CANNES 2017

Skribent

Jonna Vanhatalo

17 maj 2017 | 11:45

MovieZine är på plats när filmfestivalen i Cannes fyller 70 år

Det är en väldigt pigg och kry 70-åring vi har äran att få besöka i år. Att det gått många år sedan starten, det vet man, men det märks egentligen inte. Visserligen har diverse förbättringar i både program och reglemente skett, till exempel får tv mer plats i år på dukarna och kvinnor får, hör och häpna, beträda röda mattan i platta skor! Vilken framgång!
Rosévin, champagne och bubblande Perrier har i ett par dagar stått på kylning i tälten längs Croisetten och idag är det så äntligen dags för festligheterna som stavas F I L M att på allvar invigas.

Först ut i programmet är den franska invigningsfilmen ”Ismael’s Ghosts” av regissören Arnaud Despechin. I detta starka drama får vi bland annat se Charlotte Gainsbourg och Marion Cotillard i två av huvudrollerna.

 
Andra filmer som vi ser fram emot är ”Wonderstruck” av amerikanen Todd Haynes som för ett par år sedan gästade festivalen med den romantiska och mycket gripande ”Carol”. 
Sofia Coppolas kostymdrama ”De bedragna” med Kirsten Dunst, Nicole Kidman och Colin Farrell är en annan höjdpunkt, liksom är den grekiska filmregissören Yorgos Lanthimos mystiska dramathriller ”The Killing Of A Sacred Deer”, där vi åter får se både Kidman och Farrell. 


Noah Baumbach är en flitig festivalregissör och har ännu en gång samlat stora namn som Ben Stiller, Dustin Hoffman och Emma Thompson i sin nya dramakomedi ”The Meyerowitz Stories”

Väldigt kul ur en blågul synvinkel är att Ruben Östlund med sin film ”The Square” är med i årets huvudtävling. Det är 17 år sedan en svenska film senast var det och då var de Östlunds självutnämnda mentor Roy Andersson som fajtades om guldpalmens gunst med sin starka ”Sånger från andra våningen”.
 
 
TV tar plats på årets filmfestival

Cannes filmfestival har varit rätt snål med utrymmet till TV och medan Venedig och Berlin lämnat plats åt det växande visuella mediet nät-TV, så är det inte egentligen förrän i år som 70-åringen visar förbarmande för burken och dess utbud.
 
Under de kommande 12 dagarna kommer vi därför också kunna få se Netflix senaste storsatsning ”Okja” på stor duk, i vilken vi bland annat får se Jake Gyllenhaal och Tilda Swinton, men även hela andra säsongen av spännande ”Top of the Lake” av Jane Campion kommer visas och kanske framförallt de första avsnitten av den efterlängtade fortsättningen av ”Twin Peaks”, signerat ingen mindre än David Lynch.

Slogan för i år kunde därför vara: Både film och TV är bäst på bio och helst i platta skor!

De första recensionerna kommer upp inom kort. Följ oss och vår festivalbevakning här på MovieZine men även på Instagram. Ha det gott!

Jonna Vanhatalo och Erik Dalström
| 17 maj 2017 11:45 |