EXKLUSIVT

Skribent

Poya Salari

9 december 2018 | 18:00

MovieZine besökte inspelningen av ”Holmes & Watson”

I slutet av januari 2017 var inspelningen av Sherlock Holmes-komedin “Holmes and Watson” igång på full rulle. På plats i London fick MovieZine spendera en heldag på inspelningen, där ett par intressanta intervjuer stod på agendan.
Jag befinner mig på The Cumberland Hotel i Marble Arch, London. Klockan är runt nio på morgonen och jag tittar ut över centrala London. Vädret är relativt klart med spår av mörka moln, vilket ger effekten av att någon satt ett typiskt brittiskt-filter över min omgivning. Väl passande med tanke på att jag snart ska besöka inspelningen av en ny Sherlock Holmes-film. 
 
När jag väntar på att få åka till inspelningsplatsen tänker jag på hur pass många moderna Holmes-uppsättningar det bjudits på, där man lockat till sig namn som Benedict Cumberbatch och Robert Downey Jr. i titelrollen. Nu är det alltså Will Ferrells tur att bli den ikoniska detektiven. Jag vet i princip ingenting om filmen (förutom vilka som är iblandande) så jag ser fram emot dagen med spänning. 
 
När jag anländer till inspelningsplatsen tas jag direkt till en pub som ligger nästintill byggnaden där inspelningen sker. Puben är inspelningsbas för dagen. Kort efter tas jag in till byggnaden bredvid, där jag och de andra journalisterna på plats ska få skåda inspelningen av en scen.
 
 
Byggnaden, som egentligen är en gammal kyrka, agerar rättssal för dagen. Direkt vid ingång sveps vi in i tidsperioden och Sherlock Holmes-känslan är på topp, med ett stort antal statister springandes runt omkring mig i full viktoriansk klädnad och dimma som transporterar mig till en annan tidsperiod. Vi har turen att få sitta på balkongen ovan och direkt titta ner på inspelningen. En perfekt plats som ger oss översikt över allt. Scenen vi skådar är en rättegång, med en hetlevrad ordväxling mellan Ralph Fiennes och Rob Brydons karaktärer.  
 
Efter att ha fått se några tagningar tas vi tillbaka till puben. Vi ska få vår första intervju för dagen, av ingen mindre än Holmes själv, Will Ferrell. Han har precis anlänt till inspelningsplatsen och är i full Holmes-kostym när han med ett brett leende kommer in i puben och hälsar på alla.
 
Ferrell berättar bland annat om hur komedins roll i filmen gav dem en frihet att ta oväntade vägar och våga göra mer annorlunda grejer.
 
Hur ser din tolkning ut av den här ikoniska karaktären? Hur kommer Sherlock Holmes att presenteras i den här filmen?

- Rent generellt, och då tänker jag på allt i filmen... att göra en film med Holmes och Watson efter att det har gjorts så många gånger och att göra det i ett komediformat, det gav oss friheten att ta vilken väg som helst och in i det oväntade.

- Gällande karaktären, så är allt väldigt troget till perioden och troget till vad man förväntar sig med dessa två karaktärer när de ska lösa ett mysterium. Men samtidigt så är allting en liten del uppumpat, och när jag diskuterade med Etan Cohen (regissören) så älskade vi båda idén av att på något sätt härma Jeremy Brett-versionen av Sherlock Holmes. Han var väldigt uppumpad. Han var en fantastisk skådespelare och riktigt bra som Holmes, men han kunde i en scen helt plötsligt skrika ut allt vad han hade. Det är ett exempel på hur vi tänkte, så fort vi får tillfället att göra något löjligt så gör vi det. Det är syftet med den här filmen.
 
Mot slutet av intervjun kommer John C. Reilly in i puben. Vi ska egentligen inte få intervjua honom förrän efter inspelningen men han kommer in och hälsar på alla ändå. Reilly frågar Ferrell om han sitter och blir roastad av engelska journalister, varpå Ferrell poängterar att det till störst del är internationella journalister däribland en ”gentleman from Sweden” och hänvisar till mig. Reilly och jag har en svensk hälsningssekund med Will Ferrell som tolk. Sedan blir det dags för både herrarna att bege sig och förberedda sig inför sina scener. 
 
 
Efter ett tag så är det dags för intervju igen. Den här gången är det en av filmens producenter, Clayton Townsend, vi får möta. Townsend som producerat många av våra favoritkomedier senaste åren (”Bridesmaids” och ”På smällen” för att nämna två), berättar om vilket sant nöje det var att få ta sig an en Sherlock Holmes-film. 
 
- Det är ett ämne som har täckts på många sätt, men jag har inte sett det såhär förut, i en komedi. Det är verkligen annorlunda och kul. Jag har varit iblandad i en del komedier förr, men den här är verkligen unik i sin genomarbetade och uttänkta uppsättning, och i själva utförandet. Det är riktigt roligt, berättar Townsend. 
 
