Film

Skribent

Alexander Kardelo

12 augusti 2023 | 19:15

"Mission: Impossible"-regissören: Därför var den älskade karaktären tvungen att dö

Spoilervarning när Christopher McQuarrie pratar om en av de mest dramatiska scenerna i bioaktuella "Dead Reckoning Part One".
Det är få förunnat att överleva en "Mission: Impossible"-film, eller hänga kvar till en uppföljare. För Rebecca Ferguson som spelar mystiska agenten Ilsa Faust blev det tredje gången gillt.
 
Den svenska skådespelerskan lämnar franchisen efter en dramatisk svärdfight som inte slutade väl för Ilsa. Karaktären gjorde entré vid Tom Cruises sida i "Mission: Impossible - Rogue Nation" och fick mer rövsparkande action i "Fallout". I den bioaktuella "Dead Reckoning Part One" fick fansen både ett återseende och ett abrupt farväl.
 
 
I ett spoilerfyllt snack med filmtidningen Empire förklarar regissören Christopher McQuarrie varför det var nödvändigt att döda Ilsa Faust.
 
- Det var bland det första vi diskuterade. Filmen behövde en viss emotionell ton, och för att bli mörkare måste något i historien avvika.
 
- Vad vi än gjorde med karaktären så hade det blivit platt, eller så hade hon blivit ett kärleksintresse. Och vi ville aldrig skapa en karaktär som definierades av en traditionell kärlekshistoria med Ethan Hunt. Deras relation är större än så. Vi förstod att historien krävde ett avslut. Och då måste insatserna vara höga, berättar McQuarrie.
 
- Hon fick en väldigt nobel och hjältemodig död. Sånt är bland det svåraste att skriva. Att Ilsa dog för Grace, en person hon knappt känner, var otroligt viktigt och kom organiskt. Hennes scen var bland det första vi spelade in.
 
 
"Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One" gick upp på bio i juli och möttes av höga betyg och hyllningar i pressen. Dessvärre hamnade filmen i skuggan av Barbenheimer-hajpen och har hittills "bara" spelat in 500 miljoner dollar globalt.
 
Storyn får en fortsättning och ett avslut i "Mission: Impossible - Dead Reckoning Part Two", planerad för premiär sommaren 2024. Den här gången utan Rebecca Ferguson i rollistan.
| 12 augusti 2023 19:15 |