Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

26 januari 2020 | 08:15

MovieZine Awards 2019: "Chernobyl" är årets bästa tv-serie

Över 13 000 tv-röster har räknats samman, och vi kan äntligen presentera de vinnande tv-serierna i årets MovieZine Awards.
Sedan 2004 har MovieZines läsare årligen varit med och lyft fram de bästa filmerna, tv-serierna, regissörerna och skådespelarna. På filmsidan röstade ni tidigare under månaden fram "Avengers: Endgame" som bästa film och "438 dagar" som årets svenska film. Men nu har det alltså blivit dags att avslöja vilka tv-serier som ni har gillat bäst under det gångna året, i totalt sju olika kategorier.
 

Här alla vinnare i MovieZine Awards 2019:

 
 

Årets bästa tv-serie: "Chernobyl"

 
Med 40 % av rösterna till "Chernobyl" och 31 % till "The Witcher", så råder det ingen tvekan om vilka två serier som var mest populära bland MovieZines läsare under 2019. "Stranger Things" lyckades visserligen skrapa ihop 14 %, vilket är ungefär lika mycket som alla andra serier fick ihop tillsammans.
 
2. "The Witcher"
3. "Stranger Things"
 
 

Bästa komediserie: "The Big Bang Theory"

 
Den sista säsongen av "The Big Bang Theory" drog till Sverige i sitt finalavsnitt, något som verkar ha charmat alla som röstat då serien fick ihop hela 38 % av kategorins röster. 
 
2. "Rick and Morty"
3. "The Boys"
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Bästa dramaserie: "Chernobyl"

 
Med tanke på att "Chernobyl" även vann kategorin som årets bästa tv-serie, är det kanske inte så konstigt att man med 59 % av rösterna även tog hem vinsten som årets bästa dramaserie. "Game of Thrones" (21 %) och "Mindhunter" (9 %) var aldrig ens nära.
 
2. "Game of Thrones"
3. "Mindhunter"
 
 

Bästa svenska tv-serie: "Solsidan"

 
I början av veckan var det fortfarande omöjligt att veta vilken serie som skulle lyckas ta hem vinsten som årets bästa svenska tv-serie, eftersom det under en lång tid enbart var ett fåtal röster som skilde de båda serierna åt. I slutändan blev det ändå "Solsidan" som tog hem vinsten med sina 32 % mot "Störst av allts" 28 %.
 
2. "Störst av allt"
3. "Vår tid är nu"
 
 

Bästa nya tv-serie: "The Witcher"

 
Efter att ha låtit "Chernobyl" dominera i kategorierna årets bästa tv-serie och bästa dramaserie, verkar det inte som att "The Witcher"-fansen kunde hålla sig längre. Båda serierna må vara nya för 2019, men "The Witcher" (43 %) släpptes ju trots allt för bara några veckor sedan... så ingen kan väl påstå att den inte är nyare än "Chernobyl" (35 %)?
 
2. "Chernobyl"
3. "When They See Us"
 
 

Bästa kvinnliga tv-prestation: Emilia Clarke ("Game of Thrones")

 
Genom en förkrossande seger (över 40 % av rösterna) lyckas Emilia Clarke slutligen bestiga tronen - och oavsett vad vi må tycka om hennes karaktärs öde i "Game of Thrones", så råder det ingen tvekan om att Clarke förtjänar att hyllas för sin prestation i rollen. Därefter var det däremot otroligt jämt mellan Regina King och Olivia Colman med sina 14,5 % av rösterna och Hanna Ardéhn på 14 %.
 
2. Regina King ("Watchmen") och Olivia Colman ("The Crown") på delad plats.
3. Hanna Ardéhn ("Störst av allt") - blott 0,5 % efter King och Colman.
 
 

Bästa manliga tv-prestation: Henry Cavill ("The Witcher")

 
"Chernobyl" må ha plockat hem fler kategorier och nomineringar, men när det kommer till bästa manliga tv-prestation kunde varken Stellan (24 %) eller Jared Harris (14 %) ens komma i närheten av Henry Cavill, som har krigat sig in i våra läsares hjärtan med hela 39 % av rösterna.
 
2. Stellan Skarsgård ("Chernobyl")
3. Jared Harris ("Chernobyl")
 

Läs också: Jonatan Blomberg rangordnar 150 tv-serier från 2019

 
Vann rätt tv-serier? Vilka kategorier vill ni se i omröstningen nästa år? Kommentera gärna nedan!
| 26 januari 2020 08:15 |