MIPCOM 2023

Skribent

Ninna Bengtsson

2 november 2023 | 05:00

"Det var en gång" - barnens favorit från 70-talet kommer tillbaka i ny tappning

De är i rymden, utforskar forntiden och åker runt i människans blodomlopp. Figurer med lustiga näsor och antenner som leds av skäggige Maestro fortsätter att fascinera i en helt ny serie. Albert Barillé skapade den kultförklarade animerade serien – Moviezine har träffat Hélène Barillé.
Vem minns inte Pierette, Psi, Ruskendal och den gamle gubben med långt vitt skägg som räckte ner till golvet, Maestro?
 
Nostalgin sköljer över en både när det gäller musikvinjetten och när man ser de animerade figurerna. För den som var barn på 1970-talet när det bara fanns två tv-kanaler – Kanal 1 och TV2– och tecknat var extremt ovanligt var de veckans höjdpunkt. I snudd på lika magiska och obligatoriska som Kalle Anka på julafton. Den franska serien har fortsatt att fascinera nya generationer av barn och handlat om allt ifrån jordens historia, universum och kroppen till upptäcktsresor och vår planet.
 
Nu släpps en ny omgång av ”Det var en gång” nämligen ”Il était une fois…les objets” ungefär ”Det var en gång…föremålen/sakerna”, som presenterades på tv-mässan Mipjunior i Cannes.
 
Large 71ff01d078ecfaf21faa97bec83489b9 mipjunior 2023 0394
Pressbilder från Procidis och RX.
 
Men vi backar bandet. Allt började för 45 år sedan med Albert Barillés dröm och hans då lilla team där allt tecknades för hand. Illustratören Jean Barbaud designade karaktärerna. Tanken var att göra animerat för barn som var lärorikt och roligt i en serie – något få hade provat att göra 1978 då ”Det var en gång – tidernas äventyr” hade premiär.
 
– Ända sedan han var barn ville Albert berätta historier om mänskligheten, om det oändligt stora och det oändligt lilla. När han först började arbeta för tv letade han efter intelligenta program. Han var en visionär som insåg att barn kommer att spendera väldigt mycket tid framför tv:n i framtiden. Barn tar in både bra och dåliga saker och han vill göra bra saker som var underhållande men också informativa och lärorika på samma gång, säger Hélène Barillé.
 
Albert Barillé skrev manus. Tecknaren Jean Barbaud gick då på konstskola men drogs åt seriehållet och när han fick höra talas om att det fanns en producent från Paris som ville göra en animerad undervisande serie för barn, skickade han in förslag på idéer till hur de olika figurerna skulle se ut. Barillé blev förtjust och resten är historia. Till teamet knöts också flera skådespelare, kompositören Michel Legrand och en faktagranskare.
 
– Det var helt nytt då, ingen hade kommit på tanken tidigare att ha en animerad saga i flera episoder som var ”edutaining”. När han gick på ett möte med France television sade de till honom att han fick dela upp sitt 26 minuter långa avsnitt i fem delar, varje del sändes sedan måndag till fredag precis innan nyheterna vid 20-tiden. På lördag kunde man se alla avsnitten i sträck. Det var väldigt annorlunda.
 
Large 71ff01d078ecfaf21faa97bec83489b9 img 6246
 
Hélène Barillé är ursprungligen komiker och har bland annat gjort rösten till den franska versionen av karaktären Psi. Hon är vd i företaget Procidis och driver makens livsverk vidare och berättar att serien har fortsatt att vara populär världen över och når hela tiden nya tittare. Den har sänts i över 100 länder och översatts till 80 olika språk. När bolaget gjorde en undersökning i nio länder med 300 barn och lika många föräldrar kände tre av fyra barn till Maestro. En bedrift med tanke på den uppsjö av animationer och barnprogram som görs idag.
 
Hélène menar att många som i dag är vuxna och tittade på ”Det var en gång” när de var små för över intresset till sina egna barn.
 
– Men vi har också försökt hålla oss till vår egen stil hela tiden. Det finns många barnprogram och tecknat där ute i dag, man gör saker i 3D, men vi fortsätter att vara i 2D och animerat. Vi har en lite nyare Maestro men samtidigt är han väldigt lik ursprungsversionen med sitt vita skägg och sina antenner, så karaktärerna är desamma.
 
I den nya serien ”Once upon…the objects” som görs av Procidis Hello Maestro och Samka Productions tillsammans med France Télévisions får vi följa Maestro när han förklarar olika föremåls uppkomst – det kan handla om en penna, stol, drönare, dator eller choklad. Avsnittet om choklad får undertecknad att skratta, ett gott betyg på att serien fortfarande håller och kan roa även vuxna. Speciellt skurkarna.
 
– Jag ville göra en ny serie med ett nytt ämne och utgångspunkten var ”Det var en gång – en cellsam historia” som har blivit en stor succé. Det är fortfarande en hit hos barn för det handlar om något som känns nära och intresserar dem nämligen kroppen. Vi tänkte, vad kan vi välja som är liknande och då kom vi att tänka på alla vardagsföremål som finns runt omkring oss.

 
 
De första sex omgångarna av serien tecknades helt för hand men numera görs alla animationer med hjälp av dator. Totalt är det nu åtta olika serier där karaktärerna utforskar olika områden. För ”Once upon a time…the objects” har totalt drygt 300 personer arbetat med de 78 episoderna. Ett team av vetenskapsmän och specialister har konsulterats för att ta reda på historien bakom varje föremål så att det är vetenskapligt korrekt.
 
– Min man kollade allting själv tillsammans med en enda faktagranskare som läste mängder av böcker för att kontrollera att allt var korrekt. I dag har vi sex forskare och två faktagranskare som ser över allt.
 
Kanske är det just det unika som gör att ”Det var en gång” fortfarande går hem. De välkända figurerna med de specifika dragen. Antennerna. Näsorna. Ett bra manus. Men mycket hänger förstås på att det är en animation gjord med intelligens, värme och humor.
 
Hélène Barillé menar att som ett undervisande program har det en viktig roll att spela inte minst i dagens informationssamhälle med fake news. Hon nämner att serien var tidigt ute med att prata om hållbarhet när det gäller till exempel miljön, kvinnors rättigheter, hälsa och utbildning.
 
– Det har alltid varit ett motto att bekämpa ignorans och okunskap och öppna upp för kunskap och tolerans. Albert visade barn att det var intressant med historien, att lära sig mer om kroppen, och när ett barn lär sig något så vill det visa upp det för sina vänner, föräldrar och andra. Det bygger självförtroende. Och det har inspirerat många att följa sina framtidsdrömmar.
 
Maestro kunde inte sagt det bättre själv.
| 2 november 2023 05:00 |