Film

Skribent

Alexander Kardelo

1 juni 2023 | 18:30

MovieZine fyller 20 år! Har du koll på hur allting startade?

Den 1 juni 2003 lanserades den första versionen av MovieZine.se. Nättidningens grundare och chefredaktör Alexander Kardelo ser tillbaka på de tidiga åren.
Det började som alla bra sagor borde göra: med Wolverine.
 
Våren 2003 stod jag någonstans mellan gymnasiet och arbetslivet, 20 år gammal, utan framtidsplaner och med alldeles för mycket fritid. Så när jag såg en annons från en hemmasnickrad nöjessajt som sökte skribenter, nappade jag på utmaningen - att se och recensera ”X-Men 2” på premiärdagen.
 
Var det något jag alltid har älskat så var det film och bio. Det hela började redan i tioårsåldern - jag glömmer aldrig hur Spielbergs raptorer, Schwarzeneggers cyborg-arm och Kruegers klor grep tag i mig för att aldrig släppa taget.
 
Hursomhelst. ”X-Men 2” sågs och sågades. Men jag fick någon slags inspiration. Och en titt på nättidningen där min debutrecension publicerades fick mig att tänka att jag kunde göra detsamma. (Kanske bättre?)
 
Ett intensivt experimenterande i Macromedia och Photoshop följde. Någon slags logga och en estetiskt acceptabel webbsida började ta form. Samtidigt skrev jag flitigt på de första recensionerna och artiklarna som skulle fylla Sveriges nya nätmagasin om film. Jag hyllade ”Hulk” och sågade ”Terminator 3”. Jag blickade fram emot Tarantinos stora comeback "Kill Bill" - och var sjukt nöjd när vi fick upp en läckt trailer till episkt efterlängtade "Sagan om konungens återkomst".
 
Den första versionen stod klar på två veckor. Och 1 juni 2003 var den stora premiären då MovieZine.se såg dagens ljus.
 
8db7c30b8d12779e2a27dbc0fe6dfc48 mz design
Sajtens olika utseenden från vårt första årtionde. Vilket MZ minns du?
 

Hur en 20-årig filmnörd skapade Sveriges största filmsajt

 
Vår vision har alltid varit att skapa en sajt av filmälskare, för filmälskare. Inga trötta prettokritiker som anser att de bästa filmerna gjordes i Tjeckien på 1950-talet. Hellre riktigt passionerade skribenter som brinner för allt från blockbusters till b-film.
 
MovieZine växte snabbt med nya talanger som skrev recensioner i utbyte mot gratis pressvisningar. Sajten fångade filmbranschens intresse, och filmbolagen började höra av sig.
 
Vår första stora intervju blev med Andreas Wilson, huvudrollen i 2003 års svenska storfilm "Ondskan". (Vi hade väl på känn att han skulle bli något stort...) Samma vinter bjöds vi in till en internationell pressträff med Hugh Grant och andra stjärnor när julens storfilm "Love Actually" skulle lanseras - ännu en liten milstolpe i historien om MZ!
 
Tidiga MovieZine.se var på alla vis ett hemmabygge och ett amatörprojekt. Men ambitionerna fanns alltid där, att leverera nyheter och recensioner snabbare och mer personligt än i de traditionella medierna. Det saknades inte svenska filmsajter på den tiden (shout-out till kämparna på Tellusfilm, Moviebox och Vujer!) men redan inom ett år kom vår nästa seger. MovieZine hade blivit den största. Och vi är stolt etta än idag.
 
Så såg det ut när 10-årsjubileet närmare sig.
 

MovieZine banar vägen för den svenska filmbevakningen online

 
MovieZine kom i en tid då internet fortfarande var relativt ungt. World wide web hade bara funnits i tio år. Youtube, Facebook, Twitter och allt det där vi idag tar för givet var inte ens påtänkt. (Herregud, jag insåg just att vi är äldre än Pirate Bay.)
 
Därför fanns det inte heller riktigt några förebilder att snegla på. Den onlinedrivna filmjournalistiken var begränsad till några bloggande filmfantaster i USA. Vår lilla tappra redaktion fick helt enkelt testa sig fram i detta nya media. Åren mellan 2003-2008 präglades av stor nyfikenhet och en sund dos rebellanda.
 
Och vilka fantastiska filmer vi fick vara med och lyfta fram! MovieZine var först i Sverige med recensioner av "Spider-Man 2", "Batman Begins", "Sin City" och "Watchmen". Samtidigt intervjuade vi storheter som Jean-Pierre Jeunet och Ang Lee. Ständigt nya milstolpar och nya trafikrekord gjorde oss emellanåt rätt malliga.
 
Cirka 2007 sålde jag min baby för en högst symbolisk slant och lämnade därefter sajten i några år. Jag flyttade från Göteborg till Stockholm där ett mediejobb lockade. Det var ändå ett självklart beslut på den tiden. Nya ägare med mer resurser kunde bygga MovieZine 2.0 som en mer avancerad och inkomstbringande verksamhet. Den ambitiösa webbtidningen med ett redan populärt diskussionsforum utökades med en filmdatabas och ett community. 2011 fick jag erbjudandet om att komma tillbaka som chefredaktör, nu på en filmsajt som såg rätt annorlunda ut och drevs aningen proffsigare. Återigen ett solklart val.
 
Vi må vara suddiga men ändå rätt nöjda med mötet - iallafall jag, som fick chansen att tacka Jim för barndomens favoritfilm "T2"!
 

Nu kör vi - 20 år till!

 
Vi har varit med om mycket genom åren. Ägarbyten, designändringar, coronakris och besök på världens främsta filmfestivaler. Vi har gett ut en (kortlivad) papperstidning, bevakat MCU sedan starten och upplevt både blu-ray-skivans födelse och streamingrevolutionen. Stjärnskott har fötts och otaliga mästerverk släppts - och du har kunnat läsa om allt det och lite till just här.   
 
Det man minns bäst är såklart alla oväntade arbetsdagar och otroliga möjligheter som detta jobb har fört med sig: från inspelningsbesök på "Warcraft" i Vancouver till Star Wars Celebraton i Anaheim.
 
Inte kunde jag tro för 20 år sedan att vi skulle få chansen att intervjua storheter som Quentin Tarantino eller James Cameron?
 
Mycket har hänt som sagt, men i grunden hoppas jag att MZ alltid har varit sig likt - en sajt präglad av passionen för film med sköna och insatta skribenter som inspirerar er till bättre filmupplevelser.
 
Vår sajt har aldrig haft någon stor medieaktör i ryggen, utan vi är stolt samma självständiga filmnördar idag som när vi började för 20 år sen. En lite proffsigare sajt, lite mer annonser (nödvändigt ont, jag beklagar) men alltid lekfullt och nyfiket - om jag får lov att recensera oss själva. En stor del av våra skribenter har hängt med i flera år, detsamma gäller för många av våra trogna läsare, och det känns fantastiskt att få bygga detta vidare ihop med alla er.
 
Det är svårt att summera två decenniers arbete i en enda artikel. Så det kanske kommer fler. Nu ägnar jag ett tack till Terminator som väckte mitt intresse för film, och Wolverine som fick mig att börja skriva. Och såklart, till alla er som läst ända hit. Nu kör vi 20 år till, va?
| 1 juni 2023 18:30 |