Film

Skribent

Mats Karlsson

28 februari 2019 | 20:00

Martin Scorseses "The Irishman" siktar på en bred biorelease

Netflix fortsätter att köra ut sina hetaste filmer på biograferna.
Att "The Irishman" skulle dyka upp på bio hade vi räknat med, men nu rapporterar THR att regissören Martin Scorsese och Netflix planerar en bred biorelease för det efterlängtade gangsterdramat.
 
Netflix har tidigare kört ut sina hetaste filmer på bio, dock i begränsad form. Den nödvändiga biosatsningen (ett krav för att en film ska kunna bli Oscarsnominerad) som gjordes för Alfonso Cuaróns "Roma" resulterade i tre fina Oscarsstatyetter. Nu planerar man alltså att uttöka den biosatsningen för "The Irishman", där man givetvis har stora Oscars-förhoppningar.
 
Enligt branschtidningen jobbar Scorsese och Netflix för att få ombord de stora biografkedjorna AMC (som äger svenska Filmstaden) och Regal, som är ett måste för att få till en bred biorelease. Utmaningen ligger att övertyga jättarna, då de tidigare har vägrat att samarbeta med Netflix.
 
För att få ombord biojättarna kan det sluta med att Netflix måste följa 3 månaders-regeln för biofilmer, som innebär att filmen får inte nå streamingfönstret (eller skiva för den delen) förrän 3 månader har passerat efter biopremiären.
 
"The Irishman" har ännu inget spikat premiärdatum, men Netflix ambition är att släppa den i höst.
| 28 februari 2019 20:00 |