Film

Skribent

EliSophie Andrée

20 december 2019 | 06:00

MovieZines julkalender lucka 20: Lina Maria Mannheimer

Bakom lucka 20 gömmer sig dokumentärfilmaren Lina Maria Mannheimer som berättar om premiärvisningen av hyllade dokumentären "Parning".
Lina Maria Mannheimer, 39 år gammal, är dokumentärfilmare och regissör. Hennes senaste film "Parning" mottog hyllningar från både publik så som kritiker och gick även upp på bio i höstas. "Parning" handlar om 90-talisters dejtingvanor men, efter några slumpartade händelser råkade två av intervjupersonerna bli förälskade i varandra och dokumentärfilmen blev någonting helt annat än vad som först var tanken. 
 
Vad kommer du minnas bäst från ditt 2019?
 
- Att se "Parning" med publik på stor duk tillsammans med Naomi och Edvin och hela teamet på Göteborgs filmfestival! Bio Roy var knökfullt, jag önskade så att Naomis och Edvins första visning skulle bli en snäll sådan, motsatsen hade kunnat göra mycket skada. Hur mycket vi än pratat, hur jag än försökt förbereda dem på alla möjliga sätt att förhålla sig till sig själva som karaktärer i en film, som jag är ansvarig avsändare för, så satt vi där med alla nerver utanpå. Vi höll varandra i händerna genom hela filmen men publiken slog inte sönder utan bar Naomi och Edvin, skrattade, grät, suckade, skämdes. upprördes och njöt tillsammans med dem. Det var otroligt fint!
 
Vad ser du mest fram emot 2020?
 
- Att slutföra en film jag började filma till 2012 om en man som tar hand om alla fåglar kring Centre George Pompidou i Paris samt researcha och skriva manus till en film jag började skissa på förra året.
 
Large fb5990da8a0666a2b7b26761cde1167d 29507856
 
Vilken var årets bästa film?
 
- Jag glömmer bort vilka år filmer kom så att "årets" blir de jag precis sett. Så med den risken, "Joker".
 
Vilket är ditt favoritklipp från “Kalle Ankas julafton”?
 
- Har inte sett på ganska många år, som jag kommer ihåg det jublade jag över rutig färg och Askungens balklänning.
 
Large fb5990da8a0666a2b7b26761cde1167d bigoriginal
 
Vilken är världens bästa julfilm?
 
- När jag var liten såg jag alltid "Den röda nejlikan". På senare år har jag en tradition att ensam titta på "Fanny och Alexander" i sängen med en kopp te. Då är jag mycket glad.
 
"Parning" går just nu att se hos SVT Play. Se trailern till "Parning" här: 
 
| 20 december 2019 06:00 |