gff 2024

Skribent

Fredrik Adolvsson

4 februari 2024 | 08:30

Svensk Ewan McGregor-film prisades på Göteborg Film Festival - vann 400 000 kronor

Niclas Larssons "Mother, Couch" utnämndes till bästa nordiska film på årets filmfestival.
2024 års Dragon Award Best Nordic Film på Göteborgs filmfestival vanns av "Mother, Couch", den engelskspråkiga dramakomedin som skrevs och regisserads av Niclas Larsson efter Jerker Vidborgs roman "Mamma i soffa".
 
I sitt tacktal lyfte Niclas Larsson filmfestivaeln och dissade sin terapeut, återger Variety:
- Min terapeut hade fel! Jag presenterade den här idén för honom för några år sedan och han sa: "Gör det inte". Jag är härifrån [Göteborg] och den här festivalen har betytt allt för mig. Att stå på den här scenen är lite overkligt,
 
Priset kommer med en vinstumma på 400 000 kronor.
 
Juryns motivering löd som följer:
"För en originell och djärv berättarstil med mycket humor. Med användandet av kreativt foto och skarp och kvick dialog dras vi in och fastnar i en magisk möbelbutik. Förlorade i en sorts mörk Alice i Underlandet påminns vi om sökandet efter kärlek och hur bristen på familj kan driva en till vansinne. Den fullständiga absurditeten som snart blir helt normal. Hur svårt det är att släppa det förflutna, acceptera förlust och slutligen omfamna framtiden."
 
"Mother, Couch" handar om en äldre kvinna som sätter sig i en soffa i en möbelbutik och vägrar resa på sig, och om hennes tre vuxna barn som lönlöst försöker få hem henne.
 
Förutom Ewan McGregor (som var på plats på festivalen för att ta emot årets hederspris) ser vi även Rhys Ifans och Lara Flynn Boyle som hans syskon och Ellen Burstyn som deras envisa mamma.
 
Bland övriga priser som delades ut på festivalen vann Oona Airola för bästa skådespelare i "The Missile", och fotografen Juan Sarmiento G. vann Sven Nykvist Cinematography Award för sin arbete med Daniel Espinosas "Madame Luna".
 
 
| 4 februari 2024 08:30 |