Serie

Skribent

Jenny Ahonen

23 oktober 2015 | 18:00

Möt de sanna karaktärerna bakom "Narcos"

Har du sett den omtalade dramaserien om Pablo Escobar? Läs mer om honom och de andra verkliga personerna bakom dramat.
Handlingen i "Narcos" kan ibland tyckas för bisarr för att vara sann, men Netflix hyllade drama är djupt förankrat i verkligheten och de händelser som utspelade sig i Colombia under 1900-talets sista decennier. Det gäller också karaktärerna, som nästan alla är baserade på verkliga personer. Här är tio av dem.

(OBS: Texten innehåller spoilers.)

Pablo Escobar (Wagner Moura)
I centrum för "Narcos" står en rundlagd, mustaschprydd colombian vid namn Pablo Escobar. 1989 listade tidningen Forbes honom som världens sjunde rikaste man. Bakom hans framgång hittar vi det vita pulver som under 70- och 80-talet tog västvärldens uteliv med storm. Under sin glansperiod stod Escobar och hans så kallade Medellínkartell för 80% av allt kokain som smugglades in i USA och tjänade minst 25 miljarder amerikanska dollar. Sina motståndare bemötte han med frågan "plata o plomo?" - "silver eller bly?". De som inte ville låta sig mutas fick med andra ord bereda sig på att möta döden. Det var en effektiv metod som länge höll Colombia i ett tillstånd av fasa och handlingsförlamning. 

Men det är inte den enda förklaringen till varför hans drogimperium fick ett sådant fäste i hemlandet. I många kretsar, som i hemstaden Medellín, var Escobar en omtyckt person - ett slags Robin Hood-figur, om man så vill. Med sina drogpengar finansierade han sjukhus, köpte hus åt de fattiga och lät bygga en djurpark. Innan han blev känd som "kungen av kokain" blev han till och med invald i landets parlament. Enligt källor ville han bli president i Colombia. I "Narcos" spelas Escobar av den brasilianska skådespelaren Wagner Moura, som inför rollen var tvungen att lära sig spanska - och lägga på sig ett 20-tal extra kilon.

Steve Murphy (Boyd Holbrook)
Specialagenten Steve Murphy påbörjade sin bana inom DEA - Drug enforcement administration - 1987. Till en början arbetade han i Miami, där kokainet under de senaste 10 åren i högsta grad hade förändrat arbetsvillkoren för den amerikanska narkotikapolisen. 1991 blev han befodrad och flyttade till Colombias huvudstad Bogota. Där var han en av två DEA-agenter som aktivt arbetade för att sätta stopp för Pablo Escobar och hans drogkartell. 

Den idag pensionerade Murphy har under arbetet med "Narcos" haft ett nära samarbete med produktionen. I serien är årtalen flyttade, så att Murphy kan befinna sig i händelsernas centrum under en längre tid. Karaktären spelas av Boyd Holbrook. 

Javier Peña (Pedro Pascal)
I "Narcos" arbetar Steve Murphy sida vid sida med DEA-agenten Javier Peña. Så var det också i verkligheten och precis som sin forna kollega har Peña jobbat tillsammans med tv-produktionen för att få handlingen så historisk korrekt som möjligt. Javier Peña började arbeta för DEA 1984. År 1988 anmälde han sitt intresse för att bli flyttad till Colombia för att där kunna jobba med utredningen av Pablo Escobar. I tv-serien spelas han av Pedro Pascal.

Virginia Vallejo (Stephanie Sigman)
"Jag vill bara att du ska veta... att du, Valeria... är en bandit, precis som mig." Så säger Pablo Escobar till journalisten Valeria Vélez (spelad av Stephanie Sigman), som är hans älskarinna i "Narcos". Karaktären är baserad på reportern Virginia Vallejo, en colombiansk societetsflicka och sexsymbol som under flera år hade en romans med knarkkungen. Relationen har hon bland annat berättat om i sina memoarer "Amando a Pablo, odiando a Escobar" - vilket betyder ungefär "Att älska Pablo, att hata Escobar". Boken är på väg att bli spelfilm, med Javier Bardem och Penelope Cruz i huvudrollerna. 

