Film

Skribent

Mats Karlsson

31 augusti 2010 | 23:10

Manusrecension av "Mountain of Madness"

Manuset till Guillermo del Toros "At the Mountain of Madness" har nu blivit läst och beskrivs som en blandning av "Hellboy" och "The Thing".

Guillermo del Toro hoppade som bekant av regissörstolen till "The Hobbit" och för en tid sedan avslöjade han att han skulle filmatisera HP Lovecrafts roman "At the Mountain of Madness" härnäst. Nu rapporterar Cinematical att en Lovecraft-expert har fått läsa ett utkast av manuset. För de som inte vill veta några detaljer om projektet bör sluta läsa nu.

Manuset är skrivet av Guillermo del Toro och Matthew Robbins och enligt Lovecraft-experten kommer filmen bli en ren orgie av monsteraction, möjligt till priset av den välkända Lovecraft-känslan. Dock har Dejan Ognjanovic vid TempleofGhoul's också fått läsa manusutkastet och han beskriver det som "Hellboy" utan Hellboy med en svag dos av John Carpenters "The Thing".

Handlingen ska kretsa kring några forskare som tar sig till Sydpolen år 1930 och oavsiktligt väcker gigantiska varelser som ska vara ett hot mot hela mänskligheten.

Manusrecensenten som är en Lovecraft-fantast är bestört, men inte överraskad att det rika och komplexa ursprunget av bestarna har tagits bort till fördel av den ihåliga action som tillåter överflödet av monster som del Toro kommer ta med.

- Så fort actiondelen påbörjas efter 30 minuter in i filmen stannar det aldrig, skriver han.

Han tror också att filmen kommer bestå mer av adrenalin än mardrömslikt spektakel.

Men det ska tilläggas att det är ett manusutkast och är långtifrån färdigt. Mycket kan och lär ändras innan det är dags för inspelning. Dock så ger det en bra vink om hur resonemanget och tankebanorna går hos del Toro och Robbins.

Men producenten James Cameron som ska stå för 3D-expertisen i filmen säger att "At the Mountain of Madness" kommer bli något alldeles extra.

- Det kommer bli en episk skräckfilm och vi har inte sett något liknande på väldigt länge - inte sedan "Aliens", säger Cameron till Wired.

Cameron hyser absolut inga tvivel med del Toro som regissör utan påpekar hur perfekt lämpad han är för filmen.

- Grejen med Lovecraft är att han lämnade mycket till fantasin. Han sa aldrig hur de såg ut. Han lyckades skapa en krypande spänning utan att vara specifik. Guillermo har ett öga för design som är så originell och sarkastisk i sin kunskap om filmdesign, men fortfarande väldigt fräsch och oväntad. Jag vill bara se vad han kommer fram till och jag vill bistå honom med produktionen så att han inte behöver tänka på det. Jag vill hjälpa honom med att få till allt i 3D, berättar Cameron.

| 31 augusti 2010 23:10 |