGI-fest utan dess like! Få filmer är väl lika mäktiga på bio som dessa påkostade monsterfilmer där precis allt exploderar och går sönder om vartannat. Det finns antagligen någon slags story också, men vi är rätt säkra på att de flesta är här för att se de båda titanerna spöa skiten ur varandra. Bland de mer mänskliga figurerna återfinns bland annat svenska stjärnskottet Alexander Skarsgård och “Stranger Things”-tjejen Millie Bobby Brown.

Passar dig som: gillar filmer vars handling sammanfattas i titeln, älskar spektakulära specialeffekter och går igång på gigantiska monster som bankar hjärncellerna ur varandra

Undvik om: du föredrar filmer där man kan “lära sig någonting” eller uteslutande ser på svartvita franska draman från 1976

Regi: Adam Wingard

Stjärnor: Godzilla, King Kong
 
 

Spiral: From the Legacy of Saw (28 maj)

 
Om blod, våld och äckel är mer din melodi än jättemonster så lär “Spiral: From the Legacy of Saw” leverera allt du begär och lite till! Undertecknad har aldrig riktigt förstått tjusningen med “Saw”-filmerna och tycker innerst inne att alla “Saw”-fans måste vara latenta psykopater eller allmänna weirdos. Men! Oavsett om det ligger någon sanning i det eller ej kan du åtminstone trösta dig med att du inte är ensam. Det här är nionde (!) delen i serien, så något rätt måste den ju ändå göra.

Passar dig som: har en morbid fascination för allt som gör ont, tittar på naturdokumentärer enbart för att få se djur käka upp varandra

Undvik om: du föredrar mysiga feel good-filmer, har fobi för blod

Regi: Darren Lynn Bousman

Stjärnor: Chris Rock, Marisol Nichols, Samuel L. Jackson
 
Large d77e1474fd6009b0ddc2c1db07d8395c cruella 24747 r2 79c1746d.0
 

Cruella (28 maj)

 
Efter smått fenomenala filmer som “Joker” och Marvels (kommande) “Loki”-serie är det inget snack om saken – skurkar är inne just nu. Därför är det kanske inte så konstigt att även Disney hängt på trenden och gör en story om Cruella de Vil – ni vet, den där helsjuka damen som utan att tveka slaktar söta små hundvalpar för nya pälsjackor! I “Cruella” får vi följa med den unga Estella innan hon av olika anledningar förvandlas till den mindre charmiga pälsladyn, i en dramakomedi som givetvis recenserats av MovieZine.

Passar dig som: såg “101 dalmatiner” som barn, käkar upp allt Disney-relaterat utan att tveka

Undvik om: du är en kattmänniska, du fortfarande lider av barndomstrauman av Glenn Close i rollen som Cruella de Vil

Regi: Craig Gillespie

Stjärnor: Emma Stone, Emma Thompson
 
 

Nobody (4 juni)

 
Den helt vanliga Hutch Mansell (Bob Odenkirk) har ett helt vanligt jobb, äktenskap och familj i denna actionthriller. För de flesta framstår han som ovanligt “normal” och kanske lite tråkig och mjäkig, men allt det där tar en abrupt vändning efter att Hutch får frispel på ett gäng ligister som trakasserar en kvinna vid bussen. Plötsligt har Mr. Nobody fått minst sagt mäktiga fiender på halsen, men till skillnad från andra “Nobodies” är Hutch bättre förberedd på att ha hand om buset än de allra flesta…

Passar dig som: gillar osannolika hjältar, har sett alla avsnitt av “Better Call Saul” och bara måste ha mer Bob Odenkirk i ditt liv

Undvik om: du avskyr action som “Crank” och “John Wick”, du föredrar filmer som tar sin tid och inte är “pang på”

Regi: Ilya Naishuller

Stjärnor: Bob Odenkirk, Connie Nielsen, Christopher Lloyd
 
 

The Conjuring: The Devil Made Me Do It (4 juni)

 
Den tredje delen i The Conjuring-serien (och åttonde totalt i Conjuring-universumet) är en prequel. Den här gången blir det inga spökhus utan storyn bygger istället på en händelse där en ung man mördar sin hyresvärd och sedan hävdar till sitt försvar att “demoniska krafter” fick honom att göra det. De gamla knarriga spökhusen är därmed ersatta med ett övernaturligt rättegångsdrama utan dess like, där Ghostbusters-duon Ed och Lorraine Warren ska försöka övertyga domstolen om att demoner faktiskt kan ta över människor på riktigt. Lycka till med det, säger vi.

