Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

2 maj 2018 | 18:00

Missa inte: De 9 mest efterlängtade tv-serierna med premiär i maj

"The Rain", "Peaky Blinders" och "Tretton skäl varför" är bara några av månadens hetaste premiärer. Vilka tv-serier har du längtat efter mest?
Sommaren är förhoppningsvis snart här, oavsett vilket börjar det att bli dags för semestertider för vissa - och med det en massa extra tid för tv-serier. Semester eller ej, här är de tv-serier vars premiärer du inte får missa i maj.
 

"Peaky Blinders" - 1 maj (Netflix)

 
 
"Peaky Blinders" släpptes visserligen i Storbritannien (och på C More) redan i december förra året. Men det råder ingen tvekan om att det är först nu när den fjärde säsongen landar på Netflix som den kommer att nå ut till flest svenskar.
 
Den fjärde säsongen är en av seriens bästa hittills, med fantastiskt gästskådespel från både Tom Hardy och Adrien Brody. När jag rangordnade förra årets 120 bästa tv-seriesäsonger knep "Peaky Blinders" en respektabel åttonde plats på listan.
 

"The Rain" - 4 maj (Netflix)

 
 
Jag har fått förhandstitta på de tre första avsnitten som bådar riktigt gott. Det första danska Netflix-originalet, med svenska Alba August i huvudrollen, lyckas väva samman en postapokalyptisk värld där alla tänker på sig själv och sin egen överlevnad - med bitvis riktigt snygga sci fi-element nere i bunkern.
 

"Dear White People" - 4 maj (Netflix)

 
 
Jag tyckte personligen att den första säsongen var något kvalitetsmässigt svajig. Det Barry Jenkins-regisserade avsnittet slog mig däremot som ett fruktansvärt slag i magen, och fick mig att uppskatta helheten på ett annat sätt. Baserat på trailern inför den nya säsongen fortsätter serien förhoppningsvis att leverera.
 

"Safe" - 10 maj (Netflix)

 
 
Michael C. Hall har övertygat oss med grymma huvudroller i både "Dexter" och "Six Feet Under", men nu var det ett tag sedan han fick stå i centrum. I maj är det dags för nästa huvudroll, fast den här gången med brittisk dialekt! I "Safe" får vi följa Hall i ett "säkert" bostadsområde, ett gated community, med murar och vakter vid ingången... ändå lyckas hans dotter försvinna spårlöst någonstans på området. Låt jakten börja!
 

"Mr. Mercedes" - 10 maj (C More)

 
 
Den i särklass bästa tv-adaptionen av ett Stephen King-verk (på väldigt länge), kommer äntligen till Sverige. Två avsnitt i veckan under fem veckor kommer vi att få se hur en psykopatisk massmördare leker katt och råtta med en pensionerad, men passionerad (och dessvärre alkoholiserad), polisutredare. En andra säsong är redan beställd.
 

"Evil Genius" - 11 maj (Netflix)

 
 
Oh boy. Det känns som att Netflix har haft en grym fingertoppskänsla när det kommer till vilka true crime-dokumentärserier de har valt att köpa in. "Making a Murderer" och "The Keepers" har funnits tillgängliga länge, men "Wild Wild Country" som släpptes tidigare i år var minst lika bra.
 
Mark och Jay Duplass som agerade exekutiva producenter för "Wild Wild Country", gör nu det samma med "Evil Genius" - vilket gör det här till en dokumentärserie du absolut inte får missa. 
 

"Patrick Melrose" - 14 maj (HBO Nordic)

 
 
"Patrick Melrose" verkar enligt trailern vara som klippt och skuren för Benedict Cumberbatch. Vi får i denna miniserie följa rikemansbarnet Patrick (Cumberbatch) genom olika faser i livet - och det ser ut att bli en riktigt undehållande åktur för oss tittare.
 

"Tretton skäl varför" - 18 maj (Netflix)

 
 
Den första säsongen av "Tretton skäl varför" blev en av förra årets mest diskuterade tv-serier - med all rätt. Sättet de lyckades berätta historien bakom high school-tjejen Hannahs självmord var riktigt imponerande, och bitvis oerhört skrämmande.
 
Den andra säsongen kommer att fortsätta berätta den berättelsen, samt låta oss se hur de olika karaktärerna från den första säsongen försöker gå vidare med sina liv. Samtidigt som en rad mystiska polaroid-bilder dyker upp som tycks peka finger mot en konspiration.
 

"Picnic at Hanging Rock" - 25 maj (Amazon Prime)

 
 
Baserad på samma bok som ledde till Peter Weirs långfilm (med samma namn) från 1975, kommer nu tv-serieversionen. Tre flickor och deras lärare försvinner spårlöst under en utflykt till Hanging Rock, på Alla hjärtans dag år 1900.
 
Långfilmen agerade inspiration till den tredje säsongen av "The Leftovers", som plockade första platsen på min lista över de 120 bästa tv-serierna förra året. Bara det gör serien värd en titt enligt mig, faktumet att Natalie Dormer ("Game of Thrones") spelar en av seriens huvudroller gör inte saken värre.
 
Jag har inte lyckats bekräfta att Amazon Prime kommer att visa serien här i Sverige ännu, eller om de bara fått rättigheterna att visa den i USA. Serien får i alla fall premiär redan den 7 maj i Australien, medan Amazon Prime kommer att börja visa den från och med den 25 maj. I värsta fall får vi kanske vänta något längre här i Sverige.
 

Andra serier som också börjar i maj:

 
"Unbreakable Kimmy Schmidt" som får premiär hos Netflix senare i maj. 
 
Flera av serierna nedan är inte klara för svensk release ännu, de svenska premiärdatumen kan därför avvika något. 
 
1 maj: "Scream Queens" (Viaplay)
1 maj: "The Strain" (HBO Nordic)
2 maj: "Cobra Kai" (Youtube Red)
2 maj: "Morden i Sandhamn" (TV4)
3 maj: "Colony" (USA Network)
4 maj: "Enkel resa till Korfu" (SVT Play)
4 maj: "Hemmaplan" (SVT)
7 maj: "The State" (SVT)
7 maj: "Vida" (Starz)
7 maj: "I'm Dying up Here" (HBO Nordic)
7 maj: "Sweetbitter" (Starz)
12 maj: "All Night" (HBO Nordic)
18 maj: "C.B. Strike" (HBO Nordic)
23 maj: "Mafia Only Kills in Summer" (HBO Nordic)
25 maj: "Trollhunters - Part 3" (Netflix)
29 maj: "SIX" (HBO Nordic)
30 maj: "Animal Kingdom" (TNT)
30 maj: "Queen Sugar" (OWN)
30 maj: "Unbreakable Kimmy Schmidt" (Netflix)
 
Vilka tv-serier med premiär i maj har du längtat efter mest? Kommentera gärna nedan!
| 2 maj 2018 18:00 |