Skribent

EliSophie Andrée

8 december 2019 | 06:00

MovieZines julkalender lucka 8: Saga Becker

Bakom lucka 8 gömmer sig skådespelerskan, regissören och manusförfattaren Saga Becker som hyllar tv-serien "Älska mig" till skyarna.
Saga Becker, 31 år gammal, skrev historia när hon som första öppet transidentifierande person vann Guldbaggen för bästa kvinnliga huvudroll i långfilmen "Nånting måste gå sönder". Saga är även regissör och författare, och har nyligen släppt sin bok "Våra tungor smakar våld". 
 
Vad kommer du minnas bäst från ditt 2019?
 
- 2019 har varit ett otroligt tungt år på väldigt många sätt, inte bara i Sverige utan globalt. Mänskliga rättigheter hotas i många delar av världen och det känns som att vi går mot ett mer konservativt, farligt samhälle för oss som inte passar in eller tillhör normen. Samtidigt kommer det en helt ny generation med ungdomar som höjer sina röster för miljön och mänskliga rättigheter som ger ett otroligt hopp.
 
Saga Becker i "Nånting måste gå sönder"
 
Vad ser du mest fram emot 2020?
 
- Jag ser fram emot allt svenskt skapande och kultur i alla former som film, tv, litteratur och foto. Jag hoppas på mer experimentiellt skapande, fler otippade samarbeten och mer mångfald.

Vilken var årets bästa film och vilken var årets bästa tv-serie?
 
- När det kommer till svensk film skulle jag säga att "And Then We Danced" är min favorit! En helt fantastisk film som lever kvar i mig. Internationellt skulle jag säga att "Joker" är den bästa filmen. En av de starkaste filmupplevelserna jag haft på flera år.
 
- Årets bästa tv-serie måste jag nog säga är den svenska serien "Älska mig" Jag har saknat en nytida seriös dramaserie i Sverige. Igenkänningsfaktorn är så hög.
 
 
Vilket är ditt favoritklipp från “Kalle Ankas julafton”?
 
- När tomtenissen målar med rutig färg så måste nog säga tomteverkstan!

Vilken är världens bästa julfilm?
 
- "Änglahund" är kanske inte en direkt julfilm men julen för mig handlar mycket om att vara nostalgisk och just den filmen trycker på punkter hos mig och slungar mig tillbaka till barndomen.
 
Se Saga Beckers kortfilm "Fuckgirls" här: 
 

 

| 8 december 2019 06:00 |