Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

28 juni 2016 | 07:30

Margaery och Cersei kommenterar händelserna i säsongsfinalen

Lena Headey förutspår en farligare Cersei i säsong 7 och Natalie Dormer kommer med anklagelser. Stora spoilers från säsongsavslutet!
Det finns mycket att säga om säsongsfinalen av "Game of Thrones", men en sak i synnerhet är det avslutade maktkriget mellan Cersei och Margaery. Det går sällan rätt till i Westeros och även drottning Margaery föll offer för orättvisans förlust när hon mot sin vilja och sitt sunda förnuft hölls kvar i rättegångssalen, trots att hon insett att de måste fly Cerseis onda plan om de vill leva.

Enligt Natalie Dormer som spelar Margaery hade hon kunnat vinna över Cersei.

- Anledningen till att allt sket sig var för att Margaery inte hade kontroll över striden mot Cersei. Hon var tvungen att lämna över styret till High Sparrow och Cersei överlistar honom. Som resultat faller Margaery offer för High Sparrows inkompetens. Han underskattar Cersei, vilket är något som Margaery Tyrell aldrig skulle göra, säger skådisen i en intervju med EW.

Vi kommer nog aldrig att få veta vad Margaerys plan var, som hon hade i kikaren innan hon sprängdes i småbitar, men kanske hade det varit bättre för Westeros om hon hade fått sitta som drottning, snarare än Cersei Lannister. Det kan nämligen inte annat än bli en ännu kallare och farligare regent i säsong 7, än vad vi har sett hittills.

- Först har hon en plan som hon utför som på räls, förutom en stor blämma. Just den person som hon ville skydda mest i hela världen går förlorad som en direkt konsekvens av hennes handlande, säger manusförfattaren Bryan Cogman i denna bakom-kulisserna-video.


I samma video lägger den andra författaren Dave Hill till:

- I den här scenen försökte vi visa hur någonting inom henne dör. Profetian har besannats, hon har sett alla sina barn dö. Det som har motiverat henne hela vägen är borta. Hon får äntligen Järntronen som hon har gapat efter, men på samma gång har hon också förlorat nästan allt hon någonsin brytt sig om för att nå dit. Den där gåtfulla blicken som hon och Jaime utbyter hintar om drama i säsong 7. I slutet av säsong 6 är hon kallare och starkare och drottning av The Seven Kingdoms.

Lena Headey, som spelar Cersei, säger så här i videoklippet om framtiden:

- Nu har vi en kvinna som... jag vet inte om hon är galen, jag tror bara att hon är tom. Vilket förmodligen är ännu farligare.

Precis som många av tittarna blev Headey överraskad när hon fick reda på att Cersei skulle utplåna nästan alla sina fiender i ett drag. Men tror hon att Cersei får sitta kvar som drottning länge till?

- Nej. Det tror jag verkligen inte! Inte en chans i helvetet. Det är bara tillfälligt i den här galna tillvaron, säger hon till EW.

Istället för en dödsfight mellan Cersei och Margaery, ser hon gärna ett möte mellan Cersei och Tyrion igen i nästa säsong.

- Jag är lika exalterad som vem som helst att få se Cersei och Tyrion igen. Det är bara så rätt. De två är så intressanta just för att det finns så mycket hat mellan dem, men också en viss respekt. De skulle döda varandra om de någonsin fick chansen.

- Ingen skulle njuta av att se henne död så mycket som han skulle, tillägger hon.

Cersei har inte varit att leka med hittills och det är tveklöst läskigare att tänka sig henne utan det enda som gjorde henne lite mänsklig: sina barn. Om Margaery bara hade lyckats undfly terrorbombningen hade Tommen aldrig begått självmord och Cersei hade varken varit drottning eller död inombords - det vill säga mindre farlig. Då hade också Margaery haft chansen att spela ut sin plan, vad den nu var och - om man ska tro Natalie Dormer - haft goda chanser att vinna över Cersei. High Sparrow, du har dömt oss alla.

Vem tror du hade överlistat den andra i slutändan av Cersei och Margaery, om hon hade fått leva? 
| 28 juni 2016 07:30 |