Hur viktigt är det att få spela in på plats i Storbritannien och få med den autentiska Sherlock Holmes-atmosfären?
 
- Det är fullständigt avgörande. Ett av våra koncept från början var att säkerställa att filmen var grundad i verkligheten, så att komedin skulle sticka ut. Istället för att ha mer klassiskt komiska och stora, käcka inspelningsplatser ville vi verkligen känna verkligheten av perioden och spela in här. Man kan inte köpa landskapet och historian som finns här på plats. 
 
Gällande skådespelarna är Will och John är sedan tidigare en komediduo som publiken känner till väl, kan du prata lite om dem?
 
- Att para ihop John och Will igen var verkligen en av de stora grejerna som fick oss alla exalterade att göra filmen, speciellt i den här typen av komedi. Deras kemi är redan där till att börja med, och sedan lägger man till kemin mellan karaktärerna i berättelsen om Holmes och Watson. Det blir helt naturligt. John och Will har också lyckats attrahera en väldigt bra grupp av andra skådespelare, och det har verkligen varit alldeles förträffligt.  
 
 
Den tredje, och roligaste, intervju för dagen följer direkt efter. Rob Brydon är det som står på tur. Brydon spelar Kommissarie Lestrade, chef för Scotland Yard. Han berättar om sin karaktärs roll i filmen:
 
- Det finns ett mysterium som ska lösas av Scotland Yard i en ideal värld. Men jag kan inte det, så jag tar in Sherlock Holmes. Han hjälper ofta Scotland Yard, men den här gången så tror jag att han har blivit galen och är helt ute och cyklar, och har fel helt enkelt. Jag är övertygad, med allt som händer, att han har tappat greppet helt och att han inte ser det uppenbara. Så, humorn kommer därifrån.
 
Är du ett fan av Sherlock Holmes-böckerna och andra filmatiseringar?
 
- Nej, inte speciellt. Jag tittar på den som går på TV och jag tycker om den, men nej jag skulle inte kunna påstå att jag är en stipendiat av det. Jag tror att alla känner till Sherlock Holmes, men jag hade inte klarat av ett prov (skratt). 
 
Kan du försöka förklara den stora attraktionen som finns till Sherlock Holmes?
 
- Nej, jag kan inte det (mer skratt). Jag är inte så smart. Jag antar att det finns många detektiver, men folk går tillbaka till honom ganska ofta. Jag vet inte. 
 
Hur var det att jobba med någon som Will? Vad gillar du med hans humor?
 
- Allting. Han är en av de största, och jag säger inte det löst. Han har sin egen stil som han tar med till den här filmen och det är ett sant nöje att skåda, och att få spela emot honom. Det är en fröjd.
 
Och John?
 
- Jag gillar inte honom (skratt).
 
 
Efter intervjuerna är det dags för oss att se ännu en scen spelas in. Vi är på exakt samma plats som förra gången men denna gången ser vi Will Ferrell och John C. Reilly som Holmes och Watson. Det är riktig kul att skåda dessa två aktörer i aktion. Vi får inte se överdrivet mycket, men lite action och komedi bjuds vi på. Framförallt får vi här se Ferrell och Reilly som vi aldrig sett dem förr, och även som vi aldrig hört de förr med sina brittiska brytningar. Mellan tagningar får vi snabbt hälsa på regissören och manusförfattaren Etan Cohen, som trots att han har fullt upp verkar ödmjuk och avslappnad. 
 
Inspelningen är nu slut för dagen, och alla människor runtomkring oss håller på packa ihop och tacka för sig. Men innan vi avslutar dagen ska vi få vår sista intervju, med ingen mindre än John C. Reilly. 
 
Din och Wills återförening, var det något ni hade planerat länge?

- Ja! Det här manuset skrevs för mig och Will för ungefär åtta år sen. Men så bestämde sig några andra människor för att göra Sherlock-filmer så vi avvaktade ett tag. Jag antar att de tagit ett litet uppehåll nu, så nu får vi chansen med att ha utrymme med publiken och att göra vår film.

Kan du beskriva din och Wills arbetsrelation?

- Jag tror att jag och Will har ett band emellan oss som fanns där redan innan vi ens träffats. Så fort vi mötte varandra för första gången så kollade vi på varandra, och liksom ”Oh!”. Det fanns ett band där, typ som en broderlig känsla och det var bara väldigt familjärt, bokstavligen.
 
Efter att John C. Reilly tackat för sig, är det även dags för oss journalister att göra det. Dagen har nått sitt slut. I helhet känner jag att det har varit fantastiskt underhållande, och att peppen på att se ”Holmes and Watson” har stigit rejält. Det är inte alls omöjligt att Ferrell och Reilly blir mina personliga Holmes och Watson-favoriter!
 
 
"Holmes & Watson" får svensk biopremiär den 2 januari. Fler intervjuer publiceras närmare premiär.
| 9 december 2018 18:00 |