Film

Skribent

Andreas Samuelson

28 november 2023 | 12:00

Dags för allsång i biomörkret: 5 musikalfilmer att sjunga in 2024 med

För alla oss med förkärlek till allsång och fuldans - musikal är inne igen! Här är fem filmmusikaler som är värda ett biobesök med din bästa allsångskör.
Glöm all cringe- eller skamfaktor kring musikaler - nu är det trendigt med filmgenren där rollfigurer utan vettig anledning börjar dansa och skråla. Nu ska alla våra mest älskade filmkaraktärer och klassiker uppgraderas till musikalformat och med dessa fem, spännande filmmusikaler är det bara att värma upp sångrösten inför allsång i biomörkret.
 
 

1. Wonka (13 december)

 
Lagom till nya året får vi en prequel om Roald Dahls mest skruvade - och älskade - karaktär Willy Wonka, denna gång porträtterad av Timothée Chalamet. Med sång och dans berättas förhistorien om hur titelkaraktären gick från ungt biträde i liten chokladbutik till excentrisk miljonär. Att ”Paddington”-regissören Paul King står bakom kameran är ett gott tecken och i den generösa rollistan ser vi även Keegan-Michael Key och brittiska veteraner som Matt Lucas, Sally Hawkins, Rowan Atkinson, Jim Carter (”Downton Abbey”), Olivia Colman och Hugh Grant, i rollen som Oompa Loompa.
 
 

2. Purpurfärgen (19 januari)

 
Alice Walkers Pulitzer-belönade roman blev först Steven Spielberg-regisserad film 1986, som nyligen släpptes på HBO Max. Nu gör bland annat Oprah Winfrey (som filmdebuterade i 80-talsfilmen och producerade scenmusikalen) en filmatisering av den Tony-nominerade Broadway-versionen. American Idol-vinnaren Fantasia filmdebuterar i huvudrollen som utsatta Celie, som tillsammans med andra afroamerikanska kvinnor kämpar sig genom det tidiga 1900-talet. Rapparen Blitz Bazawule regisserar och i andra roller ser vi Taraji P. Henson, Danielle Brooks (”Orange is the New Black”), Colman Domingo (”Rustin”), Corey Hawkins (”The Walking Dead”), R&B-sångaren H.E.R. och Halle Bailey (”Den lilla sjöjungfrun”). När Oprah och dessutom originalfilmens kompositör Quincy Jones håller i trådarna kan det inte bli annat än pampigt.
 
 

3. Joker: Folie à deux (2 oktober)

 
Att uppföljaren till ”Joker” skulle bli en musikal var kanske inte helt väntat men nu är den snart här. Det är återigen Todd Phillips som regisserar och Joaquin Phoenix återvänder i titelrollen, mentalt instabila Arthur Fleck. När han fortsätter att ställa till elände i Gotham får han denna gång sällskap av självaste Lady Gaga i rollen som Harley Quinn. Vad som helst kan hända när dessa två rollfigurer - och skådespelare - paras samman. Lady Gaga är ju trots allt en av våra bästa sångröster och att Phoenix stämma duger den också vet vi ju från ”Walk the Line”. Även Zazie Beetz återvänder i rollen som Sophie och Hildur Guðnadóttir (som fick en Oscar för första filmen) gör återigen musiken.
 
 

4. Mean Girls (12 januari)

 
Filmåret 2024 kommer ha en otroligt ”fetch” start med musikalen baserat på den populära komedin från 2004. Tina Fey har återigen skrivit manus, producerat med ”Saturday Night Live”-gurun Lorne Michaels och spelar härdare läraren miss Norbury. Denna gång har Angourie Rice (Betty Brant i ”Spider-Man”-filmerna) tagit över huvudrollen som Cady, tonårsflickan som för första gången får uppleva skvaller, skitsnack och annat tjejdrama i high school. Även Tim Meadows återvänder i rollen som rektorn medan vi ser Reneé Rapp (”The Sex Lives of College Girls”) som Regina, Jenna Fischer som Cadys mamma, Busy Philipps som Reginas mamma och Jon Hamm som gympalärare. Med Fey bakom rodret tror och hoppas vi på kul underhållning som är mer än en remake.
 
 

5. Wicked: Part One (27 november)

 
En av de mest efterlängtade filmmusikalerna, baserad på en de populäraste scenmusikalerna, i sin tur baserad på en av filmhistoriens största klassiker, ”Trollkarlen från Oz”. Filmen har varit på G sedan 2012 men bland annat har både Covid-pandemin och skådespelarstrejken varit i vägen. Nu är den iallafall (snart) färdig och snart får vi se hur Elphaba Thropp (Cynthia Erivo) blev den onda häxan från väst. I sin första stora filmroll spelar popstjärnan Ariana Grande den goda häxan Glinda medan Jeff Goldblum spelar trollkarlen från Oz och Michelle Yeoh rektorn på skolan Shiz. Regissören Jon M. Chu gjorde senaste underskattade ”In the Heights” så detta kan bli hur spektakulärt som helst.
 
Vilka filmmusikaler ser du fram emot?
| 28 november 2023 12:00 |