cannes 2024

Skribent

MovieZine

15 maj 2024 | 13:00

Meryl Streep i Cannes: "Jag närmade mig 40 och trodde att min karriär var över"

En av världens mest hyllade skådespelerskor prisades i Cannes.
Meryl Streep är en av våra främsta skådespelerskor och har rekordet på 21 Oscarsnomineringar och tre vinster. Nu får hon göra plats där hemma bland guldgubbarna då hon precis hyllats här på croisetten i Cannes med ett av festivalens hederspris.
 
Igår under öppningsceremonin delade en rörd Juliette Binoche ut priset, som kommer 35 år efter att Streep gjorde Cannes-debut 1988 med ”Ett skrik i mörkret”. En film som hon vann festivalens pris för bästa skådespelerska.
 
Binoche grät när hon talade om Streeps inverkan och hänvisade till några av hennes klassiska roller, som bland annat miniserien ”Holocaust”, ”Kramer vs. Kramer” och ”Sophies val”.
 
"Du har skapat en outplånlig plats för dig själv i filmens historia," sa Binoche till Streep på scenen. "Du är en sann ikon."
 
"När jag ser dina filmer känner jag att du verkligen uppfyller dina drömmar men även våra drömmar och mer därtill. Du förändrar hur vi ser på kvinnor", tillade hon. "Du förändrade hur vi ser på kvinnor i filmens värld och hjälper oss också att se på oss själva på ett annorlunda sätt."
 
Därefter spelades det upp en hyllningsfilm till pristagaren som också själv blev väldigt rörd.
 
"Att se det här klippet är som att titta ut genom fönstret på ett höghastighetståg. Det rusar förbi som en blixt från min ungdom till femtioårsåldern, ända fram till idag. Så många ansikten och platser som jag minns så väl", säger Meryl Streep.
 
"När jag var i Cannes för 35 år sedan, för första gången, var jag redan trebarnsmamma. Jag närmade mig 40 och jag trodde att min karriär var över. På den tiden, för en skådespelerska, var det ett rimligt antagande. Den enda anledningen till att jag är här ikväll är på grund av de underbara konstnärer jag har arbetat med, inklusive vår juryordförande."
 
Därefter förklarade de den 77:e filmfestivalen officiellt öppnad.
 
 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Festival de Cannes (@festivaldecannes)

 
Erik Dalström
| 15 maj 2024 13:00 |