KRÖNIKA

Skribent

Gäst

3 november 2023 | 18:00

Krönika: Flanagan - en värld utan dig stavas undergång för Netflix

Vår gästkrönikör skriver om begåvade showrunnern Mike Flanagan och hans skräckserier på Netflix. Kommer streamingjätten klara sig utan talangen - eller tar Amazon över?
Jag såg som så många andra nyligen klart Mike Flanagans allra sista Netflixproduktion, “Huset Ushers Undergång” och det är med en ambivalent känsla i bröstet jag nu försöker mig på att analysera skräckregissörens gärning hos streamingjätten.
 
Å ena sidan har samarbetet varit en braksuccé med idel högkvalitativa filmer och serier och det kommer att kännas konstigt att inte längre få gå omkring och längta efter en ny övernaturlig Flanaganrysare på plattformen att sätta klorna i. Å andra sidan ligger framtiden nu för hans fötter och vad som helst kan därmed hända, vilket förstås alltid är spännande och alla vet ju vad man säger om den bästa tiden att sluta. Att lägga av när man befinner sig på toppen låter alltid så enkelt men det är få som faktiskt klarar av.
 

Konsten att sluta på topp

 
Det är inte alla som kan göra en Kent, att plötsligt bestämma sig för att dra ur pluggen för gott när man de facto är landets största band. Att som Daniel Day-Lewis kasta in handduken direkt efter sin fjärde Oscarsnominering i rad. Eller att som världens största tennisstjärna besluta sig för att lägga av vid 26 års ålder för att man vill leva ett annat liv. Nej, oftast kör man på, inte sällan i samma hjulspår ända tills det inte längre går och man tvingas så småningom i stället att lämna scenen med svansen mellan benen snarare än rakryggad och stolt. 
 
Nu skall ju inte Flanagan avsluta karriären. Han skall faktiskt bara byta plattorm, från Netflix till Amazon Prime men känslan är kusligt snarlik. Det känns som att han har varit där i en evighet nu, vilket inte heller stämmer då samarbetet påbörjades så sent som 2019. Men efter fem TV-serier och två filmer så är det inte så konstigt att vår tids kanske vassaste skräck-kreatör och världens största streamingplattorm känns symbiotiska. 
 

Ett maktskifte på gång mellan streamingjättarna

 
Men nu blir det alltså Netlix största utmanare med “bara” 30 miljoner prenumeranter bakom sig som i framtiden får åtnjuta genialiteten hos Flanagan och det är klart att det kommer att locka nya potentiella kunder samtidigt som Netflix i sin tur tappar ett av sina allra starkaste namn
 
Nu gör inte en humla ensam någon sommar men med rejäla prishöjningar, jakt på kontodelare och minst sagt en svajig leverans i kvalitet så är det inte omöjligt att tänka sig att ett maktskifte är på väg att ske och den här övergången kommer förstås inte att försämra de chanserna, snarare precis tvärtom och på ett personligt plan kan det vara helt rätt för även om succéerna har avlöst varandra så kan ett miljöbyte mitt i karriären vara skillnaden mellan stagnation och utveckling. 
 
Ingen minns en fegis som det gamla fina ordspråket lyder och det verkar Flanagan anammat för det är sannerligen inget litet projekt som väntar honom direkt när han dyker upp på sin nya arbetsplats någon gång nästa år. Vi snackar Stephen King och "Det Mörka Tornet" här. Åtta böcker och totalt nästan 5 000 boksidor av intrikat sci-fi-skräck-western som författaren själv beskrivit som sitt stora livsverk men är det någon som kan ro i land det här så är det onekligen Mike Flanagan.
 

Stephen King-dyrkan som blir till framgång

 
Han kan sin Stephen King utan och innan och faktum är att idoliseringen av skräckmästaren trots allt är vad som till stor del ligger bakom framgången de senaste åren, där framför allt “Midnight Mass” tilll mångt och mycket var ett enda stort ljuvligt hommage tilll “Salem's Lot”
 
Lite som ett livs levande Stephen King-museum om man skall vara lite kvasifilosofisk men ändå med en helt egen touch där han vräkte ner religion, sorg, moral och ond bråd död i en bubblande kittel och lät det koka över i vad jag personligen anser vara en av de bästa serier som någonsin släppts på Neftlix. Även om det känns melankoliskt att se honom lämna eller den fenomenala final som stavas "Huset Ushers Undergång" så kan jag samtidigt knappt sitta still i väntan på att se vad Flanagan kan göra med “Det Mörka Tornet”.
 
En sak är i alla fall säker: det kan inte bli sämre än när Nikolaj Arcel och Akiva Goldsman helt lyckades missa målet i filmen från 2017 där Idris Elba och Matthew McConaughey måste ha varit desperata på monetära medel för att våga riskera sina karriärer på ett sådant flagrant vis. 
 
Men en era är till ända och jag lyfter därmed på hatten för dig, Mike Flanagan och tackar för alla fina stunder du har gett mig hos Netflix och jag ser med tillförsikt fram emot en ny epok av excellens. 
 
Måns Lindman
| 3 november 2023 18:00 |