Film

Skribent

MovieZine

29 april 2021 | 12:30

Missnöje bland Pixar-anställda

Disney kritiseras för sitt beslut att skicka animerade storfilmer till streaming.
Missnöjet växer bland Pixar-anställda sedan det blev klart att nya animerade filmen ”Luca” går exklusivt till streaming.

Under pandemiåret 2020 valde Disney att släppa Pixars ”Själen” direkt på Disney+. Redan då väcktes kritiska röster inom Pixar - regissören Pete Docter var besviken över beslutet, skriver Insider.

Det skulle ha varit en engångshändelse, men även Pixars kommande film ”Luca” är på väg mot en streamingpremiär. Den kommer släppas på Disney+ i juni utan extra kostnad. (Disney valde att släppa egna filmen "Raya och den sista draken" i våras som en Premier Access, till en kostnad av 249 kronor utöver abonnemanget.)

- ”Luca” har inte ens ett premiumpris kopplat till sig. Är den då mindre värd? Det är svårt att fatta, säger en anställd till Insider.
 
 
Disney lär vara mycket nöjda med hur ”Själen” har presterat på streamingtjänsten under vintern. Filmen vann dessutom en Oscar för Bästa animerade film nyligen. Men hos Pixar anas en konflikt, och farhågor inför framtiden växer:

- Vi vill inte bara vara en titel på Disney+, de här filmerna är skapade för att ses på stor duk. Vi vill att de ska ses utan störningsmoment, utan att du kollar i mobilen, säger en annan källa.

En animatör tillägger att det finns en oro för hur Pixars framgångar ska mätas framöver:

- Om de här filmerna inte går på bio där de kan tjäna en miljard dollar, kommer det att skada företaget? Man undrar ju.

Samtidigt finns det inga planer på att ändra på Pixars arbetssätt, och de anställda som talat ut anonymt står fast vid att ”konsten är viktigast”.
 
 
Pixars somriga äventyr ”Luca” släpps på Disney+ den 18 juni.
| 29 april 2021 12:30 |