TV

Skribent

Jenny Ahonen

19 juni 2016 | 12:00

Minns du de här sommarlovsprogrammen?

Sedan 1978 har SVT under sommarlovsmorgnar sänt program riktade till sin unga publik. Det här var våra favoriter.
De nio första åren gick programmet under namnet "Sommarmorgon" och bestod av olika tv-serier och kortfilmer - och hade varken programledare eller tema. 1988 bytte det namn till "Sommarlov" och sedan dess har det sänts med flera olika titlar och i flera olika former.

Kommer du ihåg de här sommarlovsprogrammen?

Stök och stoj i skogen
I början av 90-talet fick sommarlovsprogrammet för första gången fasta programledare. 1991 var det Gila Bergqvist, precis som året innan. Till sällskap hade hon då stökglada Peter Settman och Fredrik Granberg - istället för Ellinor Persson och Jan Trolin, som medverkat 1990. De blev samma år kända som "Ronny och Ragge". Programmet spelades in på en övergiven campingplats ute i skogen, där de tre bodde i en gammal husvagn. I ett segment öppnade programledarna luckor i en kalender som kallades Flipper - ett slags sommarmotsvarighet till julkalendern.

I programmet sändes bland annat: "Bettys gäng", "Djurgården", "Gustav och hans vänner", "Fisketur" och "Vår granne Marianne".

Baklänges om rymden1992 var det första året som sommarlovsprogrammet inte hette "Sommarmorgon" eller "Sommarlov", utan fick ett helt eget namn. Eller ja, egentligen hette ju programmet fortfarande "Sommarlov", fast baklänges: "Volrammos". Programmet präglades av temat rymden. Under sommaren skulle jordbon Arlette försöka hjälpa utomjordingarna Retep och Negröj, som hade kraschlandat på jorden, tillbaka till deras hemplanet Tåkab. 

I programmet sändes bland annat: "Herman Hjälte", "Knasen" och "Laban".

Sopsortering och återvinning
I fjolårets "Stjärnorna på slottet" hördes Morgan Alling berätta om succén med sommarlovsprogrammet "Tippen". Tillsammans med Lasse Beischer ledde han programmet som sändes två år i rad, 1993 och 1994. I rollerna som två sopgubbar lärde de tittarna mer om miljö och återvinning - med den återkommande taglinen "Ingenting försvinner, allt finns kvar". I programmet besökte de flera olika städer för att göra direktsända inslag med publik. "Vi stod och skrev autografer i timmar efter", sa Morgan i SVT.

I programmet sändes bland annat: "Agaton Sax", "Dusty", "Kollosommar", "Lola och sardinerna", "Tex Avery" och "Vadå, mörkrädd?"

Kaninfeber med syskonen Haag2012 gjorde syskonen Erik och Sara Haag succé med sitt barnprogram "Pappas pengar" - en komediserie som funkade för hela familjen - men redan 1995 roade de unga tittare som programledare för "Sommarlov" (som tillfälligt hade återfått sin gamla titel). Årets program hade ett specifikt och lite udda tema: Kaniner. Tv-tittare som hade kaniner fick komma till tv-studion för att visa upp och prata om sina husdjur och kunde även få tävla med dem i olika hinderbanor.

I programmet sändes bland annat: "Katten Gustaf", "Clarissa" och "Skolan på Boot street". 

Tillbaka till medeltiden
Vilken drömsommar för landets lajvare! 1997 års sommarlovsprogram "Salve" var ett samarbete mellan SVT och Kalmar läns museum, som ville uppmärksamma 600-årsjubileumet av Kalmarunionen. Programmet berättade historien om tonårspojken Nils som av en slump kastades tillbaka till medeltiden och hamnade i 1300-talets Kalmar. Där lärde han känna en rad spännande karaktärer och drogs in i flera intriger och äventyr. Bland annat blev han kompis med den jämnåriga tjejen Katarina som arbetade i en badstuga, men som i hemlighet också var riddare. I serien mötte vi även kändisen Erik av Pommern, som uttråkad på sitt slott drömde om att få leva som en vanlig människa.

I programmet sändes bland annat: "Barney Björn", "Bailey Kippers videodagbok", "Resa i det okända" och "Robinson". 

Huspassande kusiner
1999 års sommarlovsprogram "Mormors magiska vind" var präglat av den där stillsamma och mysiga, men lite kusliga, sommarstugefeelingen. I programmet mötte vi karaktärerna Emma och Jenny, två kusiner som under en sommar passade sin mormors hus. På villans vind stötte de på ett spöke vid namn Shangol och hittade ett magiskt spel som kunde förflytta dem i tiden. Svårare var det att hitta det där halsbandet som hade försvunnit.

I programmet sändes bland annat: "Hörrö Arnold" och "Spegel, spegel". 

På uppdrag i universum
Somrarna 2000 och 2001 spenderades loven ute i rymden. I "Vintergatan 5a" hade barnen Mira, Glen och Henrik strålats ut i rymden tillsammans med taxichaffören Peo (spelad av Anders Linder som även dök upp som den gamla barnprogramsprofilen Kapten Zoom). Ombord på ett rymdskepp gav varelsen Alien dem uppdraget att samla in livformer från olika planeter. Genom svarta hål reste de till olika delar av universum och stötte hela tiden på nya problem som de med tittarnas hjälp löste. Äventyret fortsatte året därpå, i "Vintergatan 5b". 2003 sändes tv-serien "Tillbaka till Vintergatan" som bestod av scener från de tidigare "Vintergatan"-säsongerna såväl som av nyinspelat material.

I programmet sändes bland annat: "De vilda djurens flykt", "Sommarhajk", "Vi fem", "Flickan vid stenbänken" och "Styva linan".

Tävlingar i Sommarsverige
Under fyra år, 2006-2009, leddes sommarlovsprogrammet av artisten Nicolaj "Nic" Schröder. Som en del av gruppen Nic & the family hade han haft en jättehit med låten "Hej hej Monika" och programmet fick därför (åtminstone de tre första åren) heta "Hej hej sommar". I olika somriga miljöer anordnades tävlingar och kända gäster intervjuades. 

I programmet sändes bland annat: "Emblas hemlighet", "Lillas smågodis", "Morden i midsommar", "Unge greve Dracula" och "Äventyr i Anderna". 

Lekar i hamnen
Med undantag för 2015 har programledaren Malin Olsson lett "Sommarlov" (som återigen har återfått sitt gamla namn) sedan 2010. Under dessa år har "Sommarlov" direktsänts från Dockan och andra delar av Västra hamnen i Malmö, där lekar har lekts och gäster har medverkat. 2011, 2012 och 2013 ledde Malin programmet tillsammans med komikern Kristoffer "Kringlan" Svensson som i fjol hamnade i rejält blåsväder efter att ha gjort några kontroversiella uttalanden i podden "Alla mina kamrater" - som därefter lades ner. Kringlan orsakade emellertid kontrovers redan 2013, då han sa sig vara drogliberal. Det var anledningen till att han fick sluta som programledare för "Sommarlov".

I programmet sändes bland annat: "Fåret Shaun", "Flyg 29 saknas", "Fiska med Anders", "Oscars oas" och "Pinsamheter".

Vilka sommarlovsprogram minns ni bäst?
| 19 juni 2016 12:00 |