Peaky Blinders 2013-2022

Drama Historisk Gangster
Storbritannien
59 MIN
Engelska
Peaky Blinders poster

Synopsis

BBC-gangsterdrama som utspelar sig i 1920-talets Birmingham. "Peaky Blinders" var ett gatugäng som sydde in rakblad i fronten på sina kepsar (därav namnet) och deras ledare Tommy Shelby (Cillian Murphy), har siktet inställt på att ta sig upp i världen.
Ditt betyg
4.0 av 448 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
3
4
5
6
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
SÄSONG 4
SÄSONG 5
SÄSONG 6
01
Episode 1
2013-09-12
02
Episode 2
2013-09-19
03
Episode 3
2013-09-26
04
Episode 4
2013-10-03
05
Episode 5
2013-10-10
06
Episode 6
2013-10-17

Recensent

Patrik Jonsson

23 december 2017 | 10:00

En rakbladsvass gangsterserie

När man snackar om gangsterserier snöar man ofta in på städer som Chicago och Las Vegas;  det vill säga på USA. Därför känns det extra trevligt att en brittisk gangsterserie plötsligt smyger in och bryter trenden. Dessutom är "Peaky Blinders" en av de absolut bästa gangsterproduktioner som någonsin visats på tv!
"Peaky Blinders" utspelar sig i ett skitigt och rätt så fattigt Birmingham strax efter det första världskrigets slut. Främst läggs fokusen på Tommy Shelby (Cillian Murphy), en makthungrig men ack så tramautiserad ung man som från de helvetiska skyttegravarna i Frankrike nyligen tagit sig hem till England. Väl hemma i Birmingham blir Tommy ämnad att ta över familjeföretaget, ett företag som egentligen kan kallas för ett gäng och som går under namnet Peaky Blinders.

Här kan jag inflika att Peaky Blinders alltså var namnet på ett brittiskt tillika kriminellt gäng som faktiskt existerade i verkligheten. De ryktas ha fått just detta namn på grund av att de sydde in rakblad i skärmarna på sina kepsar. Något som under mer våldsamma sammandrabbningar var ett mycket effektivt och smidigt vapen för att göra rivalerna blinda.

I seriens början råkar gänget lite av misstag råna en vapenfabrik, att sno åt sig vapen ska nämligen visa sig vara mycket känsligt och något som drar åt sig oönskad uppmärksamhet. Självaste Winston Churchill, som vid den här tiden var krigsminister, får nämligen nys om dådet och skickar därför dit den irländske kommissarien Chester Campbell (Sam Neill). En mycket hård och kompromisslös polis som bestämmer sig för sätta dit gärningsmännen till varje pris.

Samtidigt som de problem vapenrånet orsakar försöker Shelby expandera sin organisation Peaky Blinders. Vilket i sig betyder att han måste ta upp kampen med den rivaliserande Billy Kimber (Charlie Creed-Miles) och dennes undersåtar. Ett gäng gangsters som mer eller mindre har monopol på bland annat stadens hästkapplöpningar. Som om inte detta vore nog tvingas Shelby även kämpa med sin egen familj där det bland annat finns en bror som känner sig orättvis behandlad och en syster som har gått och blivit tillsammans med en kommunist, som dessutom är gammal barndomsvän med Shelby.

Detta är själva inledningen till "Peaky Blinders". Fler karaktärer, tvister och sidohistorier fylls på allt eftersom säsongerna avlöser varandra. Dessa får ni dock det delikata nöjet att upptäcka själva. Jag vill inte avslöja allt för mycket, det mår inte serien bra av. Jag kan dock berätta att det hettar till ordentligt i seriens andra säsong då Tom Hardys rollfigur, den oberäknerlige Alfie Solomons, gör entré. Vi har i skrivandes stund avverkat fyra säsonger, det har dock utlovats både en femte och förmodligen även en sjätte.

Finns risken att man kan få nog av "Peaky Blinders"? Absolut inte. Jag tycker nämligen serien ännu så länge bara blir bättre och bättre ju längre in i den man kommer. Att skapa band med dess många och välskrivna karaktärer är nästintill omöjligt att undgå. Man bryr sig helt enkelt om dem och man vill hela tiden veta hur det ska gå.
Som med i stort sett alla gangsterproduktioner blir det stundom väldigt våldsamt i "Peaky Blinders". Att man i vart och vartannat avsnitt får sin beskärda del av blod och brutalitet får man vara beredd på. Detta var en våldsam tid där konflikter och spänningar mellan de olika gängen mer ofta än sällan löstes genom rena rama medeltidsfasoner. Att serien valt att återspegla denna hårda tid utan några större krusiduller med censuren väljer jag i detta fall att hylla.

Vidare passar jag på att spinna lite vidare på det där jag nämnde i inledningstexten angående att "Peaky Blinders" är lite av en trendbrytare i tv:s gangstergenre. Ty ställer du denna serie mot en toppserie som till exempel "Boardwalk Empire" står "Peaky Blinders" ändå stabilt på stadig grund. "Peaky Blinders" är minst lika snygg och detaljerad och detta sett till det mesta. Från de tidstypiska bilarna, kläderna, byggnaderna ned till varendaste liten (ack så härlig) frisyr.

Snackar vi skådespelarmässigt är det heller ingen större skillnad, i "Peaky Blinders" snackar vi nämligen om en rollista som är handplockad med en oerhörd eftertanke. Letar man dessutom efter större affischnamn kan alltså "Peaky Blinders" skryta med namn som Cillian Murphy, Sam Neill, Tom Hardy och Adrien Brody.

Med allt detta sagt må "Peaky Blinders" länge levt lite i skuggan av större amerikanska gangsterproduktioner, den har dock blivit allt populärare för varje år (säsong) som gått. Fler och fler har fått upp ögonen för denna lilla pärla och för detta är jag riktigt glad. Detta förtjänar nämligen "Peaky Blinders". En sådan här hejdundrandes serie ska inte tvingas guppa runt i någon halvdunkel dimma. Låt det klarna upp, sprid ljus över detta brittiska lilla mirakel!
| 23 december 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
5
Har följt och gillat denna serie. Men saknar nu säsong 6. I Netflix. Hoppas verkligen att vi får denna snart i Sverige?
Läs mer
5
Bland det bästa jag sett 😍. Serien är så snyggt gjord och ett avsnitt blir lätt till flera när man tittar.
Läs mer
5
En super snygg produktion på alla plan ,foto,scenografi ,kostym,musik,klipp och handling..Ja allt i min mening! Fem ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu