Skribent

Mats Karlsson

30 september 2012 | 22:30

Marvel vs DC Comics

De är bittra konkurrenter i serietidningsvärlden och inte är det bättre i filmvärlden. Men vem av dem har lyckats bäst?

Oavsett vilket serieförlag man föredrar har båda något som resulterar att vi dras till biografen. DC Comics stora hjältar är förstås Batman och Superman, medan Marvel har en uppsjö av inkomstbringande superhjältar. Eller vad sägs om X-Men, Hulk, Spider-Man och inte minst den stora knallsuccéen The Avengers.

Det går inte att frångå att Marvel har lagt sina kort helt rätt och pengarna forsar in. Men vi ska absolut inte förringa de kolossala framgångarna DC Comics haft med Batman. Men förutom Batman har de inte varit lika framgångsrika som Marvel.

Man kan självklart fråga sig varför Marvel lyckas bättre än DC Comics och svaret är enklare än vad man kan tro. DC Comics har de lite mer tillrättalagda hjältarna, på både gott och ont. Vi får exempelvis aldrig se något förbjudet i DC Comics och hjältarna skulle kunna vara vem som helst. För att ta ett exempel skulle jag med lätthet kunna hoppa i Batmans kostym (därmed inte sgat att jag skulle bli en bra Batman), men att jag skulle kunna bli Hulk finns inte på kartan, av förklarliga skäl. Med andra ord är det häftigare att se Hulk gå bärsärkagång i en stad någonstans än att se Batman lyfta upp någon småskurk mellan hustaken.

Marvel däremot har som sagt en annan inriktning, ju mer bisarra och odrägliga karaktärer desto bättre och det har varit Marvels signum. Vi får chansen att drömma oss bort på ett helt annat sätt med Marvelkaraktärerna och det har också visats sig vara ett väldigt gynnsamt koncept i filmvärlden. Dock ska det påpekas att det självklart finns undantag i båda lägren.

Kolla in nedanstående infografik från The Daily What, där vi får se detaljerad info för respektive film. Glöm inte att delta i omröstningen under bilden.

| 30 september 2012 22:30 |