Film

Skribent

Andreas Samuelson

23 februari 2018 | 06:00

Nedräkning till Oscarsgalan 2018: Bästa animerade film

Det finns nog inte många som tror - eller vill - att någon annan animerad film än ”Coco” tar hem statyetten.
Med åtta vinster av elva nomineringar leder Pixar överlägset ligan av animerad film i Oscarsgalans historia. I år är chanserna extra stora då Dreamworks och även Fox:s bidrag är av svagare sorten, även om en afghansk flicka och en död konstnär utgör stark konkurrens.
 
 

”Baby-bossen” (USA)

 
Dreamworks senaste om en bebis i affärskostym och med Alec Baldwins röst var inte en av deras bästa men trots att kritikermottagandet var ljummet som bäst så fick den en del fans. Regissören Tom McGrath (”Madagaskar”-serien) är ingen nykomling och den lovade åt sig en Golden Globe-nominering men annars pekar inte mycket åt en vinst.
 
 

”The Breadwinner” (Kanada/Irland/Luxemburg)

 
Internationell samproduktion regisserad av Nora Twomey (Oscarsnominerade ”The Secret of Kells”) och med Angelina Jolie som en av producenterna. Historien om en afghansk flicka som tvingas klä ut sig till pojke och försörja sin familj när pappan åker i fängelse är både aktuell och hyllad men frågan är om den lyckas klå de mäktiga Pixar.
 
 

”Coco” (USA) - vinnare?

 
Pixar kan nog lugnt göra plats för ännu en guldgubbe då det senaste äventyret om en mexikansk pojke som av misstag hamnar i dödsriket på De Dödas Dag är en av deras mest populära och hyllade på länge. Att regissören Lee Unkrich varit inblandad i Pixars största filmer och dessutom vann en Oscar för ”Toy Story 3” gör inte oddsen lägre.
 
 

”Loving Vincent” (Polen/England/USA)

 
Fantastiskt vackert handmålat drama om mysteriet kring legendariske konstnären Vincent Van Goghs död. En given nominering även om den troligen är för smal för en chans till vinst. Detta trots en framgångsrik festivalturné med vinst i bland annat Berlin och delvis regisserad av Oscarvinnaren Hugh Welchman (kortfilmen ”Peter & the Wolf” från 2006).
 
 

”Tjuren Ferdinand” (USA)

 
Fox bestämde sig för att förvandla vår kära pacifist till tjur från Kalle Ankas jul till en riktig filmhjälte på vita duken. Både kritiker och publik var glada, och regissören Carlos Saldanha (”Ice Age”- och ”Rio”-filmerna) kan lägga till ännu en nominering efter kortfilmen ”Gone Nutty” (2002) på CV:et. Men tveksamt att den skulle sno någon Oscar framför Pixar…
 
Vilken film tror du vinner?
| 23 februari 2018 06:00 |