Serie

Skribent

Sarah Åkerman

15 juli 2018 | 16:00

16 barnprogram jag älskade som liten

Nu är det dags för nostalgitripp! Om du växte upp på 90-talet som jag, kommer du garanterat ihåg flera av de här tv-favoriterna.
Vissa kommer du se och skratta förtjust åt och vissa kommer fortfarande få dig att vilja gömma dig bakom kudden. Vad som kanske gör just 90-talet så speciellt när det kommer till barnprogram är att det var ett årtionde då barnprogrammen som sändes var ifrån väldigt blandade år. Vi fick helt enkelt det bästa av allt. Det var en blandning emellan det fria 70-talet, det häftiga 80-talet och det skumma 90-talet. Så även om du kanske inte är född på 90-talet så är jag säker på att du kommer komma ihåg några av dessa klassiker. 
 
Här är mina 16 bästa barnprogram från barndomen som är värda att se igen:
 
16. ”Spökstan” (1991)
 
 
Denna läskiga serie handlar om Marshall Teller (Omri Katz) som flyttar med sin familj till den lilla staden Eerie i Indiana. Han märker snabbt att allt inte är som det ska i staden. Väl där lär han känna Simon Holmes, en av få normala människor där. Tillsammans får Marshall och Simon uppleva de mest märkliga saker. Introt till denna serie skrämde mig från vettet när jag var yngre. Serien som sändes på Barnkanalen på 90-talet fick mig alltid att känna en skräckblandad förtjusning när jag tittade på tv. Det var ofta som jag satt med händerna för ansiktet när jag tittade på serien.
 
15. “Ika i rutan” (1988)
 
 
Programledare var Ika Nord som mimade och höll på med mystiska danser, bland annat en skelettdans. Även detta var ett program många barn på 90-talet tyckte var läskigt. Om det är den lite annorlunda musiken, det konstiga kroppsspråket eller den surrealistiska stilen på programmet vet jag inte. Personligen diggade jag programmet, kanske för jag mest associerar Ika Nord med ”Pettsson och Findus”.
 
14. “Doktor Snuggles” (1981)
 
 
Doktor Snuggles är en nederländsk-brittisk animerad TV-serie som sändes i Sverige på 80- och 90-talet. Serien är skapad av Jeffrey O'Kelly och den handlar om en vänlig uppfinnare som heter Doktor Snuggles. Vi får följa Snuggles när han uppfinner olika roliga uppfinningar, till exempel en robot-hjälpreda eller diamant-tillverkningsmaskin. Man kan ju undra hur mycket LSD som konsumerades under skapandet av denna serie. Det är helt fantastiskt animerade landskap och kreativa karaktärer i varje avsnitt och det är en av mina favoriter ifrån min barndom. En intressant detalj är att det är Douglas Adams ("Liftarens guide till galaxen") som har skrivit serien.
 
13. ”Spegel, Spegel” (1995)
 
 
Serien är en australisk-nyzeeländsk TV-serie från 1995. Serien har visats på SVT och även senare på Barnkanalen. Den handlar om Jo som får en antik spegel i present. En kväll ser hon en annan flicka i spegeln istället för sin själv. Louisa, som är på andra sidan spegeln ser Jo lika tydligt. Av en slump upptäcker de att de kan färdas till varandras världar genom spegeln. Jag vill tacka personen på Barnkanalen som på 90-talet fick för sig att köpa in en massa australiensiska och nyzeeländska barnprogram. Om det finns något att säga om dessa program var att de var väldigt välgjorda. Extremt bra handlingar med många olika utvecklade trådar i historierna som alltid gjorde att man följde serierna med spänning.
 
12. ”Resa i det okända” (1992)
 
 
“Resa i det okända” var en TV-serie från 1992 som handlar om en kille som heter Jay. Jay har legat i koma sedan han föll ner från ett träd. Medan han ligger i koma så drömmer han konstiga drömmar. I drömmarna upplever han ett äventyr i en värld utan vuxna. Serien gick bland annat i sommarlovsprogrammet Salve. Serien som är som en version av ”Mad Max” för barn har ingen mindre än en ung Ryan Reynolds som medverkar i serien.
 
11. Trazan Apansson och Banarne (1976)
 
 
Vem kan glömma denna klassiker. Min favorit i serien var Olyckan som brukade varna tittarna ”Jag är Olyckan, Ole-dolyckan, så passa dig för annars händer det en grej”. Jag glömde i alla fall aldrig att titta mig för om Olyckan var framme när jag gick över vägen som liten!
 
10. Trasdockorna (1986)
 
 
En brittisk animerad TV-serie som handlar om några utsorterade dockor som bor i en låda i en leksaksfabrik. Om det är någon series budskap som skulle behövas nu mer än någonsin är det väl ändå Trasdockornas: ”Lite annorlunda är inge fel att va. Om man är av en annan sort, varför ska man kastas bort?”
 
9. ”Salve” (1997)
 
 
Moppepojken Nils råkar av misstag resa tillbaka till 1300-talet när han är på väg till en medeltidsmarknad i Kalmar. När han ska ringa hem till sin mamma så blir det något fel med hans mobil och han reser tillbaka i tiden. Vi får följa Nils när han försöker överleva i medeltida Kalmar. Det bästa sommarlovsprogrammet enligt mig, Niclas Fransson får inte tillräckligt med kredd för hans fantastiska skådespeleri i denna serie. Fransson spelade mer än 5 olika roller i serien: En sömning och lättlurad slottsvakt, nunna, mecklenburgaren Sven Sture och flera.
 
