Film

Skribent

Andreas Samuelson

9 juni 2014 | 00:01

Månadens skräpfynd: The Beastmaster

Dags för skräpfynd igen. Den här gången gräver vi upp svärd-och-sandaler-pärlan "The Beastmaster".

Om du någonsin är ute efter den unika kombinationen av "Conan - Barbaren" och "Mannen som kunde tala med hästar" så är "The Beastmaster" filmen för dig. Ett matinéäventyr med både svärdsvingande, talande djur, flygande häxor och Rip Torn i dödsskalleflätor.

The Beastmaster

Handling: Pojken Dar som kommunicerar med djur (han kan till och med "tala örn") växer upp till reko biff vars by massakreras av ond präst (som dödar både hans hund och far!). Dar gör sig redo för hämnd genom att svinga pinnar och svärd på ett berg iklädd stövlar och höftskynke men måste snart även rädda en söt slavflicka och hennes hotade folk.

Varför skräp: Fånig "Conan"-wannabe anpassad för 11-årsgränspublik med sedvanligt machotestosteron, omotiverade nakenscener, farsartad action och skådespeleri på B-filmsnivå.

Varför fynd: Skamlöst underhållande, lagom våldsamt matinéäventyr med alla tänkbara ingredienser: snygga, avklädda hjältar, en överspelande skurk, gulliga djur, tokiga monster med S/M-kläder och lysande ögon samt flygande, bikiniklädda häxor utrustade med gravida kor och paralyserande gegga!

Bonuspoäng: De underliga "fågelmännen" som dyker upp från ingenstans för att koka soppa på huvuden och krama ihjäl sina offer med jättevingar så att det rinner grönt slem. Vad de är får aldrig en förklaring men lite häftiga är de.

Inblandad talang: Regissören Don Coscarelli är tro det eller ej skaparen bakom kultrullar som "Phantasm" och "Bubba Ho-Tep". Huvudrollsinnehavaren Marc Singer slog igenom med TV-serierna "V" och "Dallas" men fastnade i B-filmsfacket efter denna. Samma gäller för Tanya Roberts, med undantag för hennes insats som Bond-brud i "Levande måltavla" och Donnas mamma i "That 70s Show". Som skurken ser vi ingen mindre än Rip Torn - komplett med lösnäsa och dödsskallepimpade flätor - den Oscarsnominerade veteranen idag mer igenkänd som chefen i "Men in Black"-filmerna.

Håll utkik efter: Billy Jacoby, som spelar Dar som ung, blev senare sidekick till titelhjälten i TV-serien "Parker Lewis". Janet Jones, som spelar en av häxorna, blev senare "Polisskolan"-brud samt Mrs. Wayne Gretzky.

Höjdpunkt: Den trots allt inte helt tafatta slavflickan Kiri (Roberts) kastar världens dödligaste hårspänne på en attackerande fiende som flyger två meter bak i luften. Döden är omedelbar.

| 9 juni 2014 00:01 |