Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

30 september 2018 | 11:45

Mystiska "Manifest" är höstens mest lyckade nya tv-serie hittills

Åtminstone sett till antalet tittare som har hunnit ge den nya "Lost"-liknande tv-serien en chans. Vad tyckte du om pilotavsnittet?
Deadline publicerade under natten tittarsiffrorna för den första riktiga höstveckan på tv i USA. Det är nämligen nu under denna och nästa vecka som de största reklamfinansierade kanalerna; FOX, NBC, CBS och ABC, drar igång sina nya och återkommande tv-serier efter sommaruppehållet.
 
Den klara vinnaren bland de nya serierna, när den första veckan nu kan summeras, är utan tvekan det mystiska flygplansdramat "Manifest". Serien lockade inledningsvis drygt 10 miljoner live-tittare, men har under veckan fortsatt att dra in nästan 6 miljoner tittare till - sammanlagt 16,1 miljoner amerikanska tittare.
 
Efter att själv ha givit det första avsnittet en chans, med viss skepsis, är jag faktiskt väldigt positivt överraskad. Det finns många serier som försökt bli nästa "Lost" 2.0, där resultaten allt som oftast slutar med klyschor och nedläggning efter första säsongen.
 
 
"Manifest" går enkelt att jämföra med exempelvis "Lost" och "The 4400" - och med blott ett avsnitt in på säsongen känns upplägget mycket lovande. Ett flygplan lämnar en flygplats för att vid landning plötsligt befinna sig ett antal år framåt i tiden. Utanför flygplanet har världen gått vidare och antagit att besättningen och passagerarna omkommit vid en krasch till havs.
 
När planet, som en blixt från en klar himmel, plötsligt landar behöver alla ombord integreras i en värld de antogs vara döda i. Nära och kära får lyckliga återseenden, samtidigt som många hunnit gå vidare med sina liv och gift om sig, andra har hunnit dö - ja, ni fattar förhoppningsvis. Men för alla ombord på planet har det bara gått några timmar sedan allt var normalt.
 
Sen börjar det givetvis hända lite andra mystiska saker längs avsnittets gång, men de låter jag vara osagda för den som vill ge serien en chans. Här i Sverige går det att se "Manifest" hos HBO Nordic, som släpper nya avsnitt varje tisdag.
 
Har du givit "Manifest" en chans ännu? Kommentera gärna nedan vad du tyckte om pilotavsnittet!
| 30 september 2018 11:45 |