Film

Skribent

Andreas Samuelson

24 februari 2018 | 09:00

Nedräkning till Oscarsgalan 2018: Bästa dokumentär

Krigshjältar i Syren eller rasistmord i USA? Det är tunga konkurrenter bland dokumentärerna i år.
Å ena sidan är 89-åriga veteranen Agnés Varda den äldsta någonsin att slåss om en Oscarsstatyett med vänskapsskildringen ”Faces Places”. Å andra sidan är gripande krigsdramat ”De sista i Aleppo” den första syriska filmen att nomineras. En spännande kamp bland tunga ämnen och lovande debutanter.
 
 

”Abacus: Small Enough to Jail” (USA)

 
Om Abacus Federal Savings Bank, en liten familjeägd bank som ansågs tillräckligt liten för att kasta i fängelse och var den enda finansiella institutionen som åtalades efter den rikstäckande, amerikanska bankkrisen 2007-09. Regissören Steve James har tidigare nominerats för ”Hoop Dreams” (dock för klippningen) och filmen i sig har några få vinster och nomineringar.
 
 

”De sista i Aleppo” (Danmark/Syrien)

 
Första från Syrien regisserade och producerade filmen som nominerats för en Oscar! Tar inte oväntat plats i det syriska kriget där tre volontärer som jobbar för Vita Hjälmarna kämpar för att rädda livet på hundratals krigsoffer i staden Aleppo. Trots tre relativt färska regissörer (varav två debutanter) så har filmen hyllats och prisats flertal gånger, bland annat på Sundance.
 
 

”Faces Places” (Frankrike)

 
Den ena regissören, 89-årige veteranen Agnés Varda (den äldsta personen nominerad i någon Oscarskategori), kommer redan tilldelas ett hederspris på galan. Men hennes och medregissören JR:s film om deras vänskap samt roadtrip genom Frankrike med en portabel fotoautomat har en chans även den, speciellt med tanke på kritikerhyllningar och priser, inklusive i Cannes.
 
 

”Ikaros” (USA)

 
Regissören Bryan Fogel undersöker dopning inom cykelsporten i sin andra långfilm samt första dokumentär och avtäcker tillsammans med ryska forskaren Grigory Rodchenkov en världsomfattande skandal. En kanske inte lika politiskt laddad film i jämförelse med konkurrenterna men uppmärksammades och prisades med Special Jury Prize för bästa dokumentär på Sundance.
 
 

”Strong Island” (USA) - vinnare?

 
Den, åtminstone i USA, kanske mest relevanta dokumentären om det brutala mordet på regidebuterande filmskaparen Yance Fords bror och det rättssystem som lät mördaren går fri. Det är svårt att blunda för en film om rasism och mord på svarta i dessa tider. Filmen har redan uppmärksammats och vunnit priser på bland annat Gotham Awards och Sundances filmfestival.

Vilken film tror du vinner?
| 24 februari 2018 09:00 |