8. Richard Scarrys äventyrsvärld (1993)
 
 
Den amerikanska TV-serien utspelar sig i den livliga staden Sysselstad, där bland annat daggmasken "Dagge", Kalle Katt, Gusten Gorilla och Herr Fumlig bor. En favorit för mig som barn som lärde en om historia, geografi och att man skulle ta hand om varandra. Som liten ville jag alltid flyga i Dagges äpple-helikopter.
 
7. Svenska Sesam (1981)
 
 
Svenska Sesam är ett barnprogram i 30 avsnitt som även hade med inslag från det amerikanska barnprogrammet ”Sesame Street”. I programmet så får man bland annat träffa de animerade kamraterna Hansson (en papegoja) och Fia Jansson (en flodhäst). "Sesame Street" som jag alltid har haft en skräckblandad förtjusning till var något som var en del av morgonrutinerna hemma hos oss. Min favorit-karaktär var Miss Piggy.
 
6. Det susar i säven (1983)
 
 
Den brittiske serien handlar om den poetiske Mullvaden, den modige Vattenråttan, den skrytsamme och själviske Paddan, Grävlingen och de elaka vesslorna, som ockuperar Paddeborg. Serien följer en barnbok skriven av Kenneth Grahame, utgiven 1908. Tolkningen av Kenneth Grahames verk, är vad man skulle kunna kalla ett konstnärligt mästervärk. De vackra scenerna, de fina dockanimationerna och den allmänna harmoniska stämningen som serien har är magisk. Bara att höra det vackra introt gör mig ganska rörd, nostalgi på hög nivå!
 
5. Skymningsagor (1988)
 
 
Skymningssagor var ett barnprogram som sändes i SVT. Programmet gick ut på att en saga berättades varje avsnitt med hjälp av stillbilder och berättaröst. Jag kommer ihåg detta som ett trevligt inslag i resten av mixen av SVTs barnprogram. Jag kommer mestadels ihåg musiken och även Nils Eklund som berättade Pettson-sagorna.
 
4. Felix & Fenix (1991)
 
 
Vi får träffa Felix som bor i ett litet vindsrum hos sin mormor Blenda. På kvällarna när han svårt att somna så brukar han berätta en saga för papegojan Fenix. Vi får se Robert Gustavssons talang att berätta fängslande historier i denna serie. Jag kommer ihåg att jag brukade sitta framför Tv:n med en koncentrerad blick när det var dags för detta program. Papegojan Fenix kan även ha varit det gulligaste som existerat på TV 1991.
 
3. Huset Silfercronas gåta (1974)
 
 
I slottet Silfercrona bor tant Hedvig. Lasse och Lisas pappa har ärvt slottet och de åker för att hälsa på en sommar. Slottet har farliga gamla delar som Lasse och Lisa besöker utan tillåtelse, och väl där hittar de till ett rum som är full med klockor och en spegel. Lasse, som tror på att åka tillbaka i tiden, försöker och lyckas färdas till 1400-talet, då slottet var nybyggt. Vi får följa med Lasse och Lisa när de reser tillbaka i tiden och upptäcker nya farliga äventyr. Med intromusik som sätter sig på skallen så är detta även en favorit ifrån förr. Även fast jag inte har sett denna serie på väldigt länge så kommer jag på mig själv ibland att jag går runt och nynnar på intro-låten.
 
2. Kråkguldet (1969)
 
 
Kråkguldet är en TV-serie av Leif Krantz och Olle Mattson med Staffan Hallerstam, Maria Lindberg och Stefan Feierbach i huvudrollerna. Serien handlar om Staffan som bor i lilla byn Granhyttan i Bergslagen. Under en skidutflykt med några vänner hittar Staffan en guldklimp uppe vid Horngruvan på Kråkberget. Nyheten om guldfyndet sprids snabbt i byn och plötsligt så är det många i byn som är intresserade av Staffan och hans lilla guldklimp.
 
Vad jag lärde mig av detta program var att om jag någonsin hittar en guldklimp, släng ner den på marken igen.
 
1. Kullamannen (1967)
 
 
Kullamannen är en svensk TV-serie, producerad av Folke Mellvig och regisserad av Leif Krantz. Serien handlar om de två bröderna Kaj och Tommy, som ska tillbringa tre veckor av sommarlovet tillsammans med sina kusiner Peter och Marianne på gården Himmelstorp som ligger vid Kullaberg i Skåne. Barnen blir inblandade i en spionhärva med mystiska ljussignaler och underliga kodord. Sommaren blir inte som de har tänkt sig med vilda jakter i gruvgångar, kidnappningar och skumma män som smyger runt i trädgården. Vad jag skulle vilja kalla den bästa tv-serien gjord för barn någonsin.
 
Det ikoniska soundtracket gjort av Charles Redland skapar en fantastisk stämning igenom hela serien. Och en sak är säkert, om Sverige hamnar i krig i framtiden och jag behöver bli en spion av någon konstig anledning. Så kommer jag att använda kodorden ”Två vita, två blå. Victoria med c”.
 
Vilka barnprogram tycker du jag har missat?
| 15 juli 2018 16:00 |