Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

31 oktober 2017 | 09:30

Minst 3 nya "House of Cards"-spinoffer under utveckling hos Netflix

Kevin Spacey må vara ute ur leken, men korthuset är långt ifrån tomt på intressanta karaktärer att följa framöver.
Netflix har minst tre idéer för "House of Cards"-spinoffer under utveckling, redo att ta vid när originalserien går i graven efter nästa säsong, rapporterade Variety under natten.
 
Nyheten om att Netflix första originalserie läggs ned kablades ut under gårdagen, efter att Kevin Spacey anklagats för sexuella närmanden på en 14-årig skådespelare, vilket ska ha skett för drygt 30 år sedan. Men det står nu klart att den sjätte säsongen av "House of Cards", sedan en längre tid tillbaka varit tänkt att bli seriens sista. 
 
En av spinoff-serierna under utveckling kretsar kring Frank Underwoods (Kevin Spacey) högra hand: Doug Stamper (Michael Kelly). Vilket innebär att serien sannolikt skulle ta ett steg från den politiska toppen, för att fokusera på andra delar av "House of Cards"-universumet. Eric Roth är redan klar som den nya seriens manusförfattare, han var en av originalseriens exekutiva producenter under de fyra första säsongerna. 
 
 
Gällande de två andra spinoff-möjligheterna finns det inga officiella uppgifter ännu. För svensk del kan vi alltid hoppas på att Joel Kinnamans karaktär, den republikanske presidentkandidaten, får en egen serie - om Netflix fortsättningsvis vill att serien ska ha en politiker i huvudrollen.
 
Ett annat alternativ, om de vill ha en politiker, kan givetvis också vara Robin Wright - som på förhand ser ut att få en avsevärt större roll (än den redan stora hon har) under den avslutande säsongen av originalserien. Frågan är däremot om hennes karaktär inte har varit för stor för en spinoff - det känns mer troligt med en fortsättning av en mindre karaktär.
 
Sedan den första säsongen av "House of Cards" har journalismen alltid varit en stor del av handlingen, jag skulle därför inte bli förvånad om någon av de nya idéerna kan tänkas kretsa kring en grävande journalist, alternativt en mindre nyhetsbyrå. Tänk er en kombination av HBO:s "The Newsroom" och "House of Cards", i dessa "Fake News"-tider... en oslagbar kombination?
 
 
Eller varför inte köra på med en "Ray Donovan"-luktande Remy Danton-serie om lobbyisternas vardag? Danton spelas trots allt av Mahershala Ali ("Moonlight"), vilket innebär att om Netflix vill byta ut en Oscarsvinnande skådespelare som huvudperson mot en annan - är han deras bästa kandidat.
 
Desto mer jag tänker på det, desto mer självklart är det att en spinoff var det enda sättet att ta "House of Cards"-världen vidare framöver. Oavsett vad som händer i Kevin Spaceys liv det vill säga. Min högst personliga åsikt är däremot att Netflix inte sköter den nuvarande situationen särskilt bra. Nyheterna om originalseriens nedläggning och de nya spinofferna får en onödigt negativ klang - i hopp om att de ska framstå i god dager ifall fler anklagelser mot Spacey kommer fram.
 
 
Om nya anklagelser inte riktas mot Spacey, hur ska Netflix exempelvis ställa sig mot eventuella samarbeten med Roman Polanski och Woody Allen i framtiden? Nedläggningen av "House of Cards" är på inget sätt en markering mot ett dåligt uppförande - det är en uppenbart kalkylerad mediestrategi där de bara väljer att gå ut med nyheten om nedläggningen officiellt, vid ett tidigare tillfälle än vad som var tänkt från början.
 
Vilken av "House of Cards"-karaktärernas liv är du sugen på att fördjupa dig i, nu när spinoff-möjligheterna finns på kartan? Kommentera gärna nedan!
| 31 oktober 2017 09:30 |