Passar dig som: inte kan få nog av “The Conjuring”, älskar “Law & Order” men tycker att det är på tok för lite paranormalt hokuspokus

Undvik om: du ogillade de sju tidigare filmerna, du identifierar dig mer med Scully än Mulder i “Arkiv X”

Regi: Michael Chaves

Stjärnor: Vera Farmiga, Patrick Wilson
 
 

A Quiet Place Part II (11 juni)

 
Blinda utomjordingar med utomjordiskt bra hörsel landar på jorden och tvingar alla människor att vara tysta för en gångs skull, för annars går det illa. Del två. Uppföljaren tar vid efter händelserna i ettan och ska, enligt förhandsrapporterna, skruva ner skräcken en smula och bjuda på lite mer action istället. Efter att familjen Abbott genomlidit ett rent helvete i del ett ger de sig nu ut på en resa för att hitta andra överlevande i en minst sagt postapokalyptisk värld. Hur det går för dem får du se den 11 juni.

Passar dig som: gillar filmer där allt gått åt pipsvängen redan innan introsekvensen är över, vill se nåt i stil med 2018 års hajpade “Bird Box”

Undvik om: du ogillar filmer som kanske inte borde ha fått en uppföljare, du förstod aldrig storheten med Jim Halpert (John Krasinski) från “The Office”

Regi: John Krasinski

Stjärnor: Emily Blunt, Cillian Murphy
 
 

Sune: Uppdrag Midsommar (11 juni)

 
Familjen Andersson och familjen Blixt ska fira midsommar tillsammans men dagarna innan händer det otänkbara – Sophie gör slut! Katastrofen är ett faktum. Men, i ett ögonblick av fullständig briljans (?), kommer Sune på att han kan vinna tillbaka Sophies hjärta genom att fixa en romantisk midsommar åt henne… på samma sätt som hans föräldrar firade midsommar för 20 år sedan. Eh, ja… Kanske något när det vankas familjebio, vad vet jag?! Det blir säkert bra.

Passar dig som: gillar svensk “feel good”-komedi, har barn i Sune-vänlig ålder (det vill säga typ 6-12)

Undvik om: du är vuxen

Regi: Erland Beskow
 
Stjärnor: Olle Sarri, Fredrik Hallgren, Göran Ragnerstam
 
 

Hitman’s Wife’s Bodyguard (16 juni)

 
Fyra år efter händelserna i “The Hitman’s Bodyguard” är livvakten Michael Bryce (Ryan Reynolds) och yrkesmördaren Darius Kincaid (Samuel L. Jackson) tillbaka i denna actionkomedi där de måste rädda Kincaids fru. Enda problemet? Bryce är fortfarande ur tjänst och får därför inte använda varken skjutvapen eller dödligt våld vilket komplicerar saker och ting en smula. Allas favorit Morgan Freeman utlovas också dyka upp i en minst sagt oväntad roll!

Passar dig som: ska gå på första dejten, vill se något kul och lättsmält

Undvik om: den fullspäckade skådespelarensemblen inte imponerar på dig, du får svår klåda av actionkomedier

Regi: Patrick Hughes

Stjärnor: Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson, Salma Hayek, Antonio Banderas, Morgan Freeman
 
 

In the Heights (18 juni)

 
Musikaliskt drama som bygger på en hyllad amerikansk musikal med samma namn. “In the Heights” följer ett knppe färgstarka karaktärers liv och leverne i New York City-stadsdelen Washington Heights. Huvudperson är bodegaägaren Usnavi, som söker efter sina dominikanska rötter efter sina föräldrars bortgång. Sammanhållningen är stark i Washington Heights och under musikalens gång kommer vi få se Usnavi och de andra invånarna i grannskapet fajtas med sociala orättvisor, rasism, kärleksproblem och fattigdom.

