Film

Skribent

MovieZine

28 mars 2018 | 16:30

Matias Varela och Gustaf Skarsgård till ”438 dagar”

Den sanna historien om Martin Schibbye och Johan Persson, och deras fängelsetid i Etiopien, blir svensk storfilm i Jesper Ganslandts regi.
Gustaf Skarsgård och Matias Varela återvänder hem till Sverige efter en rad stora, internationella projekt. Skarsgård, aktuell i "Vikings" och nya säsongen av "Westworld" och Varela, som synts i "Assassin's Creed" och "Narcos", har fått huvudrollerna i verklighetsbaserade "438 dagar".
 
”438 dagar” är baserad på den sanna berättelsen om journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson som, under ett uppdrag i den konfliktdrabbade regionen Ogaden i Etiopien, fängslades och dömdes till 11 års fängelse för terrorism. De benådades och släpptes 2012.

När de benådades och släpptes, återvände de hem till Sverige och höll en uppmärksammad presskonferens där de berättade om sin tid i etiopiskt fängelse.

- Vi ville undersöka hur den hänsynslösa jakten på olja drabbade befolkningen i den stängda och konfliktfyllda Ogadenregionen. Vi ville nå bortom flyktingberättelserna och larmrapporterna, och med våra egna ögon ta reda på sanningen, sa de då.
 

Johan Persson och Martin Schibbye.
 
2013 kom de ut med boken ”438 dagar” om sina upplevelser där. Boken beskrevs bland annat som en blandning av ”Gökboet” och ”Black Hawk Down”, naken och hudnära, och nominerades till Augustpriset samma år.

Idag gläds Johan och Martin åt nyheten att filmen om deras upplevelser fått produktionsbeslut:

- Bra med en filmstrålkastare på Kalityfängelset och situationen i Ogadenregionen. Nyheten kommer glädja många fängslade kollegor, säger Martin Schibbye.
 

Gustaf Skarsgård gör rollen som Martin.
 
"En gripande och fascinerande historia som handlar om mod, vänskap, kärlek och politik" skriver SF Studios om sin långfilm i ett pressmeddelande. Nu är det också klart att Jesper Ganslandt (närmast bioaktuell med ”Jimmie”) ska regissera:

- När Johan och Martin fängslades följde jag det noga via rapporteringen. Vad som verkligen hände dem är en fascinerande berättelse med många lager som kommer bli en fantastisk film! säger Jesper Ganslandt.

Manus skrivs av Peter Birro. ”438 dagar” kommer att spelas in i Sydafrika och Västra Götaland i sommar. Filmen beräknas få biopremiär hösten 2019.
| 28 mars 2018 16:30 |