NEDRÄKNING

Skribent

MovieZine

19 februari 2016 | 07:00

MovieZine tippar Oscarsgalan: Bästa regi

Häng med oss i nedräkningen till 2016 års Oscarsgala!
I år saknas det giganter bland de nominerade regissörerna. Utan namn som Steven Spielberg eller Quentin Tarantino i mixen finns goda chanser för en skräll. 

De nominerade är:

Adam McKay, "The Big Short"
Adam McKay är komediregissören som nu kliver in i finrummet med det rappa finansdramat ”The Big Short”. Han debuterade år 2004 med ”Anchorman” och har gjort flera filmer i samma anda, innan det mycket lyckade genrebytet. ”The Big Short” gav honom också en nominering i klassen Bästa manus på annan förlaga (skrivet ihop med Charles Randolph). Herrarna vann häromdagen en BAFTA för sitt manus.

George Miller, "Mad Max: Fury Road"
70-åringen som överraskade oss alla med 2015 års bästa actionfilm, ”Mad Max: Fury Road”. Efter en lång rad av amerikanska kritikerpriser väntar vi och ser om det blir en andra Oscar hemma i hyllan. Australiensaren varvar postapokalytisk action med fina familjefilmer, och vann år 2007 för Bästa animerade film med ”Happy Feet”. Han har tidigare bland annat varit nominerad med "Babe - Den modiga lilla grisen" (Bästa manus & Bästa film 1995).

Alejandro G. Iñárritu, "The Revenant"
Eller blir det en ny seger för Alejandro G. Iñárritu, som tog hem statyetten förra året för ”Birdman”? Iñárritu har redan fått en Golden Globe för regin till det ambitiösa mastodontfilmen ”The Revenant”, som står nominerad till hela tolv priser. 

Lenny Abrahamson, "Room"
Jokern i leken i år är irländaren Lenny Abrahamson, vars stillsamma dramathriller ”Room” utmanar storfilmerna på årets gala. Abrahamson har vunnit en rad festivalpriser för sina tidigare filmer ”Garage” och ”Frank”. Detta är hans första Oscarsnominering.

Tom McCarthy, "Spotlight"
Tom McCarthy är mångsysslaren som var Oscarsnominerad redan år 2010, då för manuset till ”Upp”. I år kan han vinna för sitt manus och för regin till verklighetsbaserade dramat ”Spotlight”. Han har även skådespelat i en lång rad filmer, men det är som regissör han hyllats mest - med filmer som ”Station Agent” och ”Win Win” på meritlistan:

Och Oscarn går till...


Alejandro G. Iñárritu för "The Revenant".

Kan någon av herrarna ovan egentligen mäta sig med det hästjobb han gjorde? "The Revenant" är lätt årets mest ambitiösa film, filmad i verkliga miljöer, äkta kyla och med bara naturligt ljus - inga studiobekvämligheter och greenscreen-fusk här inte. Iñárritu har gjort ett mångbottnat epos som man kanske inte gärna ser om i första taget, men som lär bli ihågkommet och uppskattat i många årtionden.

Vem tror du tar hem Oscarn för Bästa regi? Kommentera nedan.
| 19 februari 2016 07:00 |