LISTA

Skribent

Rebecca Unnerud

29 september 2014 | 17:45

Matporr! 9 filmer som får det att vattnas i munnen

Mina två största intressen är film och mat. Eller intresse och intresse, det är snarare något jag kräver för att orka med det här som kallas livet. Att resa är något annat livsviktigt men eftersom pengarna sätter stopp för de flesta eskapader är det skönt att filmen finns där med all sin eskapism. Följ med på en resa i matfilmens värld.
Mat har alltid intresserat människor, men frågan är om intresset någonsin varit så stort som det är nu och då vare sig vi pratar om hobbynördar hemma i köken, nyöppnade restauranger, mattrender eller tv-programmen. Hysterin kan även skönjas i biorepertoaren. Under 2014 har flera filmer om mat gått upp på bio, exempelvis dokumentären ”Foodies”, indiska ”The Lunchbox” och fortsättningen på ”The Trip” – ”The Trip to Italy”. Lasse Hallströms feel good-historia ”100 steg från Bombay till Paris” gick upp på bio tidigare i höstas och snart har ”Chef” premiär.

Frågan är vilka som är de bästa filmerna genom historien där mat har en av huvudrollerna? Och är mat bara ögongodis eller kan den fylla en större funktion?

Delikatessen (1991)



Filmen utspelar sig i ett svältdrabbat post-apokalyptiskt Frankrike och filmen handlar om slaktaren Clapet och det dystopiska hyreshus där slakteriaffären ”Delikatessen” finns. Trots bristen på råvaror så verkar han på något underligt sätt alltid kunna förse kunderna med både kött och charkuterier och stora delikatessfester anordnas. Kannibalism är nog höjden av frosseri, både bokstavligt och som metafor, och ”Delikatessen” är en makaber svart komedi på ämnet. Jean- Pierre Jeunet, den visuella mästaren bakom filmer som ”Amelie från Montmartre” och ”En långvarig förlovning”, har verkligen en känsla för detaljer och det är en surrealistisk njutning att se denna film.

Kocken, tjuven, hans fru och hennes älskare (1989)



Peter Greenaway har ett visuellt bildspråk som genomsyras av storslagen scenografi, långa tagningar och estetik hämtad från barock- och renässansmåleri (han har en bakgrund som bildkonstnär). I där bara kläderna, designade av Jean-Paul Gaultier, är värda en titt har ett gäng personligheter samlats på den fantastiska restaurangen Le Hollandais. Restaurangen ägs av en sadistisk och bullrig gangster som intar restaurangen med sitt entourage varje kväll. Med sig har han sin hustru Georgina (Helen Mirren), som han säger sig älska djupt samtidigt som han våldsamt trakasserar henne, liksom alla andra som retar upp honom på minsta vis. På restaurangen faller Georgina för en läsande man och inleder ett förhållande med honom som utspelar sig på restaurangens undanskymda platser. Filmen är fylld av vulgära matscener, inte minst filmens bisarra final som garanterat får dig att tappa aptiten.

Dinner Rush (2000)



Många är de filmer som utspelar sig på restauranger bland kockar. En av de bästa filmerna på temat är klassikern ”Dinner Rush” som följer en hektisk kväll på en italiensk restaurang i Tribeca, Manhattan, New York. Den enkla familjerestaurangen ägd av Louis Cropas, spelad av Danny Aiello, har förvandlats till innekrog och bland kvällens gäster finns poliser, gangsters och matkritiker. En film fylld av intriger, gangsters, familjerelationer och massor matlagning. Att få följa med bakom kulisserna och se rätterna tillagas, stundtals i slowmotion, gör att det vattnas i munnen.

Sideways (2004)



Härligt tragikomisk film där två torftiga medelålders män (Paul Giamattis Miles, Thomas Haden Church Jack) gör en roadtrip för att äta och dricka. Filmen utspelar sig i vindalarna vid Santa Barbara, Kalifornien och restaurangen Hitching Post (som finns på riktigt) är en av många restauranger de besöker. En film som med största sannolikhet kommer få dig att bli sugen på ett glas rött, en köttbit och en resa till Kalifornien men utan en mansgris som Jack som sällskap. 

