Skribent

EliSophie Andrée

17 december 2019 | 06:00

MovieZines julkalender lucka 17: Cecilia Torquato de Oliveira

Bakom lucka 17 gömmer sig regissören, producenten och filmskaparen Cecilia Torquato de Oliveira som korar årets rollprestation på två helt olika sätt.
Cecilia, född 1972 i Sverige men uppvuxen i Brasilien har jobbat i flera år inom filmbranschen. Hon driver produktionsbolaget Kvarteret Filmproduktion och har bland annat verkat som rollsättare till Björn Runges verk. Just nu jobbar hon på sin kommande långfilm. 
 
Vad kommer du minnas bäst från ditt 2019?
 
- Jag har börjat springa, flyttat in i en ny lägenhet som jag älskar och har dragit igång arbetet med min första långfilm, så hela året är en sorts markör. Det finns ett före och ett efter.
 
Vad ser du mest fram emot 2020?
 
- Att fortsätta arbetet med min långfilm och spela in första delen redan i maj-juni.
 
 
Vem gjorde årets bästa rollprestation? 
 
- Det är en tajt kamp mellan extrem-högerpolitikerna i världen, men brasilianska Jair Bolsonaro tar priset. Fascinerande hur man lyckas komma till makten och behålla den med lögner och en politik som är misogyn, rasistisk och gynnar de allra rikaste. Måste bero på kombon bra skådespel och falsk propaganda.
 
- Filmsvaret:
 
- Svårt att vara rättvis när jag nu inte sett allt, men på den internationella fronten Joaquin Phoenix med "Joker", på hemmaplan danska Trine Dyrhom i "Hjärter Dam". Hon är fantastisk i allt hon gör.
 
Hur ska du fira jul i år? 
 
- Vi brukar samlas hela släkten på ett lantställe i Dalsland, men i år åker mina föräldrar till Italien och firar jul med min syster medan jag samlar vänner och firar med min son, hans pappa och hans nya familj i den nya lägenheten. Det blir en stor julgran, massa barn, ingen skinka och uppstarten till en ny tradition. Jag ser fram emot det.
 
Vilken är 2010-talets bästa film?
 
- "Jätten" av Johannes Nyholm.
 
Se trailern till "Jätten" här: 
 
| 17 december 2019 06:00 |