Film

Skribent

Andreas Samuelson

20 juni 2011 | 16:15

Music, Love & Understanding på årets Sommarbio

Det bjuds på allt från "Black Swan" till svenska artistdokumentärer när Stockholm Filmfestival återigen anordnar gratis utomhusbio i Rålambshovsparken.

Schemat för SFF:s årliga sommarbio är klart och det blir fem filmer på temat "Music, Love & Understanding" som visas i Rålis på Kungsholmen 17-21 augusti kl 20.30.

– Vi har valt att lyfta fram olika musikaliska genrer, från klassiskt vackra musikstycken i ”Black Swan” till kubansk musik i ”Buena Vista Social Club” och pop med inslag av vistradition i ”Once” och ”2 steg från Håkan”. Sedan var den svenska punkrockens gudfader Thåström givetvis självskriven, säger festivalchef Git Scheynius.

Sommarens filmer:

ONCE

Onsd 17 aug

Regi: John Carney. Charmig kärlekshistoria (och musikal med singer-songwriter-musik) om tjeckisk, ensamstående mamma som träffar gatumusiker i Dublin. Oscarsbelönad för Bästa låt.

BLACK SWAN

Torsd 18 aug

Regi: Darren Aronofsky. Fjolårets hypade psykologiska drama med flerfaldigt prisbelönade Natalie Portman i sitt livs roll som den mentalt instabila Nina vars dröm om huvudrollen i "Svansjön" leder till besatthet.

BUENA VISTA SOCIAL CLUB

Fred 19 aug

Regi: Wim Wenders. En amerikansk gitarrist kämpar för att förena ett gäng åldrande musiklegendarer på Cuba och spela in en skiva tillsammans med dem. En film som återuppväckte en bortglömd musikgenre.

EBBA THE MOVIE

Lörd 20 aug

Regi: Johan Donner. Dokumentär om tre förortsgrabbar i Rågsved som på 70-talet startar ett band för att protestera mot allt som är fel i världen samtidigt som de kämpar för att kommunen ska behålla deras fritidsgård. Bandet blev legenderna Ebba Grön.

2 STEG FRÅN HÅKAN

Sönd 21 aug

Regi: Torbjörn Martin, John Boisen och Björn Fävremark. En till svensk dokumentär som fokuserar på en av de populäraste artisterna i landet, Håkan Hellström, tio år efter hyllade debuten ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”.

| 20 juni 2011 16:15 |