Film

Skribent

MovieZine

19 april 2023 | 20:00

Minns du David Tainton från 90-talsfilmen "Vinterviken"? Så ser han ut idag

Alla som växte upp på 90-talet minns John-John från tonårsklassikern "Vinterviken. Nu är skådisen tillbaka i en ny ungdomsfilm på Netflix!
Den nya svenska Netflix-komedin "One More Time" bjuder på en stor dos igenkänning och nostalgi, speciellt för oss som själva var unga och dumma kring millennieskiftet. Från Iprenmannen till T9-mobiler, Petter-skivor och Juicy-mjukisar - här har filmskaparna grävt fram allt det vi inte visste att vi saknade i våra liv.
 
Den svenska filmen tar med publiken tillbaka till år 2002, där Hedda Stiernstedt fastnar i ett "Måndag hela veckan"-scenario och får uppleva 18-årsdagen på nytt.
 
Maxwell Cunningham och Hedda Stiernstedt är ett par i "One More Time".
 
Och en extra överraskning dyker upp i slutet, i form av en oväntad gästroll. Om du tycker att Maxwell Cunningham (skådespelaren som spelar Amelias unga pojkvän Max) påminner om en ung David Tainton så är du nog inte ensam om det...
 
Snacka om klockren casting: det är ingen annan än just David Tainton som rycker in för att spela Max i vuxen ålder! Filmens regissör Jonatan Etzler berättar för MovieZine att det var Hedda Stiernstedts idé:
 
- När vi castade Maxwell Cunningham i rollen som Max så tyckte Hedda att han var väldigt lik David Tainton, och vi alla gick igång på idén att casta honom som den äldre Max. David är en så otroligt fin och snäll person. Jag jobbade med honom på en kortfilm för länge sen så jag ringde upp honom och frågade och han var positiv och peppad på projektet direkt. "Vinterviken" är ju en klassiker och Heddas man Alexis har ju gjort en remake på den dessutom.
 
En gång till: David Tainton syns återigen i en ungdomsfilm med rollen i "One More Time". Foto: Netflix
 
David Tainton var bara 19 år när den svenska ungdomsfilmen "Vinterviken" hade premiär 1996. Där spelar han John-John, förortskillen som blir kär i överklasstjejen Elisabeth som går på samma skola. Det romantiska dramat med "Romeo & Julia"-vibbar blev en hit bland ungdomar, och båda huvudrollsinnehavarna (Lina Englund är motspelaren) fick idolstatus. 
 
Lina Englund och David Tainton var 1996 års hetaste filmpar.
 
Filmkarriären blev dock kortvarig för David. Han släppte istället några låtar, och syntes inte på filmduken förrän 2013 - i en mindre roll i romantiska "Små citroner gula". Han verkar ha hittat sitt kall på gymmet och arbetar nu sedan flera år tillbaka som personlig tränare på Sats i Stockholm.
 
David Tainton i "Små citroner gula" från 2013.
 
Men kanske lockar livet framför kameran igen. För snart är David Tainton också med i en kommande kortfilm med titeln "Vägskäl". Men till dess kan alla fans zappa in hans tredje långfilmsroll i "One More Time" som släpps på Netflix på fredag, och låt dig svepas tillbaks till de ljvua tonåren på nytt.
| 19 april 2023 20:00 |