Spel

Skribent

Vanja Tomin

20 januari 2023 | 14:30

Microsoft sparkar 10 000 anställda i år

De första uppsägningarna har redan genomförts.
Microsoft ska minska antalet anställda avsevärt och varnar för att omkring 10 000 personer kommer att förlora sina jobb i år. 
 
Enligt Kotaku kommer uppsägningarna att påverka flera spelstudior som är under Xbox Game Studios förgreningar. Bolaget har köpt rättigheterna och utvecklar numera några av världens kändaste spelserier bland annat - Halo, Fallout, Minecraft och Elder Scrolls-serierna.
 
– Det här är mindre än fem procent av arbetsstyrkan, vi vet att det här är en utmanande tid för de som drabbas. förklarar Microsofts vd Satya Nadella i ett blogginlägg.
 

"Starfield" räknas som en av de mest emotsedda släppen tidigt i år.

Detta inkluderar uppsägningar på 343 Industries ("Halo Infinite"), Bethesda ("Elder Scrolls", "Fallout", "Starfield") och The Coalition ("Perfect Dark"). Den sistnämnda studion har inte släppt något spel än, men ska förmodligen jobba på ett nytt spel i "Gears of War"-serien och en ny spelserie.
 
Flera av de anställda kommer att vara erfarna veteraner med mer än tio år i företagen, enligt Bloomberg. Microsoft anställde många nya under pandemin, från 144 000 till 221 000 anställda under de senaste tre åren. Bolaget gick från 389 miljarder kronor i vinst år 2019 till 722 miljarder kronor i vinst förra året.
 
Microsofts verkställande direktor, Satya Nadella, tjänade 545 miljoner kronor i lön 2022.
 
Hur tror du att uppsägningarna kommer påverka spelindustrin i år?
| 20 januari 2023 14:30 |