Skribent

Alexander Kardelo

27 september 2023 | 08:03

Manusförfattarnas strejk är över! Nu skriver de om Hollywoods framtid

Efter nära 5 månader är manusförfattarnas strejk äntligen över. Här är höjdpunkterna i ett historiskt nytt avtal mellan facket och filmbranschen.
Amerikanska manusförfattare har strejkat sedan början av maj, med krav för bland annat bättre löner i streamingeran. Till slut fick de som de ville. WGA (Writers Guld of America) har delat med sig av en summering av det 94-sidiga avtalet som Hollywoods studios och tv-bolag har gått med på.
 
Här är några av nyheterna i det nya avtalet som påverkar fler än 11 000 manusförfattare. Det gäller fram till våren 2026:
 
Minimumlönerna för manusförfattare höjs med 5 procent första året.
 
AI kan inte skriva eller skriva om litterärt material, och AI-genererat material kommer inte att betraktas som källmaterial.
 
Residuals från streamingtjänsterna kommer baseras på antalet globala prenumeranter. Ersättningen ökas totalt med 76 procent.
 
• Ett nytt bonussystem baseras på antalet tittare.
 
• Streamingtjänsterna måste bli transparenta med sina tittarsiffror och meddela WGA om hur många timmar som en originalfilm eller serie har tittats på.
 
Medlemmar kommer få möjlighet att rösta igenom det nya avtalet. Men med WGA:s entusiasm finns det ingen anledning att tro annat än att alla är nöjda, skriver Variety.
 
Även om manusförfattarna idag officiellt återgår till arbetet, står stora delar av Hollywood still. Över hundra tusen amerikanska skådespelare är i strejk sedan mitten av juli. Just nu är det inte klart när deras nya avtal kommer på plats.
| 27 september 2023 08:03 |