Serie

Skribent

EliSophie Andrée

19 december 2019 | 21:00

Miniserien "The Outsider" håller tittaren i ett iskallt grepp

Staden vänder sig emot den populäre familjefadern efter brutala mordanklagelser. "The Outsider" leker med mörka vinklar och kryper in under ens skinn. Premiär på HBO Nordic i januari.
Ett förskräckligt mord har begåtts och alla bevis pekar på en och samma person. Men, är han verkligen skyldig? Eller finns det någonting fasansfullt som gömmer sig bland skuggorna?
 
Vi har sett första avsnittet av kommande miniserien "The Outsider".
 
Large 06f6858d4c4c782924c8abc9388a9c6b image asset
 

Ett obeskrivligt grymt mord

 
En elva år gammal pojke hittas lemlästad och antastad inne i skogen. Mordet skakar det lilla samhället och ställer allting på sin spets. Hur kan någon begå ett sådant vidrigt dåd? 
 
Men, på brottsplatsen finns tränaren och familjefadern Terrys (Jason Bateman) DNA och fingeravtryck. Det råder ingen tvivlan längre om vem som är mördaren och Terry blir häktad inför ett fullt stadium under en match. Flera vittnen kan även styrka att det utan tvekan är Terry som har mördat pojken. 
 
Terry däremot hävdar hela tiden sin oskuld och när det visar sig att det finns vattentätt alibi måste hela polisstyrkan börja tänka om. Är Terry verkligen skyldig, eller gömmer sig den riktiga mördaren någonstans därute fortfarande? 
 
 

Ben Mendelsohn spelar polis med ett tungt förflutet 

 
Jason Bateman spelar rollen som den snälle, försiktige och anklagade Terry medan Ben Mendelsohn spelar hans motpol i form av den sörjande polisen Ralph. Mendelsohn och Bateman har en otrolig kemi och deras förhållningssätt till varandra i "The Outsider" är bara i sig skäl nog att se den.
 
Under det första avsnittet börjar många olika trådar och händelselinjer att nystas upp, vilket ytterligare lägger till fascinerade spänningsmoment. Serien är snyggt fotad, och håller en hög standard genom hela avsnittet. Även den komponerade musiken skapar en känsla av dissonans vilket perfekt passar in med tanke på temat i "The Outsider". 
 
"The Outsider" är en mörk skräckserie, med inslag av tung seriös drama vilket skapar en drabbande och gastkramande stämning som är lätt att bli omsluten av. Med en otroligt intressant premiss, en bra förlaga och duktiga skådespelare finns det skäl nog för att kunna bli en av HBO:s bästa serier under 2020. 
 

Stephen Kings popularitet stiger 

 
Ett tema som präglar tv-utbudet just nu är adaptioner och miniserier. Framförallt Stephen King har blivit omåttligt populär de senaste åren. Bara under 2019 har "Jurtjyrkogården", "Det: Kapitel 2", "Doctor Sleep" och "In The Tall Grass" släppts med Stephen Kings böcker som grundstomme. Även antalogiserien "Castle Rock" har fått sin egen fanskara, som förmodligen lär locka en liknande publik som till "The Outsider" med sina övernaturliga inslag. 
 
Själva boken "The Outsider" är en klassisk Stephen King-roman, om än inte lika känd som "Carrie" eller "Lida". Tyvärr så är den även drabbad av samma förbannelse som många andra böcker av Stephen King: ett dåligt slut.
 
Förhoppningsvis har manusförfattarna adapterat "The Outsider" på ett så pass intressant och välgjort sätt, att kanske till och med slutet lär bli till det bättre. 
 
 
"The Outsider" släpps på HBO den 13 januari. 
| 19 december 2019 21:00 |