Serie

Skribent

Alexander Kardelo

12 augusti 2022 | 18:30

MovieZine besökte galapremiären av ”House of the Dragon” i Amsterdam

Stjärnor som Matt Smith och Olivia Cooke var på plats för att se det första avsnittet tillsammans med taggade europeiska fans. MovieZine var på plats.
Den efterlängtade ”Game of Thrones”-spinoffen är nu bara 1,5 vecka bort. Men redan igår smygvisades det första avsnittet av ”House of the Dragon” inför en förväntansfull publik i hjärtat av Amsterdam. Storslagna konferenshuset Beurs van Berlage hade förvandlats till ett Westeros-slott kvällen till ära, med en lång rad journalister, influencers och VIP-gäster på gästlistan.
 
Selfie-vänliga ”upplevelserum” bjöd in till möten med drakar och en provsittning av den ikoniska Järntronen där gissningsvis tusentals selfies togs under kvällen.
 
Även chefredaktörn fick provsitta järntronen. Alla bilder kommer från HBO Max.
 
Sju av skådespelarna gjorde seriens showrunner Ryan Condal sällskap på den europeiska galapremiären. Intervjuade av youtube-profilen Nikkie Tutorials på scen berättade de om hur de tacklar pressen och de höga förväntningarna.
 
- Det är mycket att hantera. Ett stort ansvar. Vi följer efter en gigantisk serie här, och vi ser fram emot att visa upp den för världen. Men det känns bra. Vi har spenderat många år på att göra detta till verklighet, och får äntligen släppa ut den till världen, berättade seriens skapare Ryan Condal.
 
Milly Alcock och Emma D’Arcy delar på rollen som prinsessan Rhaenyra - en av seriens huvudpersoner - i olika åldrar. Emma fick berätta vad som gör Rhaenyra till en god ledare och en lämplig drottning:
 
- Hon har haft en bra förebild i sin far. Han har varit en rättvis härskare som skapat fred och stabilitet. Jag tror att hon tidigt började ifrågasätta de strukturer hon föddes in i. Och hon är bra på att manipulera män, vilket är fundamentalt för någon som vill få makt, skrattar Emma. Jag tror att storhet och galenskap går hand i hand för Targaryens. De är två sidor av samma mynt.
 
 

Vad tyckte fansen om serien?

 
Kommer ”House of the Dragon” lyckas snärja ”Game of Thrones”-fans på nytt? Eller få de mer skeptiska tittarna att glömma bort besvikelsen efter säsong 8?
 
Utan att avslöja för mycket (det är fortfarande embargo på recensioner i några dagar till) är det nog lugnt att berätta att här finns lika mycket nakna rumpor, våldsamma strider, drakar och intriger som man kan vänta sig av ett besök i King’s Landing. George R.R. Martins värld är sig lik och det är spännande att få möta en annan generation Targaryens som kämpar för en plats på den obekväma men eftertraktade tronen.
 
 
Publiken på premiären i Amsterdam verkade definitivt nöjda med vad de fick se (om det beror på all gratis sprit kan jag förstås inte veta säkert). Folk applåderade när det välkända GOT-temat började spelas, chockades av ett par brutala scener och imponerades av storslagna miljöer (som ju gör sig riktigt bra på en bioduk). Av det jag fått höra efteråt väckte avsnittet mersmak hos många fans.
 
 

Vad handlar ”House of the Dragon” om?

 
Det är dags att lära känna Daenerys förfäder i serien som utspelar sig 200 år innan händelserna i ”Game of Thrones”.
 
Huvudpersonen är prinsessan Rhaenyra, som borde vara den solklara arvingen till Järntronen - förutom det lilla faktum att hon är kvinna. Kung Viserys har ett svårt dilemma. Borde han utse sin bror, den sluga och oberäkneliga Daemon, till sin efterträdare? En intern konflikt inom den mäktiga släkten Targaryen står i fokus, och med drakar nära till hands vet vi ju hur det kan gå…
 
”House of the Dragon” får svensk premiär på HBO Max den 22 augusti.
| 12 augusti 2022 18:30 |