Passar dig som: tycker att sångpartierna är varje tecknad Disneyfilms höjdpunkt, gillar filmer med samhällskommentarer

Undvik om: teatraliska filmer inte är din grej, den enda musikalen du någonsin tagit dig igenom är “Cannibal! The Musical”

Regi: Jon M. Chu

Stjärnor: Nej
 
 

Chaos Walking (23 juni)

 
Dystopisk actionfilm baserad på science fiction-böckerna med samma namn. I “Chaos Walking” får vi följa unga mannen Todd Hewitt (Tom Holland) som lever i en ganska kass värld där det överhuvudtaget inte finns några kvinnor. Via fenomenet som kallas “noise” kan också alla höra varandras tankar i form av bilder, ord eller ljud – vilket låter som ett mediums våta dröm. När en kvinna plötsligt kraschlandar på den mansdominerade planeten måste Todd hjälpa henne i säkerhet och undan fara.

Passar dig som: redan har sträckläst Patrick Ness boktrilogi, vill ta en chansning på en udda mix av action och sci-fi

Undvik om: du föredrar filmer som är mer “down to Earth”, du är "för gammal för sci-fi"

Regi: Doug Liman

Stjärnor: Daisy Ridley, Tom Holland, Mads Mikkelsen

 

Wrath of Man (30 juni)

 
Brittiska filmregissören Guy Ritchie och actiongubben Jason Statham teamar upp i en actionthriller som vi vill hajpa lite extra med tanke på vad det omaka paret åstadkommit tidigare. Jag menar, “Lock, Stock and Two Smoking Barrels” och “Snatch” blev ju ganska bra. I “Wrath of Man” spelar Statham säkerhetsvakten H, som jobbar med att transportera större mängder kontanter i lastbil runtom Los Angeles. Efter att H lyckas avvärja ett rån börjar frågor om hans förflutna dyka upp och frågan är vad det är han döljer…

Passar dig som: gillar klassisk action, jobbar som värdetransportförare och njuter av att se andra ha en sämre dag på jobbet än dig själv

Undvik om: du inte tål Jason Statham, filmer med hög explosionsfaktor inte är pretto nog

Regi: Guy Ritchie

Stjärnor: Jason Statham, Holt McCallany, Josh Hartnett
 
Large 632ff592003e5fb4fbd719f491def6b0 croods 2 2
 

Croodarna 2: En ny tid (2 juli)

 
De förhistoriska Croodarna är tillbaka för nya galenskaper! Denna gång blir de utmanade av den rivaliserande familjen Bettermans, som påstår att de är bättre och mer utvecklade än Grugg, Iip, Mommo och resten av den knasiga grottfamiljen. “Croodarna 2: En ny tid” har fått mixade omdömen bland amerikanska filmkritiker, men vi tippar ändå på att filmen har en god chans att bli en av barnens stora sommarfavoriter.

Passar dig som: har barn, tycker att “Familjen Flinta” är det största som gjorts inom film

Undvik om: du inte har barn, du tycker inte att “Familjen Flinta” är det största som gjorts inom film

Regi: Joel Crawford

Svenska röster: Tommy Nilsson, Frida Sandén, Jesper Adefelt m fl
 
 

Black Widow (7 juli)

 
“Black Widow” blir den 24:e filmen i Marvels jättelika superhjälteuniversum. Som tidigare blir det Scarlett Johansson som återvänder i rollen som den före detta ryska spionen. “Black Widow” tar vid efter händelserna i “Captain America: Civil War” och den här gången måste Svarta änkan ta itu med en lömsk konspiration som har rötterna i hennes förflutna. Det här blir den första filmen i Marvel-universumets fjärde fas, så vi räknar kallt med att det här blir intensiv superhjälteaction utöver det vanliga.

Passar dig som: älskar serietidningsfigurer, inte kan få nog av Marvels cinematiska universum

Undvik om: du sett de 23 tidigare filmerna och inte gillat någon

Regi: Cate Shortland

Stjärnor: Scarlett Johansson, Florence Pugh, David Harbour
 
 

Fast & Furious 9 (14 juli)

 
Det vankas personliga vendettor, action och dramatik i denna den nionde (!) numrerade delen i “Fast & Furious”-sagan. Hollywood har slungat ut de här filmerna på löpande band sedan originalfilmen 2001. Och med tanke på de enorma kioskvältarna filmerna har varit kan man inte säga annat än att fansen har tackat och tagit emot. Undertecknad har inte riktigt hängt med i svängarna, men för de inbitna fansen blir “F9” sannolikt ett måste.

