Serie

Skribent

Patrik Jonsson

1 februari 2018 | 15:30

Miniserien "Waco" tar oss till 51 dagars helvete

Häromveckan hade miniserien "Waco" amerikansk premiär. Pilotavsnittet kastar sannerligen tittarna rakt in i dramatiken, Patrik Jonsson har smygtittat.
Innan jag börjar tänker jag ta tillfället i akt och berätta att miniserien "Waco" (bestsående av sex avsnitt) dessvärre ännu så länge inte har köpts in av någon svensk kanal. Håll dock öron och ögon öppna, jag tycker nämligen att "Waco" är värd att spana in!
 
"Waco" är en verklighetsbaserad tv-serie som vi rätt och slätt kan kasta in bland alla andra true crime-produktioner som bokstavligen östs över oss under den senaste tiden. Här kan nämnas serier som "American Crime Story", "Law & Order: True Crime", "Manhunt: Unabomber" samt kommande "Trust". För min egen del får det gärna fortsätta ösa ned ett bra tag till då jag är en riktig sucker för sådana här tv-serier och filmer. Speciellt när de håller en sådan pass hög nivå som faktiskt "Waco" gör. Nu ska man dock ha i åtanke att jag endast tagit del av seriens pilotavsnitt, med detta sagt kan jag alltså inte rosa serien som helhet, men pilotavsnittet lovade i alla fall gott, riktigt gott!
 
Large 6d2a72e623927e713df9bad784d3aad4 waco 20font
 
"Waco" drar igång den 28:e februari 1993. Det var nämligen då som den mycket dramatiska och våldsamma 51 dagar långa belägringen av sektledaren David Koreshs (Taylor Kitsch) ställe i Waco, Texas inleddes. Koresh och hans många tillika trogna angängare, Branch Davidians, ansågs nämligen bryta mot de amerikanska vapenlagarna, detta enligt både ATF och FBI. Att det hela dock skulle ebba ut i en sådan pass ödesdiger, blodig och framförallt utdragen och invecklad konflikt hade nog ingen räknat med. 
 
Serien utspelar sig dock inte endast under själva belägringen. Redan från start får vi även resa tillbaka i tiden, ungefär ett år tidigare, där vi får lära oss känna den karismatiske och övertygande David Koresh mer in på skinnet. En slags hobbygitarrist som sannerligen var en hejare på bibeln, speciellt uppenbarelseboken. Eller som rättare sagt var skicklig på att manipulera utifrån den. Vid första anblick en mycket trevlig, mjuk och sympatisk kille som fick även de mest snedvridna synerna att låta vettiga. 
 
Förutom den oundvikliga inriktningen på Koresh verkar serien även lägga stora centrala delar på den nytillkomne anhängaren David Thibodeau (Rory Culkin), då vi får uppleva en hel del möten och händelser genom just dennes ögon."Waco" baseras för övrigt bland annat på just Thibodeaus roman "Waco: A Survivors Story", så det är knappast någon slump att vi får spendera rätt mycket tid med honom.
 
Large 6d2a72e623927e713df9bad784d3aad4 waco 204
 
Vi får även stifta nära bekantskap med Gary Noesner (Michael Shannon), en medlare från FBI som senare tilldelas uppdraget att försöka skapa en dialog med Koresch och hans Branch Davidians. I pilotavsnittet får vi dessutom följa med Noesner till Ruby Ridge i Idaho, ett område som i augusti 1992 fick internationell uppmärksamhet då FBI konfronterade en vapenlangande familj där. Jag talar alltså om ännu en belägring.
 
Med allt detta sagt får vi möta personer från båda lägren och detta tycker jag förstärker serien något oerhört. Genom detta upplägg tilldelas vi ungefär lika mycket tyngd och information från båda sidor, ett mycket smart och effektivt sätt att berätta denna ack så dramatiska historia. Att detta bygger på verkliga händelser och verkliga personer gör så klart att det hela känns än mer påtgagligt. Många av oss "lite" äldre minns säkert denna fruktansvärda händelse än idag, medan många av er yngre kanske inte riktigt har full koll? Detta spelar dock mindre roll, jag tror nämnligen "Waco" träffar dig lika hårt vare sig du var med på den här tiden eller inte. Den är skapad så att alla ska kunna känna, chockas och förstå.
 
Large 6d2a72e623927e713df9bad784d3aad4 waco 203
 
Att skaparna John Erick Dowle och hans bror Drew ("No Escape") inte har snålat med kosingen när de skapat den här miniserien syns ganska omgående. Det känns verkligen som att man sitter och ser på en riktigt påkostad film. Kvalitén är jäkligt hög och detta sett till foto, klippning, musik, you name it. "Waco" andas av både hårt arbete och av en stor seriositet, man har velat berättat någonting här och att döma av pilotavsnittet har man definitivt lyckats.
 
Skådespelarmässigt är det också på topp, jag menar Taylor Kitsch. Honom lär vi säkerligen få se på nästa års tv-galor då det är dags att prisa 2018-års tv-insatser. Kitsch är Koresh, de kunde tamejf-n inte rollsatt någon bättre. "Waco" är dock, trots Kitsch grymma prestation, inte en "one-mans-show". Här finns plats för massor av talanger och alla får faktiskt chansen att briljera. Tidigare nämnda Shannon och Culkin i spetsen, men även skådisar som Shea Wigham, Andrea Riseborough, Julia Garner och Paul Sparks gör sitt yttersta för att sätta färg på varenda liten karaktär.
 
Jag rekommenderar kort och gott alla att ge "Waco" en chans, detta känns som en serie som bör passa de flesta, dessutom känns den rätt så viktig. Alla ni true crime-diggare ska dock inte tveka och inte heller alla ni som följer sektserien "The Path" eller som uppskattade den senaste installationen av "American Horror Story" (kallad "Cult"). "Waco" är "The Path" och "AHS: Cult" fast på riktigt. Sektserier och true crime-serier är som sagt glödheta nu och det lär knappast bildas minusgrader efter "Waco", tvärtom!
 
Vad tror ni, är "Waco" en serie ni skulle kunna tänka er att se? Vilken är er favoritserie i true crime-genren annars? Prata gärna av er här nedan!
| 1 februari 2018 15:30 |