Julie & Julia (2009)



En film för matkonnässörer. Julie (Amy Adams) hamnar i en 30-årskris och beslutar sig för starta ett gigantiskt matprojekt och börjar laga 524 maträtter, allt enligt recepten i kocken och kokboksförfattaren Julia Childs (Meryl Streep) ”Mastering the art of French Cooking”. Något klyschig och sockersöt ja, men samtidigt en väldigt charmig, välspelad och inspirerande film som får dig att vilja börja laga en riktigt mustig Boeuf Bourguignon. Kärleken till matlagning är dominerande och finns med från början till slut och visar hur en passion inte bara behöver förbli en hobby utan resultera i något som du kan försörja dig på.

Mat, dryck, man, kvinna (1994)



Mat i asiatiska filmer är oftast vackert och sensuellt anrättad och blir kulinariska smällkarameller, inte minst i Ang Lees filmer ”Bröllopsfesten” (1993) och ”Mat, dryck, man, kvinna” (1994). Den senare nominerades till en Oscar för bästa utländska film och handlar om den pensionerade mästerkocken Chu som tidigare varit chef på Taipeis förnämsta restaurang. På äldre dar har han förlorat kontakten med sina döttrar och försöker halvt desperat kompensera detta genom att bjuda de utflugna barnen på exklusiva lyxmiddagar i sitt enkla hem. Inledningsscenen när Chu förbereder maten för en söndagsmåltid är en fröjd för alla sinnen och filmen visar verkligen hur mat kan ha förmågan att ena människor.

Chocolat (2000)



Människorna i den katolska byn på den franska landsbyden attraheras av chokladen i Juliette Binoches (Vianne) butik men dras tillbaka igen av stadens borgmästare. Han ser Vianne som ett djävulens sändebud, ditsänd för att inleda frestelse och moralisk förfall hos medborgarna. Det blir snart en kamp mellan kyrkan och chokladen och det visar sig att choklad är det bästa vapen som finns för att få över människor till sin sida. Chokladen har verkligen en huvudroll i denna film, dels är det en fröjd för ögat att se alla scener fyllda av närbilder på tillverkning och dels styr den filmens berättelse. Frågan är om man blir mest sugen på choklad eller Johnny Depp när man ser denna film? 1-1 skulle jag säga.

Babettes gästabud (1987)



Filmen som fick en Oscar för bästa utländska film är baserad på Karen Blixens bok med samma namn och utspelar sig på Jylland. Två prästdöttrar säger nej till både kärleken och karriären, och fortsätter leva sina enkla, fattiga liv i föräldrahemmet sedan fadern dött. 1871 anländer parisiskan Babette till dem sedan en revolution ägt rum i hemlandet, och hon blir deras oavlönade hushållerska. När hon vinner på lotteriet i Frankrike ställer hon till med en utsökt fransk middag för byns invånare, som dittills enbart ätit fisk och gröt. Det är en väldigt fin film som är estetiskt vacker och innehåller en fantastisk middagsscen som är otroligt vackert och aptitretande filmad. Temat kring hur en riktigt god måltid kan förgylla livet är något som jag verkligen kan skriva under på.

Stekta gröna tomater (1991)



En fantastisk film om vänskap mellan kvinnor i den amerikanska södern, varav den ena historien utspelar sig på 20-talet (Mary Stuart Mastersons Idgie och Mary-Louise Parkers Ruth) och den andra på 80-talet (Kathy Bates Evelyn och Jessica Tandys Ninny). Ja, det här är en film som klarar Bechdel-testet och A-märkningen med bravur men ska inte bara ses som en så kallad ”kvinnofilm”; det här är ett starkt och gripande drama med både många humorinslag och spänning som borde passa alla. Maten har en stor funktion för handlingen. Idgie hjälper Ruth att fly från sin hustrumisshandlare till man och efter det startar de en restaurang vid namn Whistle Stop Café. Stekta tomater, grillkött och ett fantastiskt matkrig är några av alla matingredienser i denna film.

Vilka fler foodiefilmer är värda att lyftas fram? Vilken är den ultimata matfilmen enligt dig? Kommentera gärna nedan. Bon appétit!
| 29 september 2014 17:45 |