Passar dig som: gillar snabba bilar och attityd, när en hemlig önskan om att en gång få bli rallyförare

Undvik om: du gillar mer eftertänksamma filmer, du uteslutande kör elbil

Regi: Justin Lin

Stjärnor: Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Jordana Brewster, Ludacris
 
 

Space Jam 2: A New Legacy (16 juli)

 
Snurre Sprätt och gigantiska NBA-stjärnan LeBron James lirar basket ihop i en smått bisarr sportkomedi som utlovar att överträffa dina värsta feberdrömmar! De av er som minns kultförklarade “Space Jam” från 1996 förstår vad som väntar. Ni andra har en rejäl åktur att vänta! Det är på något sätt passande att man väntade med denna uppföljare till en basketlirare värdig att ta över huvudrollen efter legendariska Michael Jordan klivit fram. Låt oss nu hoppas att “Space Jam 2: A New Legacy” kan bli samma populärkulturella fenomen som föregångaren.

Passar dig som: gillar basket i mer fantasifull tappning, älskar Looney Tunes-gänget

Undvik om: blandningen av verkliga skådespelare och datorgjorda sådana ger dig svår migrän

Regi: Malcolm D. Lee

Stjärnor: LeBron James, Snurre Sprätt, Daffy Anka
 
Large 3ac0c62132e0444bd95caceb3a3d9cba db675e82010c16cd4be62253b2399cc7 milkshake
 

Gunpowder Milkshake (21 juli)

 
Det blir gott om pangpang och girl power när ett gäng kvinnliga lönnmördare ska hämnas på sina fiender! "Gunpowder Milkshake" ser ut att bli en slags korsning av "John Wick", "Drive" och "Kill Bill", så den actionsugna kommer garanterat ha en hel del att hämta här. Filmen tycks bara få ett digitalt släpp via Netflix i USA, men vi är glada över att denna actionrykare får sin chans på vita duken här hemma i Svedala.
 
Passar dig som: gillar starka kvinnliga huvudkaraktärer, har en förkärlek för revenge-berättelser
 
Undvik om: kombinationen krut och milkshake inte låter lockande (vad är det för fel på dig?!)
 
Regi: Navot Papushado
 
Stjärnor: Karen Gillan, Lena Headey, Angela Bassett, Michelle Yeoh
 
 

Jungle Cruise (28 juli)

 
Det här kommande actionäventyret ger oss vaga Indiana Jones-vibbar, då Dwayne “The Rock” Johnson, Emily Blunt och resten ger sig in i den täta djungeln och yrar runt. Filmen utspelar sig på en flodbåt i början av 1900-talet, då de är på ett uppdrag att hitta Livets träd någonstans i det vilda. Men inte nog med att de har farliga djur och, well, en jäkla djungel att tampas med – en konkurrerande tysk expedition är också på jakt efter det mytiska trädet. Tyskar, alltså. Ständigt dessa tyskar.

Passar dig som: gillar gamla äventyrsfilmer i klassisk stil, tycker att alla filmer bör baseras på åkattraktioner från Disneys nöjesparker

Undvik om: du inte har något sinne för äventyr, du tycker att “The Rock” borde hålla sig till wrestling

Regi: Jaume Collet-Serra

Stjärnor: Dwayne Johnson, Emily Blunt, Jesse Plemons
 
 

Hotell Transylvanien: Ombytta roller (6 augusti)

 
Dracula och resten av monstren är tillbaka i denna den fjärde (och sista) delen i “Hotell Transylvanien”-serien. Den här gången förvandlas monstren till människor och vice versa, och det blir en vild jakt på att hitta ett sätt för alla att återfå sina normala, naturliga former igen. “Hotell Transylvanien: Ombytta roller” blir som sagt den avslutande delen i serien, men då föregångaren från 2018 spelade in över 4,5 miljarder kronor så får vi väl se om de verkligen håller det löftet om del fyra blir en liknande kassasuccé.

