Film

Skribent

MovieZine

27 november 2021 | 09:02

Musikal-legendaren Stephen Sondheim har dött

Mannen bakom ”Sweeney Todd” och ”Into the Woods” blev 91 år gammal.
Stephen Sondheim, Broadway-ikonen som stod bakom några av 1900-talets stora musikaler, har dött vid 91 års ålder. Det skriver Variety.

Sondheim skrev sin första musikal redan som 15-åring. Teaterkarriären började på allvar under 1950-talet, där Sondheim så småningom blev den kompositör som belönats med flest Tony-priser. Med musikaler som ”A Funny Thing Happened on the Way to the Forum”, ”Sweeney Todd” och ”Sommarnattens leende” (baserad på Ingmar Bergmans film med samma namn) etablerade han sig som en innovativ röst på Broadway-scenen.

Ett välkänt namn även för biopubliken: Sondheim skrev låtar till musikalen "West Side Story" (1961) och till filmen "Dick Tracy" (1990). Flera av hans musikaler har filmatiserats genom åren och bland de mest kända hittar vi Tim Burtons version av "Sweeney Todd" (2007) och Rob Marshalls "Into the Woods" (2014).

Stephen Sondheim är också en av karaktärerna i Netflix-aktuella musikalen "Tick, tick... Boom", där han blir mentor åt kompositören Jonathan Larson. Där spelas Sondheim av Bradley Whitford.
 
 
Steven Spielberg regisserar den nya versionen av "West Side Story" där Sondheims musik finns med:

- Han var en gigant inom amerikansk kultur - en av landets bästa låtskrivare, en genial kompositör och skaparen bakom några av de bästa draman som någonsin har skrivits. Steve och jag blev vänner bar nyligen, men vi blev goda vänner och jag överraskades av att visste mer om film än de flesta jag någonsin har träffat, säger regissören till Variety.
| 27 november 2021 09:02 |