Film

Skribent

Mats Karlsson

17 juni 2010 | 12:16

MGM vill ha Jackson som regissör

Filmbolaget gör allt för att få Peter Jackson att sätta sig i regissörsstolen.

Sagan om ringen, ehm Hobbit fortsätter. Det är inte första gången en regissör hoppar av ett projekt på grund av olika anledningar, men när det handlar om ett sådant känslofyllt projekt som "The Hobbit" får det stora rubriker. Detta otursförföljda projekt har snart råkat ut för allt som man kan tänka sig. Det är lika fartfyllt och utmanande som en värsta Indiana Jones-film. Vi får nu hålla tummarna för att det slutar lika lyckligt som det brukar göra i Spielbergs äventyrsfilmer.

För en dryg vecka sedan kom chockbeskedet från Guillermo del Toro att han hoppar av projektet, trots att han har lagt ner två år av sitt liv på att skriva manus och börja med förberedelserna till filminspelningen.

Knappt innan askan hade hunnit lagt sig svämmade nätet över av rykten med namn som kunde tänkas vara aktuella att regissera. I ett försök att lugna de trogna fansen gick Peter Jackson själv ut och sa att han skulle faktiskt kunna tänka sig att själv sätta sig i regissörsstolen om ingen annan lösning kunde hittas.

De namn som har cirkulerat som del Toros tänkbara efterträdare har varit Alfonso Cuarón ("Harry Potter och fången från Azkaban"), Sam Raimi ("Spider-Man"), Neill Blomkamp ("District 9"), David Dobkin ("Wedding Crashers"), Brett Ratner ("Rush Hour 3") och nu senast David Yates ("Harry Potter och Fenixorden"). Men ingen av dessa har blivit erbjudna jobbet. Istället har MGM och även Warner Bros jobbat stenhårt för att övertala Peter Jackson till att sätta sig själv i regissörsstolen.

När Jackson skrev på som producent för "The Hobbit" sa han att skulle kunna tänka sig att regissera filmerna, men det skulle isåfall vara den absolut sista utvägen.

Deadline avslöjar nu orsaken till att del Toro hoppade av projektet och det var för att han skulle bli kvartvingad på Nya Zeeland längre tid än planerat och det kände han sig inte bekväm med. Jackson däremot har inte alls de problemen, eftersom han är bosatt på Nya Zeeland och han varit väldigt delaktig i manusarbetet.

Filmbolagen kommer fortsätta med sina starka övertalningsförsök med Jackson till han säger definitivt nej och till dags dato har han inte gjort det. Men oavsett vad hans slutgiltiga svar kommer att bli känner jag mig inte sugen på att få en regissör som mer eller mindre har blivit tvångsplacerad i regissörsstolen. Nej, jag vill hellre ha en filmmakare med starka visioner och en passion och glöd att hela Nya Zeeland och den resterande filmvärlden kommer att skaka av vällust.

Tyvärr finns det ingen självskriven kandidat, eftersom jag var en stark förkämpe för att Guillermo del Toro skulle regissera dem. Närmast ligger Cuarón och Blomkamp som tillsammans skulle passa perfekt, men på egen hand känns de inte kompletta. Cuarón har visionen, men han saknar Blomkamps fina passion och glöd och framför allt innovativitet. Och vice versa. Att Dobkin och Ratner har visat intresse är en sak, det är var mans rätt att söka de lediga jobb som finns på marknaden. Men inbillade de sig verkligen att de skulle kunna få jobbet?

Varken sig vi vill det eller inte får vi allt avvakta och se vad Jackson, WB och framför allt MGM kommer fram till.

| 17 juni 2010 12:16 |