Skribent

Alexander Dunerfors

16 februari 2012 | 10:01

MovieZine möter årets Shooting Stars - del 1

Tio talangfulla nykomlingar från Europas alla hörn har samlats på filmfestivalen i Berlin. Lär känna tre av dem här...

MovieZine är stolt mediapartner till Shooting Stars, ett unikt internationellt initiativ som sätter Europas bästa unga skådespelare i rampljuset. Syftet är att hjälpa nya förmågor på traven i den tuffa filmbranschen, och allt börjar här, på Berlins filmfestival.  

I år utsågs Shooting Stars för 15:e gången. Under årens lopp har priset hjälpt till att lansera Daniel Craig, Carey Mulligan, Ludivine Sagnier, Maria Bonnevie, Rachel Weisz, Moritz Bleibtreu och Daniel Brühl för den europeiska filmmarknaden.

Årets vinnare har korats av en jury med experter från filmbranschen. Sverige representeras av Bill Skarsgård som vi har intervjuat här - nu ska vi möta de övriga nio…

Hilmar Gudjónsson

Land: Island

Ålder: 27

Filmer i urval: Flags of our Fathers, Either Way

Hilmar Gudjónsson är fotbollsspelaren som halkade in på teaterscenen, och har sedan dess stannat där. Just nu spelar han den manliga huvudrollen i en uppsättning av Ingmar Bergmans "Fanny och Alexander", men även film ligger honom varmt om hjärtat. 

Tidigare denna vinter kunde vi se honom på Göteborg Film Festival i tävlingsfilmen "Either Way". Men hans debut framför kameran kom redan 2006, för en inte helt okänd Mr. Eastwood.

- Jag var bara en statist, men jag fick göra en scen mot Ryan Phillippe. Clint Eastwood regisserade oss, det var ett kul ögonblick. Det blev mycket skottlossning och explosioner… Ni kan se mig ropa på doktorn, Ryan Phillippes karaktär, när jag ligger där helt blodig. 

Hur fick du rollen?

- Jag gick på provfilmning, och fick inte rollen som jag hade hoppats på. Men de satte mig i en grupp som de kallade "possible lines", så efter några veckors inspelning med mig som statist plockades jag ut för att få en replik i en liten scen. 

Hur var det att jobba med Clint?

- Han var precis lika cool som han är i filmerna. Han pratar långsamt och rör sig lugnt. Han tog mig under armen och pratade igenom scenen. Det var trevligt att träffa en sådan stor person, som samtidigt var riktigt trevlig. 

Antonia Campbell-Hughes

Land: Irland

Ålder: 29

Filmer i urval: The Other Side of Sleep, Bright Star, Albert Nobbs

Antonia Campbell-Hughes fick fina recensioner för sin biroll i Jane Campions "Bright Star" år 2009. Förra året utsågs hon av Irish Film and Television Academy till årets Rising Star, och även tidskriften Screen International har hyllat henne som en nykomling att hålla ögonen på. 

Antonia syns snart på bio mot Oscarsnominerade Glenn Close i kostymdramat "Albert Nobbs", men hennes filmdebut krävde en helt annan typ av utklädnad.

- Hur fasen visste du det? Men ja, det stämmer, jag var bara ett barn och spenderade sommaren i London. Mina vänner som jag bodde hos skulle göra en film utan några pengar. De behövde alla de kunde få tag på för att spela zombies, så jag fick bli en zombie. Det är kul, för det har gått rätt bra för dem sedan dess, Edgar Wright och Nick Frost, för på den tiden kunde de inte betala någon. Men jag bestämde mig för att bli skådespelare på riktigt först vid 23 års ålder.

Berätta om ditt arbete med Glenn Close.

- Glenn är en otrolig kvinna. Det finns kvinnor som jag känner en koppling till, speciellt de som är äldre och man ser att de har levt. Glenn har levt ett intressant liv, hon har haft karriärer inom teatern, film, konst och musik. Hon experimenterar med livet, det lockar mig. Och hon väljer sina motspelare med omsorg, man omger sig gärna med likasinnade. Att arbeta med henne var ett nöje, det fanns ingen stress trots att vi filmade i jobbiga, snöiga miljöer. Hon har velat göra den här filmen i 20 år, det var hennes livs passion. Det var speciellt att komma till inspelningen varje dag, och se henne så glad över att skapa något så speciellt.

Jakub Gierszal

Ålder: 23

Land: Polen

Filmer i urval: One Million Dollars, Suicide Room

En av de mest minnesvärda rollprestationer under höstens upplaga av Stockholms Filmfestival var unge Jakub Gierszal, som den bortskämde Dominik som blir utstött efter bögrykten och söker tröst på nätet. Jakub är snart klar med studierna på Taterakademin i Krakow och spelar redan in sin fjärde långfilm, "Lasting Moments". 

Var föddes ditt intresse för skådespeleri?

- Ibland vill man uttrycka sig men man vet inte hur. Det finns tankar eller känslor som måste ut. Jag tror inte att jag har valt yrket, eller att det har valt mig. Det handlar om att jag verkligen vill göra det här fullt ut. Jag är 23, för första gången i livet ser jag att man måste växa upp. Så det är dags att välja väg i livet. Jag lockades av att lära känna mig själv och se vad jag är kapabel till. Jag vet inte om jag kan klara av det själv, såvida inte någon tvingar mig till det, som en karaktär till exempel.

Igår fick du träffa Jake Gyllenhaal, vad pratade ni om?

- Haha! Jag berättade för honom att jag är här mycket tack vare honom. Jag är här till stor del på grund av min film "Suicide Room", och för att förbereda mig för den rollen var "Donnie Darko" en av de filmer som inspirerade mig mest. Jag ville ta chansen att säga det till honom. Filmen är otrolig, den är amerikansk men har så många lager, och hans karaktär är bara otrolig. För mig, en vanlig kille från Polen, är det häftigt att träffa en stjärna. En riktig stjärna!  

Men här är ni ändå på sätt och vis kollegor.

- Tyvärr, men jag ser det inte så. Det kanske jag borde, jag får bli bättre på det.

Mer om Shooting Stars 2012: 

Del 1: Hilmar Gudjónsson, Antonia Campbell-Hughes, Jakub Gierszal

Del 2: Ana Ularu, Riz Ahmed, Adèle France

Del 3: Anna Maria Mühe, Max Hubacher, Isabella Ragonese

Intervju med Bill Skarsgård: "Vi lär varandra svordomar" 

| 16 februari 2012 10:01 |