Passar dig som: gillar monster, tycker att Halloween är bästa tiden på året

Undvik om: du tyckte att föregångarna sög

Regi: Jennifer Kluska, Derek Drymon

Stjärnor: Dracula, Frankensteins monster, Mumien
 
 

The Suicide Squad (6 augusti)

 
Kanske minns du 2016 års “Suicide Squad”? Tanken med snarlikt titulerade “The Suicide Squad” är att bjuda fansen på en mjuk reboot, så du behöver alltså inte ha sett den tidigare filmen för att ha behållning av den här. I “The Suicide Squad” plockas ett gäng mer eller mindre galna figurer ihop till en styrka med uppdrag att befria en fiktiv, sydamerikansk ö från elakingar. Det är kanske inte direkt nästa “Citizen Kane” vi har på gång här, men med blytunga skådisar som Margot Robbie (Harley Quinn) och Idris Elba (Bloodsport) lär det utan tvekan bli ett sevärt spektakel.

Passar dig som: gillar DC Comics-hjältar, vill se Sylvester Stallone som talande haj

Undvik om: du är en Marvel-fanboy/girl som inte kan ta att det finns andra superhjältar också

Regi: James Gunn

Stjärnor: Margot Robbie, Idris Elba, John Cena, Joel Kinnaman
 
 

Free Guy (13 augusti)

 
Entré för sommarens sjukaste story! I “Free Guy” spelar Ryan Reynolds en banktjänsteman som en dag upptäcker att han egentligen faktiskt är en NPC (icke spelbar karaktär) i ett brutalt open world-tv-spel. När “Guy” (Reynolds) får reda på att han bara är en oviktig figur i spelet “Free City” så börjar han förändra sig själv för att bli en riktig spelhjälte. Förhoppningen är att lyckas få spelutvecklarna att ändra sig så att de inte stänger ner spelet och det således blir game over för alla i “Guys” värld.

Passar dig som: älskar tv-spel, gillar tv-spelsfilmer med en twist

Undvik om: du aldrig förstått storheten med “Super Mario”, du är gammal i sinnet

Regi: Shawn Levy

Stjärnor: Ryan Reynolds, Joe Keery
 
 

Respect (13 augusti)

 
Efter många om och men tycks det nu som att biografin “Respect” äntligen fått ett fastspikat datum lagom till mitten av augusti. Här får vi se Jennifer Hudson i rollen som den legendariska souldrottningen Aretha Franklin i filmen om hennes liv och musikaliska karriär. Förutom att vara en fantastisk artist var Aretha Franklin också involverad i medborgarrättsrörelsen i USA, som kämpade för rättvisa och lika möjligheter för den svarta minoritetsbefolkningen i landet. Helt klart en film värd att hålla ögonen på.

Passar dig som: gillar soul, är samhälls- och historieintresserad

Undvik om: din digitala skivsamling främst består av tveksamma klassiker som Mora Träsk och Hjalle och Heavys samlade alster

Regi: Liesl Tommy

Stjärnor: Jennifer Hudson, Forest Whitaker
 
 

Snake Eyes: G.I. Joe Origins (20 augusti)

 
Ingen som var barn på 80-talet kan väl ha undgått G.I. Joe och de Action Force-figurer som varenda leksaksbutik var helt fullproppad med. År 2021 har actionfigurernas stjärnor dalat något, så istället får vi nöja oss med den här filmadapteringen istället. I “Snake Eyes” är det fullt fokus på karaktären Snake Eyes och dennes bakgrundshistoria. Det utlovas ninjaklaner, mörka hemligheter och brutna löften i detta actionäventyr som är en reboot för hela G.I. Joe-filmserien.

Passar dig som: fortfarande har kvar dina Action Force i någon låda nånstans, tycker att allt var bättre förr

Undvik om: du ogillar ostiga actionfilmer, du saknar nostalgi för leksakerna

Regi: Robert Schwentke

Stjärnor: Henry Golding, Samara Weaving
 
Vilka filmer ser mest intressanta ut enligt dig? Kommentera nedan och delta gärna i Moviezines omröstning i forumet!
| 28 maj 2021 15:00 |