CANNES 2018

Skribent

MovieZine

11 maj 2018 | 15:45

Moving Sweden satsar på långfilm

Moving Sweden har de senaste fem åren gett stöd till en rad hyllade och uppmärksammade kortfilmer. Nu byter man format och fokuserar på långfilm.
Moving Sweden är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och Sveriges Television. Tanken med satsningen är att ge filmare tillfälle att söka nya historier och beröra publiken med starka berättelser.


Sedan starten 2013 har 38 filmer och två kortserier fått stöd. Några av dem är David Sandbergs kultförklarade "Kung Fury", som hade världspremiär på filmfestivalen i Cannes 2015, Jesper Gandslandts bioaktuella "Jimmie", Goran Kapetanovićs Guldbaggebelönade "Min faster i Sarajevo", och många fler.


 
Vid en pressträff på filmfestivalen i Cannes idag tillkännagavs att Moving Sweden nu blir en satsning på långfilm.

"Syftet med det nya stödet är att stimulera förnyelsen och stärka återväxten av svensk film. Genom att satsa på spelfilm med låg budget är målet att utveckla och stödja svensk film, med högt kreativt tak och lägre ekonomisk risk" skriver man i ett pressmeddelande.
 
- Moving Sweden har varit en oerhörd succé och helt avgörande för svensk talangutveckling inom filmområdet. Nu känns det väldigt roligt att kunna sjösätta det längre format som både talang och bransch så starkt önskat sig, säger Anna Croneman, programchef Drama på SVT.

 
Stöd går att söka för långfilm (minst 60 minuters speltid) och projektet riktar sig till regissörer, producenter och manusförfattare oavsett ålder, som är i början av sin karriär.

 Det är öppet för ansökningar om utvecklingsstöd från och med idag, den 11 maj. Deadline för att söka produktionsstöd i första omgången är 13 augusti.
| 11 maj 2018 15:45 |