Luis Carlos Galán (Juan Pablo Espinosa)
En av de första männen att på allvar ta upp kampen mot Pablo Escobar var den liberala politikern Luis Carlos Galán, som själv utsåg sig till en fiende till Colombias drogkarteller. Galán påstod - med all rätt - att knarkhandeln hade gjort det colombianska samhället genomkorrupt och utökade samarbetet med USA för att försöka sätta stopp för den. Att han vågade tala klarspråk kring situationen i landet gjorde honom populär och länge såg det ut som att han skulle bli Colombias nya president. Men året innan det var dags för val sköts han ihjäl under ett publikt framträdande. I "Narcos" spelas han av Juan Pablo Espinosa.

José Gonzalo Rodríguez Gacha (Luis Guzman)
José Gonzalo Rodríguez Gacha är kanske mer känd under namnet "El Mexicano". I "Narcos", där han spelas av Luis Guzmán, har han ett rykte om sig att vara en hal jäkel - som inte drar sig för att vända sina påstådda partners ryggen. Trots det var han länge en av ledarna för Pablo Escobars Medellínkartell och blev på så vis en av världens rikaste män. I serien dör han när han tillsammans med sin son blir jagad av polisstyrkor. I verkligheten var det sonen som, oavsiktligt, ledde polisen till sin far och ingripandet som ledde Rodríguez död.

Tata Escobar (Paulina Gaitan)
Tata Escobar i "Narcos" (spelad av Paulina Gaitan) är baserad på Pablo Escobars verkliga fru, Maria Victoria Henao. Henao träffade Escobar när hon var bara 13 år. De började dejta med en gång, trots protester från hennes familj. Två år senare, 1976, var de gifta. Det dröjde dock inte länge innan Escobar började hålla sig med älskarinnor. Trots otroheten lämnade Henao honom aldrig. 

Juan Pablo Escobar (Juan Murcia)
Året efter att Maria Victoria Henao och Pablo Escobar gifte sig föddes deras son Juan Pablo Escobar Henao. Som liten pojke såg den lille upp till sin far och äldre namne, men i takt med att han växte upp tvingades han i allt högre grad att ifrågasätta och göra upp med Escobar och hans gärningar. I dokumentärfilmen "Sins of my Father" (2009) möter sonen, som bytt namn till Sebastián Marroquín, anhöriga till några av sin fars offer. I "Narcos" spelas han av Juan Murcia.

Gustavo Gaviria (Juan Pablo Raba)
I "Narcos" är Gustavo Gaviria - spelad av Juan Pablo Raba - Pablo Escobars högra hand och närmsta vän i livet. Också i verkligheten var kusinen Gaviria en viktig person för Escobar. De två blev vänner redan som små, och lekte och busade ofta tillsammans. Buset fortsatte i vuxen ålder. Sin kriminella bana påbörjade dem genom att sälja fejkade examensbevis. När brotten blev tyngre fortsatte de att vara kompanjoner, även om Gaviria valde att hålla en lägre profil än sin kusin. Under Medellínkartellens glansdagar hade han hand om finanserna. 

César Gaviria (Raúl Méndez)
Efter att Luis Carlos Galán hade blivit mördad utsågs César Gaviria till hans politiska efterträdare. De två männen skiljde sig dock åt på många vis. Medan Galán varit fast och bestämd i sin kamp mot drogkartellerna var Gaviria mer vacklande. Flera gånger valde han att ge vika för trycket från Pablo Escobar. Gaviria var president i Colombia 1990-1994. Under hans styre byggdes La Catedral, det ökända låtsasfängelse där Escobar och några av hans män spenderar de sista avsnitten av "Narcos". Men det var också under Gavirias tid som president som Escobar till slut skjöts ner av colombiansk polis. Vilket såklart var en triumf för Gaviria och hans administration. I tv-serien spelas Gaviria av Raúl Méndez.

Vad tycker ni som har sett "Narcos" om serien?
| 23 oktober 2015 18:00 |