NEDRÄKNING

Skribent

MovieZine

20 februari 2016 | 09:00

MovieZine tippar Oscarsgalan: Bästa dokumentär

Häng med oss i nedräkningen till 2016 års Oscarsgala!
2015 års bästa dokumentärfilm ska koras, och frågan är om någon kan stå upp mot förhandsfavoriten "Amy". Tips! Fyra av de fem filmerna finns att se på svenska streamingtjänster inför årets Oscarsgala.

De nominerade är:

"Amy"
Asif Kapadias hjärtskärande dokumentär om sångerskan Amy Winehouse tog nyss hem priset för bästa dokumentär på BAFTA-galan, och vinner den innebär det "Senna"-regissörens första statyett.


"Cartel Land"
Matthew Heinemans närgångna skildring av knarkkriget i Mexiko följer både en kämpande doktor och en ärrad gränspolis som båda försöker stå upp mot knarksyndikatet "Knights Templar", fast på olika sätt. "Cartel Land" visar hur droger genomsyrar allt vid gränsen mellan Mexiko och USA.

"The Look of Silence"
Joshua Oppenheimer chockade många med sin Oscarsnominerade dokumentär "The Act of Killing", som visade de ohyggliga grymheter som den indonesiska regeringen utförde mot sin befolkning under 60-talet, och "The Look of Silence" är uppföljaren. En mördad mans broder besöker efter många år gärningsmännen, vilka fortfarande är vid makten i landet.

"What Happened, Miss Simone?"
En dokumentär om soulsångerskan Nina Simone som kämpade för mänskliga rättigheter, och som kallades för "The High Priestess of Soul". Av Liz Garbus, regissören bakom "Bobby Fischer Against the World".

"Winter on Fire: Ukraine's Fight For Freedom"
Följer oroligheterna i Ukraina under år 2013 och 2014, då demonstrationer mot den sittande presidenten Viktor F. Yanukovich urartade till våldsamma upplopp.

MovieZine tippar: "Amy"

En otroligt gripande film om ett människoöde som vi alla var vittnen till, även om vi inte kunde ingripa. "Amy" som film blir aldrig särskilt sentimental, men däremot spännande, tragisk och väldigt fin. Vi tippar därför att Asif Kapadia kommer att belönas med Oscarn för Bästa Dokumentär.

Oscarsgalan 2016 sänds söndagen den 28 februari på Aftonbladet TV.

Vilken film tror du tar hem Oscarn för Bästa Dokumentär? Kommentera nedan.
| 20 februari 2016 09:00 |