Film

Skribent

Paul Dakwar

23 december 2023 | 10:00

"Ensam hemma"-stjärnan Macaulay Culkin gjorde ännu en julfilm 1993 - såg du den?

Efter "Ensam hemma”-filmerna, gjorde Macaulay Culkin ytterligare en julfilm året därpå. En som var mer ambitiös och… konstig?
Macaulay Culkin fick denna decembermånad äntligen sin stjärna på Hollywoods Walk of Fame. Med en alldeles framstående karriär som barnskådespelare, så bidrog kanske hans tid ur rampljuset då han brottades med egna demoner till att ingen tänkte på att ge honom en stjärna tidigare. Nåväl. Han fick sin upprättelse den 1 december 2023 genom att få en Hollywood-stjärna, och till alla fans förtjusning så var det ingen mindre än Catherine O’Hara, hans “Ensam hemma”-mamma, som höll i invigningstalet. Cirkeln är sluten!
 
Att det var nu i december han fick stjärnan kan inte ha varit en slump. Culkin är ju förstås alltid synonym med Kevin McCallister i tidernas bästa julfilm. Men, visste ni att han redan efter andra “Ensam hemma”-filmen skulle få en huvudroll i en mer kuslig, ambitiös och mindre känd julfilm?
 
Filmen är “Nötknäpparen” från 1993. De flesta har kanske aldrig hört talas om just denna version av julbaletten, och för er som sett den, så känns den förmodligen som en feberdröm. 
 
 
I denna live-action-version av Tjajkovskijs balett somnar unga Marie (Jessica Lynne Cohen) på en fest, och vaknar upp i en surrealistisk drömvärld. I denna värld upptäcker hon att leksaker och möss har blivit mycket större (eller har hon bara blivit mindre?). En skurkaktig tyrann i form av en mus/råtta börjar plåga henne, men till hennes hjälp kommer Nötknäpparen (Macaulay Culkin) som skyddar henne från den elaka musen mellan olika extravaganta dansnummer. 
 
Tjajkovskijs “Nötknäpparen” är inte alls en unik julföreställning, både på film och på teater. Men kanske är denna version det. Även om det är en film, så ser det ut som en ren teaterföreställning i sättet filmteamet med omsorg byggt upp de olika scenerna och skapat de färgglada, detaljrika utklädnaderna. 
 
Filmen är också väldigt surrealistisk. Den har ingen dialog överhuvudtaget, om man inte räknar Kevin Klines berättarröst, vilket är en stark bidragsfaktor i dess kusliga och märkliga atmosfär, framförallt bland läskiga, uttryckslösa möss i människostorlek. Den är därför inte helt lätt att titta på, vilket kan ha bidragit till åsikterna om filmen är splittrad. 
 
De flesta är ändå överens om att den är visuellt spektakulär, och att koreografin håller en väldigt hög kvalitet. Och med tanke på att Cohen och Culkin endast var barn när detta spelades in, så är deras insatser inget mindre än imponerande. Och så har vi förstås Tjajkovskijs musik som har stått sig igenom tiden. 
 
"Nötknäpparen" finns nu tillgänglig på Disney+.
 
 
Har du sett "Nötknäpparen" med Culkin? Tyck till nedan.
| 23 december 2023 10:00 |