Film

Skribent

Josefine Krischausky

27 december 2020 | 17:00

Streamingtips: Mockumentären "Death to 2020" summerar året vi helst vill glömma

Skaparna bakom sci-fi-serien “Black Mirror”, tillsammans med flera kända ansikten, låter oss se tillbaka på det mardrömslika året som har passerat i Netflix-specialen “Death to 2020”.
Ju äldre vi blir, desto snabbare tycks tiden gå, samtidigt som åren som passerar lätt blandas ihop med varandra. Men året 2020 lär säkerligen inte bli en del av den röran. För att först låta oss påminnas om allt som skett de senaste 12 månaderna har Charlie Brooker och Annabel Jones, skaparna bakom serien “Black Mirror”, tagit fram en årskrönika som sprakar av mörk humor. För vad är ett bättre sätt att summera året som har känts som ett enda stort skämt, än med en hånfull mockumentär?
 
Alla som har sett den ovan nämnda sci-fi-antologin vet att personerna bakom serien är experter på att skapa mardrömsscenarion kring vart vår värld är på väg. Men de känslor som serien framkallar kan vi nu lättare än någonsin få direkt från omgivningen, och att detta skulle bli serieskaparnas nya projekt känns därför ytterst passande. 
 
 
Utformat som vilken annan dokumentär som helst, får vi med hjälp av arkivmaterial och Laurence Fishburnes berättarröst guidas genom allt som skett under året – från klimatkris och pandemi till människorättsprotester och anti-Trump-aktioner på TikTok. Fokuset ligger på USA och Storbritannien samt deras respektive ledare, som blir omnämnda som bland annat “grismänniskan” och “fågelskrämman”.
 
De senaste tolv månaderna sammanfattas under en dryg timme, och vi påminns om allt vi hunnit glömma när årets alla händelser har vänt tidsuppfattningen uppochner. Det hela domineras givetvis av av de mörkare händelserna (även om de behandlas med en lätt ton), men ibland låts vi även komma ihåg de ljusa stunderna. Att exempelvis få återse när Jane Fonda utropar “Parasit” som den stora Oscarsvinnaren låter en minnas att varje ögonblick inte har varit helt fruktansvärt.
 
Till berättandet tillkommer även intervjuer med människor som har olika syn på årets skeenden, och som alla spelas av personer vi väl känner igen. Bland annat får vi se Samuel L. Jackson som en tidningsreporter, Hugh Grant som en trångsynt historieprofessor, och Lisa Kudrow som en republikansk politiker som förnekar i princip allt. Bland de något yngre namnen kan vi se Joe Keery (“Stranger Things”) som en DJ-bartender-YouTuber, samt Cristin Milioti (“Palm Springs”) som sticker ut med sin gestaltning av en självutnämnd fotbollsmorsa. 
 
 
Detta är bara för att nämna några av de rolltolkningar som förekommer, och de alla har något eget att bidra med. De är uppenbarligen menade att vara tydligt överdrivna, men många kommer samtidigt att kännas långt ifrån overkliga. Visserligen fyller de ett underhållningssyfte, men de påminner också om personligheter och värderingar vi sett på flera håll under året (och även tidigare) vilket tar det hela till en ny nivå av skrämmande.
 
Att tackla en tid som har varit så skrattretande och tragisk på samma gång är kanske inte det lättaste. Men att göra det på detta vis, med de personer som är bland de bästa på att ge oss ångest över världen vi lever i, är definitivt något som känns helt rimligt. Under stora delar av året har det varit svårt att att veta om en egentligen ska skratta eller gråta, och “Death to 2020” lär sätta sina tittare i precis samma dilemma.  
 
 
“Death to 2020” finns nu att streama på Netflix
| 27 december 2020 17:00 |