Film

Skribent

Alexander Dunerfors

19 juli 2014 | 20:00

Matt Reeves om planerna för "Apornas planet 3"

När är det dags för prequel-serien att hinna ikapp originalfilmerna? Varning för mindre spoilers.
När Charlton Heston först landade på apornas planet i slutet av 60-talet förstod nog ingen att science fiction-historia höll på att skrivas. Filmen fick fyra uppföljare, en mindre lyckad reboot i Tim Burtons regi (läs vår sågning av "Apornas planet" från 2001 här) och nu två framgångsrika prequels.

"Apornas planet: (r)Evolution" och bioaktuella "Apornas planet: Uppgörelsen" skildrar händelserna som tillät apor att ta över Jorden. En tredje film är planerad, den regisseras precis som den senaste av Matt Reeves, och många undrar om det nu är dags att knyta ihop säcken.

- En del antar säkert att vi ska återvända till filmen från 1968 härnäst. Men… nej. Folk kan fråga mig: "Är det inte trist att veta hur det kommer sluta?" Jag brukar svara att det är det bästa. Vår värld och originalfilmernas värld är inte alls lika. Hur kommer vi härifrån och dit? Hur och varför, det är de stora frågorna.

I intervjun med CinemaBlend utlovar Matt Reeves en episk resa framöver med flera planerade "Apornas planet"-filmer.

- Det kan bli många delar. Det finns så mycket intressant att berätta, inte bara om Caesar utan också hans barn och barnbarn. Vad händer när människorna återvänder? Det är coolt att veta hur det slutar utan att veta hur vi kommer dit, det driver historierna framåt. Så det lär inte förklaras i nästa film, det kommer att dröja ett tag. 

Regissören berättade i en annan intervju att det fanns ett längre slut som klipptes bort från bioaktuella "Apornas planet: Uppgörelsen". Det var tänkt att människorna skulle få den militärhjälp de hade kallat på. Flera minuters stridsscener rök i slutändan för att öppna upp för en mer intressant utveckling i nästa film.

- Vi hade detta slut som gick ett steg längre. Men sent insåg jag att "vänta lite, jag vill inte måla in mig i ett hörn sådär", säger Reeves till Collider.

Missa inte "Apornas planet: Uppgörelsen" som nu rullar på svenska biografer. Den 29 juli 2016 landar uppföljaren, som ännu inte har någon titel.
| 19 juli 2014 20:00 |