Film

Skribent

MovieZine

14 december 2018 | 06:00

MovieZine rekommenderar: ”Roma”

Alfonso Cuaróns poetiska skildring av mexikanskt familjeliv är det bästa du kan se just nu.
Under rubriken ”MovieZine rekommenderar” tipsar vår redaktion om aktuella filmer som förtjänar att upptäckas av en stor publik. Här lyfter vi fram kvalitetsfilmerna vi älskar, både kommersiella och konstnärliga, som tänker i nya banor, bryter mönster och överraskar tittaren. Helt enkelt grymma filmer som underhåller dig och tar med dig på en oförglömlig resa.
 
 
Mexikanske filmskaparen Alfonso Cuaróns meritlista är inte särskilt lång, men den visar på en imponerande bredd och fantastiska visioner. Han har bland annat bjudit med oss till ett magiskt år på Hogwarts i ”Harry Potter och fången från Azkaban” (bäst i filmserien?) och en andlöst spännande åktur ut i rymden i ”Gravity”.
 
Med ”Roma” har han gjort sin mest personliga film, baserad på hans egna uppväxt i den mexikanska stadsdelen Roma under 70-talet. En stillsam men poetisk vacker skildring av en familjs liv under ett turbulent år. Genom hushållerskans ögon ser vi en medelklassfamilj som håller på att splittras, och ett land som går igenom oroliga tider. Med otroligt vackra, svartvita bilder och långa,detaljrika tagningar målar regissören upp en vardagsskildring som är svår att slita blicken från.

Det ryktas att ”Roma” inte fick sin Cannes-premiär, som det var planerat, eftersom Netflix hade plockat upp rättigheterna. Istället gick den upp på filmfestivalen i Venedig och knep Guldlejonet - festivalens finaste pris. Med tre Golden Globe-nomineringar lär ”Roma” även bli en tuff utmanare att slå på Oscarsgalan.
 
Ett av årets stora mästerverk finns nu att streama på Netflix.
| 14 december 2018 06:00 |