Spel

Skribent

David Grundström

19 augusti 2017 | 18:15

Topp 5: De bästa superhjälte-spelen genom tiderna

MovieZines spelskribent David Grundström är fast i Netflix-serien "The Defenders", därför har han börjat fundera mycket kring superhjältar i tv-spel. Här är hans Topp-5 superhjältespel!
"The Defenders" har äntligen dykt upp på Netflix, och Marval-frälst som jag är har jag svårt att slita mig. Men det har fått mig att fundera en del just superhjältespel. Ofta faller de i fällan av att vara baserade på filmer, och filmlicensspel blir sällan någonting att hänga i granen. Men det finns exempel på riktigt bra spel med superhjältar i huvudrollen.
 
Här är min topp 5-lista över spel med superhjältar.
 

5. "Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles in Time"

 
 
 Det första spelet på listan är originellt ett arkadspel, men jag har spelat det som mest på Super Nintendo. "Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles in Time" är ett så kallat beat 'em up-spel, där du och en kompis kan välja varsin av de fyra hjältarna i ryggskal och slåss mot Krang och Shredders undersåtar. 
 
Spelet innehåller varierande banor, roliga bossar och ett samspel med medspelare som inte alltid behöver vara särskilt snäll.
 

4. "Marvel vs. Capcom 3: Fate of Two Worlds"

 
 
"Marvel vs. Capcom" är en fightingspelserie där hjältar och skurkar från Marveluniversumet strider mot de många spelkaraktärerna från utgivaren Capcoms karaktärsregister såsom Mega Man eller Ryu från spelserien "Street Fighter". I dessa spel får du välja tre stycken karaktärer från valfritt galleri och kombinera deras styrkor för att besegra din motståndare.
 
Just "Marvel vs. Capcom 3" är det spelet i serien jag spelat absolut mest, och helst spelar jag just med karaktärer från Marveluniversumet. Deadpool, Magneto och Dormammu är karaktärer som fått gå väldigt varma i mitt hushåll.
 

3. "Infamous Second Son"

 
 
"Infamous" är en Playstation-exklusiv spelserie som gjorde sin debut på Playstation 3. När det tredje spelet i serien, "Infamous Second Son", kom var det ett av de tidigare spelet till Playstation 4 - och någonting som jag kallade det första spelet du måste ha till denna konsol.
 
I "Infamous" får du en stor öppen stad att utforska tillsammans med ett gäng superkrafter du låser upp allt eftersom under spelets gång. Till en början kan du hoppa högt och klättra upp för byggnader, men efter ett tag flyger du obehindrat fram. De krafter du låser upp och kan använda varierar beroende på om du gör "goda" eller "onda" val, och spelet kan sluta med att du mer liknar en superskurk än en superhjälte.
 
"Infamous Second Son" är inte baserat på redan existerande superhjälteuniversum, men drar tydlig inspiration från Marvel och DC's fantastiska universum, och är definitivt ett spel som är värt att spana in.
 

2. "Ultimate Spider-Man"

 
 
När "Spider-Man 2" spelet kom 2004, i samband med Sam Raimis film med samma namn, var det många som tappade hakan. Detta var ett spel baserat på en film som faktiskt var svinkul! Ett spel som lyckats hamna i skymundan av detta är "Ultimate Spider-Man", baserat på Marvels parallella serieuniversum (och som råkar vara vad jag älskat att läsa mest). 
 
"Ultimate Spider-Man" ser ut som en tecknad film, och ger dig ett fiktionellt New York City att svinga dig runt i som både spindelmannen och parasiten Venom. Det har en mer tydlig handling än "Spider-Man 2"-spelet, och mycket mer förfinad mekanik. 
 
Nu väntar jag bara spänt på nästa års "Spider-Man" som verkar vara väldigt inspirerat av både "Spider-Man 2" och "Ultimate Spider-Man"!
 

1. "Batman: Arkham Asylum"

 
 
Nummer ett på listan är ingen överraskning. "Batman: Arkham Asylum" är ett modernt mästerverk som har lett till tre stycken uppföljare. Ingen av dem har dock riktigt lyckats nå upp till originalet i min mening. Hela spelet utspelar sig under en natt, när Gotham's ökanda mentalsjukhus har blivit övertaget av Jokern.
 
Du spelar som läderlappen och måste med hjälp av dina stridskunskaper, manicker och genom att gömma dig i skuggan besegra Jokerns många anhängare. Längs vägen stöter du på ett imponerade stort karaktärsgalleri, antingen som små cameos eller som bossar, och är ett ytterst välpolerat spel.
 
Det finns ytterst få tråkiga, eller onödiga, moment i det här spelet. De få jag kan tänka på är främst kring hur många minibossar, och den slutgiltiga bossen, alla följer samma mönster. Men det är synder som går att förlåta, bossarna är trots allt inte höjdpunkten - utan utforskandet och handlingen är vad som driver dig framåt.
 
På tal om superhjältar: Har läst vår text om det superhjältedoftande spelet "Agents of Mayhem" som släpptes nyligen?
| 19 augusti 2017 18:15 |